yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Ikärajat

Elokuvien ikärajat ovat lakiin perustuvia. Niiden tarkoitus on suojella lasta hänen ikätasoonsa nähden liian rankoilta kokemuksilta.

Ikärajoja asetetaan elokuville, jotka voivat haitata lapsen kehitystä esimerkiksi väkivaltaisuuden, seksuaalisen sisällön tai kauhuelementtien vuoksi. Myös esimerkiksi elokuvissa esiintyvä huumeidenkäyttö tai itsemurha voivat olla aiheita, joiden takia ikäraja katsotaan tarpeelliseksi.

Suomessa vastuu elokuvien ikärajan määrittämisestä kuuluu Valtion Elokuvatarkastamolle (VET). Tarkastamolla on omat ikärajaperusteensa, jotka toimivat ohjeena ikärajoja määriteltäessä.

Elokuvateattereissa ikärajoja valvovat lipunmyyjät ja viime kädessä ovimiehet. Heillä on oikeus olla päästämättä teatteriin alaikäistä katsojaa.

Ongelmallisempaa ikärajojen valvominen on videovuokraamoissa ja varsinkin kotikatsomoissa. Niiden noudattamatta jättäminen on rikos, mutta kotisohvalla istuvien katsojien iästä ovat vastuussa vain vanhemmat.

Suomalaiset TV-yhtiöt ovat sopineet, että lapsilta kiellettyjä ohjelmia (K-15) ei esitetä ennen iltayhdeksää.

Myös tietokonepeleissä on ikärajat. Ne ovat suosituksia lukuun ottamatta K-18-ikärajaa, joka on lakiin perustuva.

 
 

Poimintoja  

ylpallo

Julkisuuden tähden

Mediajulkisuus on nykyajan valuuttaa. Julkisuuden myötävaikutuksella tullaan valituksi eduskuntaan, hankitaan mandaatti päätöksille, myyd... Lue lisää