Suomen Pankki selitti

Suomen Pankin pääjohtaja Matti Vanhala otti kantaa TV1:n Lauantaiseura –ohjelmassa MOT:ssä 14.1.2002 esitettyihin tietoihin.
-Ohjelma oli vihjaileva – pääosa sen tiedoista oli suorastaan virheellisiä, sanoi pääjohtaja Vanhala Hannu Lehtilän haastattelussa. Vanhala ei kuitenkaan yksilöinyt ohjelman ”vihjailuja” tai ”virheitä”, eikä ohjelmassa myöskään vaadittu pääjohtajalta perusteluja väitteisiinsä.
Neljä päivää aiemmin pääjohtaja Vanhala sanoi ohjelman tietojen olleen ”osin virheellisiä”. Tällöinkään hän ei perustellut väitettään.
Toistaiseksi Suomen Pankin taholta ei ole esitetty Yleisradiolle minkäänlaista oikaisuvaatimusta mihinkään ohjelman sisältämään tietoon.

Hiihtoliitto keskuspankkitoimintaa
Vanhalan mukaan Suomen Pankki ei hyväksy – kuten ohjelmassa kerrottiin - virka-autojen käyttöä yksityisajoihin. Siten mm. Pankin johtokunnan jäsenen Matti Louekosken matkat Hiihtoliiton, Automuseosäätiön tai vaikkapa Espoon sos.dem.työväenyhdistyksen kokouksiin on tulkittava – kuten ohjelmassa tehtiinkin - Pankin virallisiksi työtehtäviksi, joiden perusteella voidaan arvioida keskuspankin johtokunnan virkatehtävien määrää ja laatua.

Iskiasvaivat jatkuneet?
Louekosken ja Vanhalan julkisuuteen saattamien tietojen mukaan Louekoski käytti työmatkoillaan syksyllä 2000 Pankin virka-autoa poikkeuksellisesti iskiasvaivojensa vuoksi. Kuitenkin Suomen Pankin virka-autoja on käytetty kotimatkoihin myös toissasyksyn iskiasvaivojen jälkeen. Esimerkiksi viime maaliskuussa Louekoski liikkui virka-autolla työmatkoja kodin ja Pankin väliä 8 kertaa, huhtikuussa samoin 8 kertaa, kesäkuussa 13 kertaa ja lokakuussa 10 kertaa. Vanhalan kotimatka-ajoja löytyy ajopäiväkirjoista mm. helmikuulta 2001 5 kertaa, syyskuulta 6 ja lokakuulta 4 kotimatkaa. Mukaan ei ole laskettu Pankin ohjesääntöjen mukaisia paluumatkoja esimerkiksi myöhäisistä iltatilaisuuksista ja matkoilta tai ajoja aamulla suoraan työtehtäviin, esimerkiksi kokouksiin Pankin ulkopuolelle.
Ohjesäännöt virka-autojen käytöstä eivät mainitse erikseen sairaudesta johtuvia syitä kotimatka-ajoihin. Pankin virka-autojen käyttö kodin ja Pankin välillä on sallittu vain poikkeuksellisen painavista ja viranhoitoon liittyvistä syistä. Verottajan tulkinnan mukaan virka-autoa saa käyttää kotimatkoihin vain ”satunnaisesti”.
Vanhalan mukaan MOT-ohjelma antoi virheellisen kuvan Suomen Pankin eettisistä normeista. Ohjelmassa ei kuitenkaan käsitelty ”eettisiä normeja” vaan kerrottiin Pankin käytännön ohjeista ja määräyksistä. Yksityiskohtaisia ohjeita Pankilla on eri tarkoituksiin kiitettävästi – pikemminkin niiden noudattaminen ja käytännön soveltaminen oli osa MOT-ohjelman sisältöä.

Pankilla omat ehdot
- Ohjelman virheiltä olisi vältytty, jos toimittaja olisi kysynyt suoraan ja sallinut haastattelun suorassa lähetyksessä, sanoi pääjohtaja Vanhala. –Ohjelmaa varten kuudelta pankin edustajalta – pääjohtaja Vanhalalta ensimmäisenä – pyydettiin ohjelmaan haastattelua. Kaikki kieltäytyivät, mm. johtaja Louekoski pariinkin kertaan. Mahdollisen haastattelun ehdoksi ei kertaakaan mainittu suoran lähetyksen vaatimusta. Suoran lähetyksen idea Vanhalalla on syntynyt ilmeisesti vasta MOT-ohjelman esittämisen jälkeen.
MOT-ohjelma on luonteeltaan etukäteen nauhoitetusta materiaalista koostettu ohjelma. Sen toimittamiskäytännöistä päättää yksin Yleisradio.

”Eksoottinen tietopyyntö”
Suomen Pankki toimitti ohjelman lähdemateriaaliksi Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen tuomioistuimen julkiseksi toteamaa materiaalia. Pankki laskutti aineistostaan 38 610 markkaa käteisenä. Tästä 610 liuskan paperimäärästä työn osuus oli 500 markan tuntiveloituksella yhteensä 38 000 mk.
-Tietopyyntö oli eksoottinen, totesi Vanhala Lauantaiseura –ohjelmassa. –Materiaalin esille ottamiseen kului Pankin informaatikolta kaksi viikkoa työaikaa, sanoi Vanhala.
Vanhalan kertoma tieto ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Työn tehnyt informaatikko kertoo itse materiaalin esille ottamisen vieneen aikaa ainoastaan kaksi kokonaista työpäivää. Loppuosa aineiston toimitusajasta – puolta tuntia vaille kuukausi – kului aineiston läpikäymiseen, ”seulomiseen” eli Euroopan Keskuspankkiin liittyvien salaisuuksien poistamiseen. Tämän työn teki johtokunnan sihteeri.
Julkisuuslaki ei sisällä tiedonpyytäjälle velvollisuutta maksaa siitä, että viranomainen näyttää kysyjälle julkisen asiakirjan. Jos viranomaisen oma arkistointi on sekaisin tai puutteellinen, ei tiedon tarvitsijan pidä siitä myöskään taloudellisesti kärsiä.
Pääjohtaja Vanhalan mukaan Suomen Pankki aikoo pitää Yleisradiolta perimänsä rahat. Pankin omaksumasta tulkinnasta valtion maksuperustelain soveltamisessa on tehty asianmukainen valitus Eduskunnan Oikeusasiamiehelle. Tähän mennessä mm. julkisuuslain johtava asiantuntija, professori Olli Mäenpää sekä eräät oikeusministeriön virkamiehet ovat kyseenalaistaneet Suomen pankin omaksuman laintulkinnan.
Suomen Pankki selitti