Viikinkien riskiretket
Islantilaissijoittajat ovat ostaneet yrityksiä ympäri Eurooppaa, Suomessa muun muassa Elisaa ja Finnairia. Joka paikassa he ovat kohdanneet epäilyjä rahansa alkuperästä. MOT selvitti islantilaissijoittajien rahan taustoja ja kysyi, miten islantilaissijoittajat vaikuttavat omistamiinsa yrityksiin.
 |
KÄSIKIRJOITUS |
|
 |
|
Ohjelman käsikirjoitus on luettavissa tästä.
Tryggvi Palsson, rahoitusmarkkinaosaston johtaja, Islannin keskuspankki
Ásgeir Jónsson, pääekonomisti, Kaupthing Bank, Reyjkavik
Fridrik Jóhannsson, toimitusjohtaja, Straumur-Burdarás-investointipankki, Reyjkavik
Sveinn Björnsson, toimitusjohtaja, Samson Properties, Reyjkavik
Hannes Smárason, toimitusjohtaja, pääomistaja, FL Group, Reyjkavik
Christoffer Taxell, hallituksen puheenjohtaja, Finnair Oyj, Helsinki
Islantilaisten suurimmat omistukset Suomessa
Björgólfur Thor Björgólfsson ja
Björgólfur Guðmundsson
(hallitsemiensa yhtiöiden kautta)
Arvo miljoonaa euroa
Kiinteistöt (enemmistöomistaja) 377,5*
Elisa 375
Kemira 50–100 (arvio)*
Sampo 45
Ruukki Group 15
Sijoitusyhtiö FL Group
Finnair 260
Kaupthing-pankki
Kaupthing Bank Oyj (yli 100 työntekijää)
Norvestia 40
Huurre Group Oy ei pörssissä
Muita islantilaisten omistamia yhtiöitä:
Matka-Vekka Oy
Pizza Hutin Suomen-toiminnot / Askur Oy
Boyfood Oy
Taulukon tiedot perustuvat sijoittajien omiin ilmoituksiin ja arvot pörssikursseihin 15. tammikuuta 2007. Islantilaisilla voi olla myös muita sijoituksia, jotka ovat niin pieniä, että ne eivät ylitä viiden prosentin nk. liputusrajaa tai islantilaisyhtiöiden omia ilmoitusrajoja.
* Mukana sijoituksessa myös Royal bank of Scotland ja Ajanta Oy. Kauppa oli ohjelmantekohetkellä vielä lopullista hyväksyntää vailla.
** Kemira-potin suuruus on MOT:n arvio ja perustuu Thor Björgólfssonin lehtilausuntoon ja asiantuntija-arvioihin. Potti ei ylitä viiden prosentin liputusrajaa.
Islantilaisten raharyhmät
Islannin talouseliitti on pieni ja sillä on paljon ristikkäisiä suhteita. Alla olevassa taulukossa ovat Suomen kannalta keskeiset sijoittaja- ja pankkiryhmittymät ja niiden väliset omistussuhteet tammikuussa 2006. Omistukset kuitenkin muuttuvat jatkuvasti.
Björgólfur Guðmundsson ja Björgólfur Thor Björgólfsson
Islannin merkittävimmän talousmahdin muodostavat isä Björgólfur (s. 1941) ja poika Björgólfur Thor (s. 1967), joista Thor on päässyt Forbesin maailman rikkaimpien listalle. Loivat pesämunansa myymällä Magnús Thorsteinssonin kanssa Pietariin perustamansa panimon lähes 400 miljoonalla dollarilla.
Tärkeimmät omistukset
Samson: Isän ja pojan holding-yhtiö, jonka kiinteistösiipi Samson Properties osti joulukuussa 2005 Suomesta CapManilta suuren kiinteistöportfolion. Mukana kaupassa olivat myös Royal Bank of Scotland ja suomalainen Ajanta.
Novator ja Novator Partners (Thor): Lontoosta toimivat yhtiöt, joilla on telealan sijoituksia, mm. reilut 10 % Elisasta, lisäksi osuuksia teleyhtiöistä Puolassa ja Bulgariassa. Irtautui vuoden 2006 joulukuussa tshekkiläisestä teleyhtiöstä ja teki satojen miljoonien eurojen voiton.
Landsbanki: Entinen Islannin valtiollinen pankki, joka on laajentunut Pohjoismaihin, Britanniaan ja Luxemburgiin.
Actavis: Islantilainen kopiolääkkeiden valmistaja. Tuotantoa halpamaissa, tytäryhtiö myös Suomessa. Pörssiarvo 2,5 miljardia euroa, josta yli puolet isä- ja poika-Björgólfurin kontrollissa.
Straumur-Burdarás: Investointipankki, jonka tulonlähteenä ovat olleet pääasiassa omat sijoitukset. Ilmoitti syksyllä 2006 hankkineensa 0,4 prosentin siivun Sammosta.
Isä- Björgólfur on rahoittajana myös englantilaisen jalkapalloseuran West Hamin ostaneelle liikemiesryhmälle.
Kaupthing
Kaupthing-pankki (KB) on laajentunut aggressiivisesti ja toimii jo kymmenessä maassa. Sillä oli vuoden 2006 lopussa 2 700 työntekijää, joista Suomessa reilut sata. Kaupthing on yksi Pohjoismaiden kymmenestä suurimmasta pankista.
Kaupthing on islantilaisen talouselämän tärkeimpiä valtakeskittymiä. KB:lle on tunnusomaista, että se ei vain rahoita vaan menee mukaan sijoituksiin myös omalla taseellaan, kun perinteiset pohjoismaiset pankit pysyttelevät lähinnä rahoittajina.
Kaupthing on osakkeenomistajana monissa islantilaisissa yhtiöissä. Sen suurin omistaja on vakuutusyhtiö Exista, jota hallitsevat pakattuja tuoretuotteita myyvän Bakkavörin omistajat Lýður ja Ágúst Gudmundsson.
Baugur Group
Kauppaketjuihin erikoistunut Baugur on laajentunut voimakkaasti Britanniaan. Yhtiö omistaa muun muassa Hamleys-lelukaupat, Woodward-ruokaketjun, Goldsmiths-jalokiviliikkeet ja tavaraloketju House of Fraserin. Baugurin omistamat yhtiöt työllistävät Britanniassa yli 50 000 ihmistä.
Tanskassa yhtiö on omistajana osakkeita Magasin du Nord ja Illum -tavarataloissa, kiinteistöyhtiö Keopsissa ja elektroniikkaketju Merlinissä.
Suomessa Baugur ei ole vielä käynyt ostoksilla.
Yhtiön juuret ovat islantilaisissa Bonus-halpahalleissa, joista ensimmäisen Jón Ásgeir Jóhannesson (s. 1968) ja hänen isänsä Jóhannes Jónsson perustivat vuonna 1989.
Yhtiön pääomistaja ja toimitusjohtaja on poika, Jón Ásgeir. Pitkähiuksisen liikemiehen elämä on Islannin korkeimmassa oikeudessa olevan syytteen mukaan hoitunut osin yhtiöstä laittomasti otetuilla varoilla. Jutun käsittely on kesken.
FL Group
Entinen Icelandair-lentoyhtiön omistajayhtiö, josta on tullut monialainen sijoitusyhtiö. Ryhmää johtaa Hannes Smárason (s. 1967).
Smárason opiskeli Yhdysvalloissa ja työskenteli siellä konsulttina. Hän palasi Islantiin perustamaan geeniteknologiayhtiö deCodea. Sijoittajana hän aloitti vuonna 2004. Silloin hän hankki vaimonsa isän kanssa – ja ilmeisesti melkoisella velanotolla – omistukseensa Icelandairin, Islannin lentoyhtiöylpeyden.
Sittemmin FL Group on myynyt Icelandairin sekä myöhemmin ostamansa halpalentoyhtiöt EasyJetin, Maerskin ja Sterlingin – kaikki erittäin hyvällä voitolla.
Vuoden 2007 alussa yhtiöllä oli 23 prosenttia Finnairista sekä kuusi prosenttia maailman suurimmasta lentoyhtiöstä American Airlinesista.
Tärkeimmät osakkeenomistajat ovat Hannes Smárason sekä Baugur Group, jonka pääomistaja on Jón Ásgeir Jóhannesson.
FL Groupilla on iso potti aggressiivisesti laajentuvan Glitnir-pankin osakkeita. Sen sijaan se myi viime vuoden lopussa osuutensa investointipankki Straumur-Burdarásissa, ja sai vaihtokaupassa pankin Finnair-osakkeet.
Linkkejä:
Ekstra Bladetin laaja juttusarja islantilaisten rahoista ja Venäjä-yhteyksistä.
http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article239721.ece
Danske Bankin kevään 2006 raportti, joka oli osaltaan käynnistämässä keskustelua Islannin talousihmeen kestävyydestä.
http://danskeresearch.danskebank.com/link/FokusAndreIceland21032006/$file/GeyserCrises.pdf
Rahoitustarkastusviranomaisten yhteinen elin FATF (Financial Action task Force) on tehnyt laajan selvityksen Islannin kyvystä torjua rahanpesua ja talousrikollisuutta. Valvojat arvostelevat Islantia joistakin pienistä puutteista, mutta pitävät päällisin puolin maan kykyä torjua rahanpesua uskottavana.
http://www.fatf-gafi.org/document/3/0,2340,en_32250379_32237217_37568515_1_1_1_1,00.html
Islannin keskuspankki julkaisee mm. taloudellisen vakauden raporttia, jossa se vuonna 2006 esitti huolensa rahoituslaitosten ja sijoittajien velkaantumisesta.
http://www.sedlabanki.is/?pageid=194
http://www.sedlabanki.is/?PageID=596
Islannin rahoitustarkastus on laskenut samanaikaisten shokkien vaikutuksen Islannin pankkeihin. Arvion mukaan pankit kestäisivät verraten rajunkin markkinashokin. (Kansainväliset arvioijat ja investointipankit eivät ole kuitenkaan yhtä varmoja rahoitusyritysten vahvuudesta. Kriittisimpiä ovat olleet Merrill Lynch -investointipankin tutkijat. Heidän raporttinsa ei kuitenkaan ole julkisella internet-sivustolla.)
http://www.fme.is/fme-eng.nsf/pages/News03102006.html
Islantia koskevia uutisia on englanninkielisinä sähkeinä osoitteessa
http://www.icelandreview.com
Lähetä palautetta tai ohjelmavinkkejä.