Viisi vuotta sitten armeijan kenttätykistö oli joutunut pulaan. Osa aikanaan Neuvostoliitosta hankituista tykeistä ja Saksasta entisen DDR:n kansanarmeijan jäämistöstä ostetuista aseista uhkasi romuttua, kun Suomi ei saanut niihin vara- ja täydennysosia Venäjältä. Aseita ja niiden osia on Venäjältä hankittu suoraan maiden välillä solmitun valtiosopimuksen perusteella, mutta Venäjän asetehtailla oli muuttuneissa oloissa vaikeuksia täyttää tilauksia. Osia yritettiin valmistaa Suomessa ja niitä etsittiin entisistä Varsovan liiton maista - huonolla menestyksellä.

Armeija ryhtyi uhkarohkeaan hankkeeseen: Se pestasi yksityisen välittäjän hankkimaan aseenosia epävirallista reittiä. Armeijan pitkäaikainen hovihankkija Scan-Auto yhdessä unkarilaisen kumppaninsa Landimexin kanssa värvättiin ostamaan aseet Venäjältä Unkariin, josta ne olisi sitten tuotu Suomeen. Samalla olisi kuitenkin rikottu Suomen ja Venäjän valtiosopimusta. Sopimuksen sisältöä oli kaikesta päättäen rikottu myös siltä osin, että Suomi antoi yksityisille asekauppiaille teknisiä yksityiskohtia sisältäviä luetteloita venäläisistä aseista, vaikka sellainen oli kielletty sopimuksessa.

Hanke eteni alkuhankaluuksien jälkeen ripeästi. Tosin Venäjällä heräsi epäilyksiä Landimexista. Sen väitettiin pilanneen maineensa myytyään aseita kielletyille alueille, minkä vuoksi se oli myyntikiellossa, nk. mustalla listalla. Suomen itsepintaisuuden vuoksi Landimex kuitenkin poistettiin listalta ja se sai tilapäisen oikeuden täyttää Suomen tilaus.

Kauppa keskeytettiin yllättäen, kun mm. puolustusministeriä oli saanut siitä vihiä. Hanketta on sittemmin selvitetty korkealla tasolla, mistä enemmän ohjelman toisessa osassa 25. tammikuuta.

MOT 18.01.1999
  KÄSIKIRJOITUS  
 

Lue käsikirjoitus tästä

  LÄHDEAINEISTOA  
alkuun
 

Tähän ohjelmaan ei liity lähdeaineistoa.

  HAASTATELTAVAT  
alkuun
 

Ohjelmassa haastatellut:

Vesa Kämäri
Sotavarustepäällikkö, kenraalimajuri


Juhani Niinivaara
Yrittäjä


Ingvar S. Melin
Entinen puolustusministeri


Kalevi Lamminen
Kansanedustaja (kok)

  LINKIT & MUU INFO
alkuun
 


Dokumentit ovat GIF muodossa.

Tiedostot 1a-1b

Puolustusvoimien tarjouspyyntö Scan-Autolle aseenosista.
Sisältää 2 GIF tiedostoa.

Tiedosto 2a

Unkarilaisen Landimexin ilmoitus Moskovaan, jossa se todistaa toimivansa Suomen puolustusvoimien lukuun.
Sisältää 1 GIF tiedoston.

Tiedosto 3a

Puolustusvoimien materiaalilaitokselta Moskovaan toimitettu kirje, jossa vahvistetaan, että Landimex on Suomen asehankkija.
Sisältää 1 GIF tiedoston.

Tiedostot 4a-4b

Kalevi Lammisen kaksi kirjettä Moskovaan. Ensimmäinen kirje ei tyydyttänyt vastaanottajaa, sillä siitä puuttui diaari- eli arkistointitunnus. Toisessa kirjeessä on numero.
Sisältää 2 GIF tiedostoa.

Tiedostot 5a-5ba-1b

Puolustusvoimien sisäinen muistio, josta mm. ilmenee, että vanhaa neuvostokalustoa ja DDR:n kansanarmeijan jäämistöstä ostettuja aseita kunnostettiin ainakin Kiinasta saaduilla varaosilla.
Sisältää 2 GIF tiedostoa.

Tiedostot 6a-6b

Spezko Oy:n telefax puolustusvoimien materiaalilaitokselle. Aseenosia yritettiin hankkia Venäjältä myös sen avustamana.
Sisältää 2 GIF tiedostoa.

Tiedostot 7a

Haume Oy:n kirje puolustusvoimien materiaalilaitokselle. Siltäkin pyydettiin osia Venäjältä ja Bulgariasta.
Sisältää 1 GIF tiedoston.


Tiedostot 8a-8b

Oy Scan-Marinen kirje sotavarustepäällikkö Vesa Kämärille. Varaosia yritettiin saada barter- eli vaihtokauppana myymällä asfalttiasema.
Sisältää 1 GIF tiedoston.

  POSTIA
alkuun
 

Tähän ohjelmaan ei liity postia.

alkuun