MOT -ohjelma edustaa TV1:n tarjonnassa tutkivaa journalismia. Sen tekijöille on annettu tavallista enemmän aikaa ja mahdollisuuksia pureutua visaisiinkin aiheisiin, etsiä paljastuksia tai ainakin uusia, yllättäviä näkökulmia. MOT-raportit ovat usein hätkähdyttäviä, mutta aina ne ovat aiheeseensa perusteellisesti paneutuvia. MOT käsittelee ajankohtaisia asioita kriittisestä näkökulmasta: taloutta, politiikkaa, rikoksia, oikeutta, tiedettä, kulttuuria, terveyttä, ympäristöä, urheilua ja lähihistoriaa. MOT kaihtaa sovinnaisuuksia ja poliittista korrektiutta. Se pyrkii olemaan riippumaton niin eturyhmistä kuin muodikkaista ajatustottumuksistakin. Siinä mielessä ohjelma on linjaton ja toivottavasti yllättävä.
MOT on yhteiskunnallinen ohjelma, mutta se paneutuu ongelmiin usein puhuttelevien yksilötapausten kautta. Yksittäinen kiistakysymys voi olla MOT-aihe, jos sillä on myös yleisempää periaatteellista merkitystä tai jos sillä on vallankäyttöön liittyvä ulottuvuus. Tällaiset juttuvinkit ovat aina tervetulleita toimitukseen.
MOT tallaa mielellään umpihankeen. Aiheiden valinnassa toimitus ottaa tietoisia riskejä. MOT-toimittaja pyrkii tekemään omia tutkimuksia ja välttämään aiemmin julkaistujen tutkimustulosten tai näkemyserojen esittelyä.
MOT:n toimituksessa tiedetään, että tieto lisää tuskaa. Ohjelma voi olla ärsyttävä ja joidenkin mielestä jopa loukkaava. Mielestämme suurempi synti olisi kuitenkin se, että ohjelmamme eivät liikuttaisi ketään. Yhdentekevällä journalismilla ei ole juuri arvoa.
Sitä paitsi MOT-ohjelman teossa pyritään tarkasti noudattamaan hyvää journalistista tapaa. Sen tärkein osa on vanha roomalaisen oikeuden periaate: audiatur et altera pars - on kuultava myös toista osapuolta. MOT on inhimillinen ohjelma. Se myös erehtyy ja epäonnistuu. Jos se ei saa aiheitaan lopullisesti tutkituiksi, niin tuleepa ainakin joltisesti nuuskituksi.
|