yle.fi


1918 televisiossa: tv-näytelmä Lennu

Julkaistu: 08.04.2009 - Niemis-Kallea kaipaava

60-lukulainen "reporadio" piti huolen että vuoden 1918 tapahtumista välitettiin tuolloin paljon niin dokumenttia kuin draamaakin. Eikä suinkaan kehnosti, vaikka tuo vuosiluku valitettavasti herättää vieläkin intohimoja ja asiallisetkin dokumentit tuomitaan perättömäksi roskaksi ja -hupaisaa kyllä- marxilaiseksi propagandaksi.
Mieleeni on jäänyt monet aiheesta kertovat elokuvat ja kirjat, ja tv-näytelmiä/elokuviakin riitti. Eräs näistä oli "Ratsumies Haavankohta", joka perustui Veijo Meren novelliin "1918".
Mutta asiaan. Eräässä 60-luvun puolella nähdyssä tv-elokuvassa oli kohtaus, jossa punaiset ja valkoiset tulittivat toisiaan maastoutuneina linjan molemmin puolin. Eräs punakaartilainen tähtäsi aseellaan ja kaiketi näki vihollisen puolella tuntemansa henkilön, koskapa totesi: Niemis-Kallekin se siellä yrittää.
Tuolloin hassunkuriselta kuulostanut repliikki kuvaa hyvin sitä että taistelevilla osapuolilla oli toisiaan vastassa samojen pitäjien/kylien miehiä, naapuruksia ja jopa perheenjäseniä. Mutta pystyykö Rouva Ruutukaan tuota tragikomedisen kohtauksen sisältänyttä tv-leffaa paikallistamaan?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Niemis-Kallea kaipaava.
Tuo yksittäinen repliikki ei nyt muistu mieleeni.
Vuoden 1918 tapahtumista tehtiin runsaasti keskusteluohjelmia ja dokumentteja, varsinkin muistovuonna 1968. Kovinkaan monta tv-elokuvaa itse taisteluista ei sen sijaan syntynyt, vaikka monissa epookkidraamoissa aihetta toki sivuttiinkin.
Reino Lahtisen kirjoittama ja Matti Tapion ohjaama tv-elokuva Lennu esitettiin TV2:ssa kevättalvella 1968. Se kertoi Tampereella vuonna 1918 käydyistä taisteluista asettumatta sen paremmin punaisten kuin valkoistenkaan puolelle: näytelmän aiheena oli ihmisen avuttomuus sodan jaloissa. Lennun pääosassa oli punaisten joukoissa taistellut rintamakarkuri, joka joutui elämään jatkuvassa kuolemanpelossa molempien rintamien suhteen.
Näytelmä kertoo nimenomaan siitä, kuinka naapurukset ja ystävykset joutuvat kukin valitsemaan puolensa sodan järjettömyydessä, joten kuvailemasi repliikki sopisi siihen hienosti.
Lennua esitti Veijo Pasanen, muissa rooleissa nähtiin muun muassa Ritva Valkama, Raili Veivo ja Olavi Niemi.
Mainitsemasi Veijo Meren tarinat nähtiin MTV:llä vuonna 1970 ja aihetta käsiteltiin tietysti myös Täällä Pohjantähden alla -elokuvista tehdyssä neliosaisessa tv-sarjassa, joka esitettiin loppuvuodesta 1970.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!