yle.fi


Bill Cosbyn Pikku riiviöt ja Ben Furmanin ohjelma Muksut

Julkaistu: 05.01.2010 - Lasten suusta...

Hei Rouva Ruutu!
Tunnistaisitkohan näitä lapsi-aiheisia ohjelmia:

Muistaakseni Mtv3:lta tuli 90-luvulla amerikkalainen Bill Cosbyn juontama ohjelma, jossa oli aina kolme lasta, he istuivat korkeilla tuoleilla ja Cosby kävi aina jututtamassa yhtä lasta. Ohjelman ideana oli, että lapset laukoivat vaikka minkälaisia totuuksia esim. perheestään. Usein Cosby pyysikin lapsia näyttämään, missä yleisön joukossa vanhemmat istuvat ja sitten kamera kuvasi myös vanhempia hetken. Ohjelmassa myös korostettiin sitä, että lapset ovat ”luonnollisia”, eli he eivät ole näyttelijöitä eikä heille ole kerrottu etukäteen, mitä pitää sanoa. Aina välillä näytettiin pätkiä samasta, mutta 60- tai 70-luvulla kuvatusta ohjelmasta, silloin juontajana oli vanhempi, valkoinen mies. Mikähän tämä sarja oli?

90-luvun alkupuolella tuli Neloselta (tai olikohan se silloin vielä Ptv4) muistaakseni keskiviikkoiltaisin kotimainen lapsia / lasten kasvatusta käsittelevä ohjelma. Nimi saattoi olla Tenavat tai Muksut. Muistaakseni ohjelma koostui erilaisista n. 5 minuutin ohjelmista. Yksi vakioaihe oli psykologi Ben Furman ja hän käsitteli aina jotain ongelmaa ja antoi lasten kasvatusohjeita. Ben Furman saattoi kyllä olla myös koko ohjelman juontaja. Kahvipöydässä tätä sarjaa kerran muisteltiin, mutta nimi oli hukassa ja samoin se, oliko sarjassa Furmanin kasvatusohjeiden lisäksi muita vakioaiheita. Muistaisitko sinä?

Kiitos avustasi jo etukäteen! :)

Rouva Ruutu vastaa:

Hei.
Muistelemasi Bill Cosby -ohjelma oli nimeltään Kids Say the Darndest Things, jota tehtiin Yhdysvalloissa vuodesta 1996 vuoteen 2000. Sarja tuli Suomessa kesällä 1999 Neloselta nimellä Pikku riiviöt.
Bill Cosby toimi sarjan juontajana, mutta sarjan varsinainen primus motor oli veteraanitoimittaja Art Linkletter. Sarjan mustavalkoiset arkisto-osuudet olivat katkelmia juuri Linkletterin tv-show'sta Art Linkletter's House Party, joka pyöri CBS-kanavalla yli 20 vuotta.
Yksi Linkletterin show'n toistuvista osuuksista oli juuri lasten suusta kuultujen epämiellyttävien mutta söpöjen totuuksien sikermä. 1990-luvun versiossa Bill Cosby haastatteli Linkletterin tavoin pikkulapsia, mutta vieraina oli myös vanhojen arkistokatkelmien lapsosia - nyt jopa 30 vuotta vanhempina.

Muksut-ohjelmaa tehtiin PTV:lle vuosina 1996-97, juuri ennen kuin kanava muuttui Neloseksi. Ohjelmaa tuotti Filmiteollisuus, joka sittemmin tuotti myös Ben Furman -ohjelmaa YLEn TV1:lle.
Muksut oli viikoittainen lastenohjelma, jossa Ben Furmanilla oli viiden minuutin luento-osuus.
"Puhuin viisi minuuttia joka viikko, milloin pissavaivoista tai tottelemattomuudesta milloin nukkumisongelmista tai peloista. Se ei ollut minulle vaikeata, sillä olin kirjoittanut samoista aiheista kolumnia 2+ lehteen jo pari vuotta ennen tätä", Furman kertoo Ratkes-lehden ensimmäisessä numerossa vuonna 2000.
Muksujen juontajana oli Ria Nyman, mutta minäkään en muista mitä muita osuuksia ohjelmassa oli Ben Furmanin lisäksi.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!