yle.fi


Elävän arkiston jutut...

Julkaistu: 06.04.2009 - Joonas Ylinampa

Miten Elävässä Arkistossa voi olla ikivanhoja videoita ja miten ne säilötty? Ja miten ne pysyvät niin hyväkuntoisina kuten se Pikku Kakkosen Jäävaroituksen alkuperäinen pätkä, niin sehän on melko hyväkuntoinen ja miten se video on säilötty? Ja miksi se ei ole enää niin huonokuntoinen niinkuin se vuonna 1996 oli?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Joonas.
TV-arkiston filmejä ja videokasetteja säilytetään parhaissa mahdollisissa olosuhteissa viileissä kellarivarastoissa. Joidenkin nauhojen kunto voi rapistua säilytyksestä, kuvaustekniikasta tai nauhamateriaalista johtuen. Kun tekniikka menee eteenpäin, uudet laitteet eivät välttämättä aina saa irti parasta mahdollista laatua vanhalla tekniikalla tuotetusta materiaalista. Siksi vanhoja ohjelmia myös koko ajan siirretään uusiin digitaalisiin muotoihin.
Kyselemäsi Pikku kakkosen jäävaroitus on alunperin kuvattu filmille, joten siitä pystytään ottamaan vielä pitkään hyväkuntoisia esityskopioita. Vuonna 1996 tehty lyhennetty versio on kopioitu betanauhalle, ja se on saattanut kulua myös useista esityskerroista.
Elävässä arkistossa katsottavat materiaalit näyttävät monesti televisiokuvaa terävämmiltä myös siksi, koska ne näkyvät niin pienessä koossa.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!