yle.fi


Ensimmäinen naisuutisankkuri

Julkaistu: 27.03.2009 - Aleksi

Hei,
Uutishuone herätti meillä sellaisen kysymyksen, että kuka oli Ylen tv-uutisten ensimmäinen naisuutisankkuri ja minä vuonna tämä tapahtui?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Aleksi.
Uutishuoneessa itse asiassa kerrotaan, kuka oli Yleisradion ensimmäinen naispuolinen uutistenlukija (uutisankkuri-sanahan tuli käyttöön huomattavasti myöhemmin). Raija käyttää häntä esimerkkinä ihan uransa alkuvaiheessa.
Hän oli ruotsinkielisen uutistoimituksen tummatukkainen ja matalaääninen Astrid Gartz, joka tuli STT:ltä Yleisradiolle vuonna 1966. Gartz työskenteli ruotsinkielisen uutistoimituksen Från dag till dag -ohjelmassa ja Kvällsnyttissä, ja toimitti ja luki uutisia vuosina 1967-72. Hänen jälkeensä Kvällsnyttin vakituisena lukijana aloitti Monica Welling, joka ankkuroikin sitten FST:n TV-nyttiä aina vuoden 2008 karkauspäivään saakka. Silloin hän jäi eläkkeelle.
Suomenkielisessä uutistoimituksessa oli naistoimittajia jo 1960-luvun alusta: esimerkiksi Kristiina Alatalo, Kyllikki Stenroos, Liisa Laine ja Eila-Maija Saksa (nykyisin Mirolybov) tekivät uutisinserttejä jo silloin, kun uutistenlukijaksi kelpasi vain mies.
Suomenkielisissa uutisissa naisten rooli lukijana vakiintui vasta 1970-luvun loppupuoliskolla. Liisa Laine, joka oli tullut uutistoimitukseen jo vuonna 1962, toimi vuosina 1977-1988 säännöllisesti uutisankkurina. Eila-Maija Mirolybov oli ankkurina vuodet 1978-1981. 1980-luvulla naispuolisia uutisankkureita oli Yleisradiolla jo runsaasti, Eva Polttilakin aloitti jo vuonna 1981.
MTV:n Kymmenen uutiset alkoivat syyskuussa 1981. Kymmenen uutisia ankkuroi alusta asti mies-nais-parivaljakko, ja ensimmäisen lähetyksen ankkureina nähtiin Pirkko Arstila ja Kaj Lindén.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!