yle.fi


Matka maailman ympäri 80 päivässä

Julkaistu: 17.03.2009 - Romi

Kysyisin tuosta otsikossa mainitsemastani piirrossarjasta tällaisia:
- Minä vuonna sarja on ensimmäisen kerran esitetty Suomessa (olisiko 1984 vai 1986)?
- Kokonaan suomenkielinen versiohan valmistui myöhemmin, mutta oliko ensiesitys suomeksi teksitetty vai alkuperäisen kielen (espanja?) päälle dubattu?
- Ja lopuksi vielä, miten oli tällöin alku- ja loppulaulujen laita? Esitettiinkö ne suomeksi vai sarjan alkuperäisellä kielellä?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Romi.
Nimeämäsi Jules Vernen seikkailuklassikko on tehty animaatiosarjaksi useita kertoja. Koska viittaat espanjankieliseen versioon, tarkoitat ilmeisesti sarjaa, jonka alkuperäisnimi on La vuelta al mundo de Willie Fogg. Englanninkielisissä maissa sarja tunnetaan nimellä Around the World with Willy Fogg. Sarja on tehty vuonna 1983, ja sen päähenkilö on Phileas Foggin sijaan hurmaava leijona nimeltä Willy Fogg. Hänen matkakumppaninsa ovat myös sulokkaita kissaeläimiä.
Suomeksi sarjan nimi oli pelkästään Matka maailman ympäri, ilman aikarajoitetta tai päähenkilön nimeä. Tammikuussa 1985 alkanut ensiesitys oli suomeksi tekstitetty. Uusinnat alkoivat syksyllä 1990 ja silloin sarjasta tehtiin kokonaan dubattu versio ilman espanjankielistä ääniraitaa. Dubatun version kaikki laulutkin on laulettu suomeksi.
"Silloisen YLE:n Filmipalvelun vakituituinen kääntäjä teki tekstit ja ohjasi studiossa laulujen nauhoitukset. Muutamassa jaksossa oli muitakin lauluja kuin alku- ja loppulaulut", kertoo hyvä ystävättäreni Raila Neiramo YLE:n hankintaohjelmista.
Myös vuosien 1995 ja 2000 uusinnat maailmanympärimatkailusta ovat olleet suomenkielisiä.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!