yle.fi


Moni ohjelma mietityttää...

Julkaistu: 01.04.2009 - Kuvitelmaako?

Mielestäni omaan hyvän muistin, mutta kun yritän tutuilta kysellä muistamiani ohjelmia lapsuudestani, kukaan muu ei niitä tunnu muistavan..se saa minut ajattelemaan josko olen sittenkin kuvitellut kaiken näkemäni :) mutta jos sinä voisit minua tässä asiassa auttaa??

Ensiksikin, nämä pienet muistikuvat ovat varmaan Pikku kakkosen tai Puoli kuuden jostain ohjelmasta (ja olen vm.-84, joten olen varmaan katsonut kyseisiä ohjelmia 88-94)..siis, yhdessä ohjelmassa oli aikuinen nainen ja pieni tyttö (?) ja he jumppasivat ja lattiassa oli eri värisiä ympyröitä..
Ja toinen oli jonkinlainen velho (näyttelijä ja suomalainen), ja muistan vain kun se hämärässä, savuisessa huoneessa teki jotain juomiaan tms..sitä vähän pelkäsin...
Ja vielä yksi nuorten ohjelma, kai.. En muista mikä kanava sitä näytti, mutta kyseessä taisi olla sijaiskoti tai vastaava, ja siinä seurattiin nuorten ja sen perheen elämää??
Toivottavasti sait edes jonkinlaista selkoa, ja pystyt auttamaan!!

Kiitos vielä tästä palstasta, on kiva käydä lukemassa vanhoista, jo unohtuneista sarjoista juttuja ja huomata että joku muukin näitä kaipailee!

Rouva Ruutu vastaa:

Hei.
Muistikuvasi ovat kyllä melkoisen yleispäteviä, mutta voinhan ehdotella jotain - jos vaikka ohjelmien nimet herättäisivät sinussa muistikuvia.
Lastenohjelmien eläkkeelle jäänyt toimittaja Ritva Eränen arvelee, että voimisteluohjelmalla saattaisit tarkoittaa TV1:n satujumppasarjaa Hoplaa. Siinä ei ole lattiassa värikkäitä ympyröitä, vaan "täti" Outi Nyyssönen jumppauttaa lapsia kirkkailla värivaloilla värjättyjen pilvilavasteiden keskellä. Pyöreitä, värikkäitä pilviä seisoo lattialla lasten takana, mutta itse lattia on harmaa. Lapsia on useimmiten neljä. Hoplaa-sarjaa esitettiin vuosina 1988-1989.
"Velhosta minulle tuli mieleen Pääsiäispaketti vuodelta 1989", Ritva muistelee. Tuossa pääsisäispyhien lastenohjelmien lahjapaketissa oli juontajana Minna Aho, joka oli pukeutunut velhoksi ja teki pääsisäistaikoja. Ehkäpä se on tarkoittamasi noita - mutta sen kaltaisia kohtauksiahan on ollut lukuisissa viihdeohjelmissakin, joten se on voinut jäädä mieleesi vaikka mämmimainoksesta.
Sijaiskodeistakin on vuosien saatossa kerrottu usein, ja kaikissa sijaiskoteja käsittelevissä ohjelmissa on tietysti kuvattu nuorta ja kotia. Tarjotaan nyt vaikkapa tällaista: Meidän veli -nimisessä ohjelmassa toukokuussa 1990 seurattiin 10-vuotiasta Tapio-poikaa, joka oli saanut sijaiskodin seitsenvuotiaana. Puolituntinen ohjelma oli Jaana Kannisen käsikirjoittama ja Satu Härkösen ohjaama.
Enpä tiedä oliko näistä nyt paljonkaan iloa - hiukan konkreettisempia muistikuvia pitäisi olla, että oikeiden ohjelmien jäljille pääsisi kaivautumaan.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!