www.yle.fi            RESEPTITVIERAATTEKIJÄTPALAUTE ETUSIVU  
 
 

N E I L   H A R D W I C K
j u o n t a j a

Rantautui Suomeen 1969. Aloitti pitkän tv- ja teatteriuransa opettamalla suomalaisille lapsille että kissa on kuussa. Useat muistavat tämän vielä aikuisinakin. Keskusteluohjelmia hän on vetänyt aikaisemmin vaikka kuinka paljon, mutta tämä on hänen ensimmäinen ruokaohjelmansa.

M u i s t o t :
Tehdessäni matkasarjan "Paluu Timbuktuun" jouduin Manilassa syömään balutin. Se on hedelmöity ankanmuna, joka keitetään juuri ennen kuin lintu rupeaa kaivaamaan itsensä kuoresta pois. Eli se on muna, joka on täynnä verta ja pikkuluita ja nokka ja höyheniä.... anteeksi, minun täytyy......

Muistan kun katsoin isää ajamassa partaa. Minä olin pihalla ja hän oli kylppärin ikkunassa. Ikkunan vieressä oli ampiaispesä ja minä huusin että varo isä. Olin kolme.A N U   B R A S K
k o k k i

Vantaan Martinlaaksossa varttunut kokki ja Radio Helsingin juontaja/ toimittaja. Taustalta löytyy erinäistä hommailua teatterihörhöilustä raksaduuniin.

M u i s t o t :
Suomalaisista leiväntapaisista tuotteista suupimpaan makumuistelointiin minut vie aina ehdottomasti kunnolliset käsityönä tehdyt karjalanpiirakat. Hilkka- mummollani oli tapana aina paistattaa meillä piirakoita. Taikinat ja sydämet olivat aina valmiina keittön pöydällä odottamassa ja paistohommat alkoivat heti ovesta sisään päästyä. Niitä piirakoita sitten paistettiin sen verran, että kyllästymiseen asti niitä myös syötiin. Kunnon karjanpiirakoista tulee aina mieleen itä-suomalainen kesäkuuma ja leveäperäinen ruokamummo.

Olen ilmeisestikin sitä ikäpolvea, joka on viettänyt mahdottoman määrän aikaansa television edessä, mikä varmasti selittää paljon sitä, että pelkäsin pienenä ihan hullun lailla ydinsotaa. Enkä tainnut olla ainoa.O U T I   A H O L A
k ä s i k i r j o i t t a j a

Taiteilijanimi Outi Popp syntyi Yleisradion ruokalassa Rockradion toimittajien puolihuolimattoman aivoriihen tuloksena. Outi sai juonnettavakseen Rockradion Toivelevyt 1981 ja suosituimman radioäänen Telvis työnnettiin kouraan 1983. Mukana Lepakon valtauksessa 1979 ja Radio Cityä perustamassa 1985. Suoltaa tekstiä tarpeeseen kuin tarpeeseen. Tv-draamaa ja -viihdettä, kuunnelmia, näytelmiä, satuja, kirjoja ja kolumneja, dubbauksia ja juontoja.

M u i s t o t :
Lapsuudenkodissa kaikki lautaselle otettu ruoka oli aina syötävä loppuun. Koska inhosin siskonmakkarakeittoa, tungin makkarat vaivihkaa ruokailun ohessa saappaaseen ja lompsutin pöydästä pois saappaat litisten.

Chilen presidentin Salvador Allenden murhasta kerrottiin koulun keskusradiossa aamunavauksessa 11.syyskuuta 1973. Järkytys ja viha oli valtava. Jo samana päivänä alkoi voimakas toiminta Chilen diktatuurin kaatamiseksi Keski-Suomen Yhteiskoulun teinikunnasta käsin.N E N N E   H A L L M A N
k ä s i k i r j o i t t a j a


Aloitti toimittajan uransa Hesarin sunnuntaitoimituksessa 1982-85. Veti Radio Cityssä puheohjelmaa Suora linja 1986-89 ja juonsi Heikki Kahilan kanssa Metro- keskusteluohjelmaa 1989. Toimittajana Muodon vuoksi -muotoilusarjassa 2003 ja Ikonin tie dokumenttisarjassa 2004.

M u i s t o t :
Tomaatit ja Viola-sulatejuusto olivat lapsuuden herkkuja. Viola pakattiin tuolloin keräilylaseihin, joita tyhjensin kerran kenkälaatikollisen, eli kuusi, ellen peräti kahdeksan lasia kerralla. Tomaatteja saatoin vetää kilon pussillisen. Ikää taisi olla kuuden-seitsemän paikkeilla. Juusto ja kasvikset ovat edelleen lemppareita.

Lapsuudesta muistan, kun ihminen meni kuuhun. Isäni luki saksankielistä Hobby-lehteä, jossa neuvottiin, kuinka teipistä ja ohuesta rautalangasta pystyi valmistamaan oikean näköisiä astronauttihahmoja. Harmittaa vieläkin, ettemme isän kanssa saaneet niitä koskaan valmiiksi.T A N E L I   H A R O
o h j a a j a


Toimittaja ja tv-ohjaaja. Saunotti Radio Cityn suorassa Lauantaibastu-ohjelmassa luultavasti puolet 1980-luvun eduskunnasta, ja ilkialasti. Televisiolle ohjannut 1980-luvulta lähtien kaikkea presidentinvaaleista suoriin viihdeohjelmiin; Hyvät, Pahat & Rumat, Frank Pappa Show, A-studio, Haastattelijana Mirja Pyykkö jne. Kasvonakin tuttu Puolikuusi - lastenohjelman juontaja.

M u i s t o t :
Ensimmäisen hampurilaiseni söin 11-vuotiaana Jyväskylässä Teatteriravintolan keittiössä. Emännät tekivät niitä erikoistilauksesta iltanäyttelijöille. Olin oikeiden näyttelijöiden juoksupoikana keittiön ja teatterin välillä. Roolisuoritukseni oli vasta Prinsessa Ruususen loppukohtauksessa. Kävelin lavalle suurena täytekakkuna, pillikintut ja pää vain pilkistivät suuren superloonikakun sisältä.

Ainoat Lauantaibastussa koskaan simmareita käyttäneet olivat Suomen tiukimmat naisbodarit. Häränkokoiset kundikaverit kuuntelivat suoraa lähetystä seinän takana, ja ryntäsivät sen päätyttyä heti tarkistamaan oliko simmarit päällä vai ei. Onneksi olivat.K A R I   V U O T I L A
t u o t t a j a


Opittuaan kävelemään 1-vuotiaana meni töihin isovanhempien vaatekauppaan, jossa viihtyi 20 vuotta. Sieltä Valamon luostarin liiketoiminnan esimieheksi. Ajautui 80-luvun kultahuumassa kiinteistöbisnekseen, joka loppui kuin seinään 90-luvun alussa. Katseltuaan vähän aikaa merta Porin Reposaaressa hyppäsi lankomiehen lohitroolariin ja vietti muutaman vuoden kalastajana ja kalakauppiaana. Kalastus loppui kun Suomesta tuli EU:n jäsen ja Voutila ryhtyi kulttuurituottajaksi. Oli mukana tuottamassa näyttelyjä ja tapahtumia, koulutti kulttuuriorganisaatioita ja veti Sibelius-Akatemiassa ison EU-projektin. 2001 Voutila antautui televisiolle ja hänestä tuli tuotantoyhtiö Susamurun toimitusjohtaja.

M u i s t o t :
TV rikkoi lapsen maailmani 60-luvulla. 6 päivän sota, Vietnamin sota, Bob Kennedyn murha ja ensimmäinen miehitetty lento kuuhun olivat isoja juttuja - maailma tuli kotiin eikä se ole sieltä vieläkään lähtenyt.

Riisivelli ja laivat. Olin pienenä huono syömään. Isäni keksi loistavan ratkaisun. Riisivelli, jota inhosin, alkoikin maistua, kun mukana oli laivoja; hyvin voideltuja ruisleivän paloja, joita kutsuttiin kaikilla Kallavedellä seilaavien höyrylaivojen nimillä. Söin siis koko Saimaan höyrylaivalaivaston useampaan kertaan. Riisivelli on nykyään lempiruokiani.

Kuva: Antero Tenhunen / YLEKuva: Antero Tenhunen