YLE
www.yle.fi/mundo
mundonuoliMUNDOmundonuoliMundo-projektimundonuoliMundo-ohjelmamundonuoliOpiskelijatmundonuoliLinkitmundonuoliYhteystiedotmundonuoliPalaute


TYÖSSÄOPPIMISJAKSOT

Kaksivuotinen täydennyskoulutus Stadiassa käynnistyi orientaatiojaksolla elokuussa 2005. Sen aikana opiskelijoille tehtiin henkilökohtaiset opintosuunnitelmat, joiden mukaan opiskelu on jatkunut. Kevään 2007 aikana opiskelijat suorittavat näyttönsä. Koulutus päättyy toukokuussa 2007.

Koulutuksen aikana opiskelijat suorittavat työssäoppimisjaksoja Mundo-Basaarin toimituksessa Yleisradiossa ja SixDegreen toimituksessa DreamCatcher Oy:ssä. Osa opiskelijoista suorittaa työssäoppimisjaksoja tai työharjoittelujaksoja myös muualla.


Toimitus- ja radiotyön työssäoppiminen SixDegreessä
--------------------------------------------------------------


Benjam Åkerlund aloitti vuoden alusta jo toisen työssäoppimisjaksonsa SixDegreesissä. Benjam keskittyy tällä
työssäoppimisjaksollaan radiotyöhön: hän haluaa terästää osaamistaan radiotekniikassa ja äänieditoinnissa sekä harjoitella itsenäisesti live-ohjelmien vetämistä.

Syyskuun 2006 alusta alkaen Wenndell on jatkanut SixDegreesissä juontaen omaa englannin ja portugalin kielistä radio-ohjelmaansa Domingo Brasil Lähiradion taajuudella sunnuntai-iltaisin kello kuudesta seitsemään.

Vas. Davide Pavone ja Juliana Elo. Oik. Fernando Colombo ja Pia Barclay.

Ensimmäiseen työssäoppimisjaksoon SixDegreessä syksyllä 2005 osallistuivat Davide Pavone ja Juliana Elo. Toisen jakson työssäoppijat olivat Pia Barclay ja Fernando Colombo. Kolmannella jaksolla taitojaan kehittivät Kieng Vou ja Benjam Åkerlund. Neljännellä työssäoppimisjaksolla SixDegreesissä toimitustyötä jatkoi Kieng Vou. Kesän aikana työssäoppimisjakson SixDegreesissä suorittivat Wenndell Coelho ja Pedro Beltrán Herrera.

Syksyn 2006 ensimmäisellä jaksolla SixDegrees piti tauon työssäoppimisjaksoista. Syksyn toisen työssäoppimisjakson aikana sixDegreesissä ohjelmaa tekivät Elihú Galván ja Shukri Omar.

Vas. Wenndell Coelho ja Pedro Beltrán Herrera. Oik. Kieng Vou ja Benjam Åkerlund.



TV-työn työssäoppiminen Basaari-Mundon toimituksessa
--------------------------------------------------------------


Maria Friman, Tahir Aliyev ja Carlos Marroquin.TV-työn kuudestyössäoppimisjakso Basaari-Mundon toimituksessa alkoi 8. tammikuuta. Siihen osallistuvat Davide Pavone, Tiina Madisson ja Tahir Aliyev, joista Davide ja Tiina suorittavat ensimmäistä työssäoppimisjaksoaan YLEn tv-tuotannossa. Nadezda Pojasnik on mukana työssäoppimisjaksolla harjoittamassa kuvaajan taitojaan.

Työssäoppimisjakson aikana Davide, Tiina ja Tahir syventävät lisää
kameran ja äänitysvälineiden käyttötaitoja ja harjaantuvat käyttämään editointikalustoa entistä sujuvammin. Teknisten taitojen lisäksi työssäoppimisen aikana hiotaan työprosessin eri vaiheita aina aiheen suunnittelusta käsikirjoitukseen, kuvaajan varaamiseen ja kuvauslupien hankkimiseen, leikkaukseen, käännöksen teettämiseen ja kritiikin vastaanottamiseen.

Jokainen työssäoppija valmistaa lähes viikoittain yhden lyhytdokumentin. Kiireisessä työtahdissa saavutetut tiedot ja taidot joutuivat koetukselle – ohjelmatyö vaatii joustokykyä ja luovuutta.

Työssäoppimisjaksollaan Davide, Tiina ja Tahir keskittyvät erityisesti sisällöntuotantoon. He keksivät, suunnittelevat ja kehittävät lyhytdokumenttiensa aiheet itsenäisesti pääkouluttajan tuella. Oikean näkökulman valinta ja idean kiteyttäminen ovat keskeisiä lyhytdokumentin työprosessin vaiheita. Myös ohjelmaformaatti asettaa omat vaatimuksensa idealle.

Jonain viikkona työssäoppijat saattavat valita myös yhteisen teeman tai tehdä Mundo-spesiaalin kuten mm. kevään kaksi viimeistä Mundo-ohjelmaa todistivat.

Vas. Samuel Abaijón-Nurmisuo, Gustavo Alavedra ja Victor Belousov. Oik. Thu Nga Vu-Lilja, Tonislav Hristov ja Mohamed El Aboudi.

Ensimmäiseen työssäoppimisjaksoon syksyllä 2005 osallistuivat Thu Nga "Lena" Vu-Lilja, Tonislav Hristov ja Mohamed El Aboudi. Toiseen työssäoppimisjaksoon osallistuivat Victor Belousov, Samuel Abaijón-Nurmisuo ja Gustavo Alavedra. Kolmannella jaksolla ammattiosaamistaan kasvattivat Carolina Bermúdez Parra, Nadezda Pojasnik, Elihú Galván ja Fernando Colombo. Neljännella jaksolla työskentelivät Maria Friman, Tahir Aliyev ja Carlos Marroquin. Nadezda Pojasnik jatkoi työssäoppimisjaksoaan Mundo-toimituksessa kuvaajana.

Syksyn 2006 ensimmäisen työssäoppimisjakson osallistujat olivat Mohamed El Aboudi, Carolina Bermúdez Parra ja Anna Kulicka-Soisalon-Soininen. Nadezda Pojasnik jatkoi työssäoppimisjaksoaan Mundo-toimituksessa kuvaajana. Syksyn toiseen työssäoppimisjaksoon ottivat osaa Gustavo Alavedra, Thu Nga Vu-Lilja ja Victor Belousov.
Nadezda Pojasnik ja Davide Pavone olivat mukana työssäoppimisjaksolla harjoittamassa kuvaajan taitojaan. Tuotannon työssäoppimista Basaari-Mundon toimituksessa suoritti Tahir Aliyev.

Vas. Carolina Bermúdez Parra ja Fernando Colombo. Oik. Nadezda Pojasnik ja Elihú Galván.


Muut työharjoittelut ja työssäoppimisjaksot
--------------------------------------------------------------


Davide Pavone on työskennellyt elokuusta 2006 alkaen Crea Videossa kamera-assistenttina. Aikaisemmin Davide on suorittanut työssäoppimisjakson Crea Videossa maalis-toukokuussa 2006. Hän työskenteli Nelosen puutarhaohjelman, Edenin, valokuvaajana.

Shukri Omar suoritti työssäoppimisjaksonsa Kansan Sivistystyön Liitossa KSL ry:ssä maaliskuu-toukokuun 2006 aikana. Hänen työnkuvaansa kuului erilaisia toimittajan töitä.

Tiina Madisson suoritti työssäoppimisjakson jälkituotantoon erikoistuneessa Frame Graphics Oy:ssä tammi-maaliskuun 2006 aikana.
Hänen työtehtäviinsä kuului työssäoppimisjakson aikana erilaisia graafisia suunnittelutehtäviä, joista ainakin tv:n katsojille tutuimmat ovat MTV3:n esittämän Tanssii tähtien kanssa -sarjan logo ja Nelosen esittämän Oscar-gaala -valvojaisten ruutuplanssit ja logo.

Carlos Marroquin aloitti työharjoittelun uuden viihdeohjelmasarjan parissa YLE Viihteessä marraskuussa ja jatkui harjoittelua tammikuun 2006 loppuun.

Wenndell Allysson Coelho suoritti työharjoittelun YLE Viihteen tuottaman Top40-ohjelmasarjan toimituksessa marras- ja joulukuun 2005 aikana.

Anna Kulicka-Soisalon-Soininen suoritti työharjoittelujakson Försti Filmi Oy:ssa sykstyn 2005 aikana. Työtehtäviin kuului mm. verkkosivutojen yläpitäminen.



mundonuoli Työssäoppimisjaksot
mundonuoli Koulutus



YLE Asiaohjelmat | MUNDO | PL 50 | 00024 Yleisradio | www.yle.fi/mundo | mundo@yle.fi