YLE
www.yle.fi/mundo
mundonuoliMUNDOmundonuoliMundo-projektimundonuoliMundo-ohjelmamundonuoliOpiskelijatmundonuoliLinkitmundonuoliYhteystiedotmundonuoliPalaute


AJANKOHTAISTA SYKSY 2005


Ajankohtaista/Kevät 2007
Ajankohtaista/Syksy 2006
Ajankohtaista/Kevät 2006
Ajankohtaista/Syksy 2005


HYVÄN JOULUN TERVEISET -OHJELMASSA NÄHDÄÄN 24.12. VICTOR BELOUSOVIN JA THU NGA VU-LILJAN LYHYTDOKUMENTIT

Venäläissyntyisen Victor Belousovin jouluinen lyhytdokumentti muistojen joulusta ja mandariinin tuoksusta nähdään Hyvän joulun terveiset -ohjelmassa YLE TV1:ssä aattona 24.12. klo 19.25 alkaen. Samassa ohjelmassa nähdään myös vietnamilaissyntyisen Thu Nga Vu-Liljan lyhytdokumentti, joka kertoo joulunvietosta Vietnamissa.

---------------------------------------------------------------


JOULU Á LA MUNDO RADIO YLEQ:SSA 23.12.2005

Mundo-ryhmän tekemä kolmituntinen joulushow Joulu á la Mundo kuullaan radio YleQ:ssa aatonaattona klo 15.00-18.00. Radio YleQ:n taajuus on 103,7. Uusintana lähetys kuullaan seuraavana päivänä.

Ohjelman on tuottanut Tahir Aliyev ja ohjannut Juliana Elo. Juontajina toimivat Maria Friman ja Fernando Colombo.

Ohjelmassa kuullaan jouluista musiikkia ympäri maailman ja haastatellaan ohjaaja Pirjo Honkasaloa, Don Johnson Big Bandin laulajaa Tommy Lindgreniä ja mm. Quintessencessä ja Emma Salokoski Triossa laulavaa Emma Salokoskea.

---------------------------------------------------------------


MUNDOLAISTEN HAASTATTELUJA KUULLAAN TOIVONTUOTTAJIEN JOULURADIOSSA

Jouluviikolla kuullaan Mundon opiskelijoiden Kieng Voun ja Carolina Bermúdez Parran haastattelut Toivontuottajien jouluradiossa taajuuksilla 102,4 (Helsinki, Vantaa) ja 103,1 (Espoo). Aiheina ovat joulun merkitys ja eri maiden joulun viettotraditiot. Lähetykset ovat kuultavissa myös Digi-TV:n kautta.

---------------------------------------------------------------


MUNDO-TV-OHJELMIA VALITTIIN FILLEREIKSI YLE TV1 -KANAVALLE-

Viisi syksyllä esitettyä Mundo-tv-ohjelmaa valittiin fillerilevitykseen YLE TV1 -kanavalle. Valitut lyhytdokumentit ovat Tonislav Hristovin Kuollut luu ja Jean Bitar, Mohamed El Aboudin Insinöörin kohtalo ja Monikulttuurinen Yleisradio sekä Thu Nga Vu-Liljan Lähihoitaja.

Lisäksi YLE Asiaohjelmat tilasi Vu-Liljalta kaksi uutta filleriohjelmaa, jotka valmistunevat esitettäväksi keväällä 2006.

-------------------------------------------------------------


PRESIDENTTIEHDOKKAAT MUNDOLAISTEN TENTISSÄ AAMU-TV:SSÄ 20.12.

Tällä kertaa presidenttiehdokkaat ovat hieman erilaisessa tentissä. Miten Tarja Halonen, Sauli Niinistö ja Matti Vanhanen vastaavat maahanmuuttajien kysymyksiin?

Mundo-projektin opiskelijat Samuel Abaijón-Nurmisuo ja Gustavo Alavedra laittavat ehdokkaat tiukalle TV1:n Aamu-tv:ssä nähtävässä ohjelmassa tiistaina 20.12. klo 6.30.

---------------------------------------------------------------


SUOMI-SOMALIA -SEURA PALKITSI SHUKRI OMARIN TUNNUSTUKSENA TÄMÄN TEKEMÄSTÄ KULTTUURI- JA TOIMITUSTYÖSTÄ

Tällä hetkellä UNHCR:n Euroopan aluejohtajana työskentelevä Pirkko Kourula lahjoitti Suomi-Somalia -seuralle vuonna 2002 rahaston, josta on jaettu vuosittain kanustus- tai tunnustuspalkinto nuorille somalialaistaustaisille naisille. Palkinnon tarkoituksena on kannustaa heitä opinnoissa ja uranvalinnassa ja/tai monikulttuurisen vuoropuhelun edistämisessä.

Tänä vuonna palkinnon sai YLEn Basaari-ohjelmista tuttu käsikirjoittaja-kuvaaja-ohjaaja Shukri Omar tunnustuksena siviilirohkeudesta ja luovuudesta kulttuurivaikuttajana sekä pakolais- ja maahanmuuttaja-asioiden käsittelijänä.

Palkinto luovutettiin maanantaina 5.12. Suomen Punaisen Ristin lounashuoneella.

---------------------------------------------------------------


MUNDO-PROJEKTI JA VICTOR BELOUSOV ESITTÄYTYVÄT YLE RADIO FINLANDISSA PE 2.12. JA SU 4.12.

Yleisradion venäjänkielisissä palveluissa työskentelevän toimittaja Levan Tvaltvadzen haastattelussa on perjantaina 2.12. klo 11.05 Victor Belousov, joka on mukana Mundo-projektissa. Sunnuntaina 4.12. klo 11.05 Belousov kertoo Tvaltvadzen haastattelussa Mundo-projektista, sen etenemisestä ja haasteista.

Haastattelut kuullaan venäjäksi. Radio Finlandin verkkosivut löytyvät osoitteesta
www.yle.fi/rfinland >>

---------------------------------------------------------------

ULKOMAALAISVIRASTON SUOMEN KANSALAISEKSI? -PALVELU ON NYT KÄYTETTÄVISSÄ MYÖS RUOTSIKSI JA ENGLANNIKSI

Ulkomaalaisviraston Suomen kansalaiseksi? -palvelu on käytettävissä suomen lisäksi myös ruotsiksi ja englanniksi. Palvelun tavoitteena on auttaa henkilöitä, jotka ovat kiinnostuneita Suomen kansalaisuuden saamisesta. Palvelu kertoo asioista, joita kansalaisuushakemusta käsiteltäessä tarkastellaan.
Ulkomaalaisviraston sivuille >>

---------------------------------------------------------------

LENS POLITICA - POLIITTISEN ELOKUVAN FESTIVAALI HELSINGISSÄ 28.11.-3.12.

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa Helsingissä järjestettävä Lens Politica on Kuvataideakatemian järjestämä poliittisen elokuvan festivaali, joka tuo vaikuttavan lisän Helsingin elokuvatarjontaan. Festivaalilla nähtävien elokuvien teemoja ovat muun muassa taide ja politiikka, aktivismi ja poliittinen esiintyminen, Yhdysvaltain media ja vasemmisto sekä Latinalaisen Amerikan demokraattiset vaihtoehdot.

Festivaaliohjelmassa ovat muun muassa brasilialaisen Wagner Moralesin Black Against White sekä William Karelin The World According to Bush, joka nimensä mukaisesti kuvaa Bushia ja sitä kuinka hän muokkaa maailmaa. Elokuva on toteutettu lukuisten asiantuntijahaastattelujen sekä dokumenttimateriaalin avulla. Moralesin elokuva kertoo Brasilian São Paulossa jalkapalloa pelaavista nuorukaisista, joiden tulee valita joukkueensa itse –ihonvärinsä mukaan. Yhdysvaltalainen Tampico taas tarjoaa festivaalille kung fua ja politiikkaa loistavasti sekoittavan dokumenttinsa Kung Fu.

Luvassa on siis lukuisia mielenkiintoisia ja ajatuksia herättäviä elokuvakokemuksia. Ohjelma on täysin maksuton.
Osoite: Kuvataideakatemia, Kaikukatu 4 ja Andorra, Eerikinkatu 11.

Festivaalin ohella järjestetään myös näyttely Myymälä2- galleriassa (Uudenmaankatu 23, Hki). Esillä on opiskelijoiden
sekä LENS POLITICA -projekteihin osallistuvien taiteilijoiden teoksia.

Festivaalin koko ohjelmisto löytyy osoitteesta
www.kuva.fi/lenspolitica

--------------------------------------------------------------

MAAHANMUUTTAJAT JA TYÖ -KESKUSTELUTILAISUUS 1.12.

Mitä ongelmia työllistymisen tiellä on? Miten usein maahanmuuttajia syrjitään töissä? Joitakin duuneja ei voi koskaan saada, jos ei ole syntyperäinen suomalainen. Yksi tällainen ammatti on presidentti.

Torstaina 1.12.2005 kello 18-20
Kulttuurikeskus Caisan kahvila, Mikonkatu 17 C/Vuorikatu 14, Helsinki. Sisäänkäynti myös Kaisaniemen metroasemalta.

Yleisön kanssa keskustelemassa: yrittäjä Elias Gharieb, Eija Piipponen (Palvelualojen ammattiliitto PAM),
työvoimaneuvoja Davorka Komsi, Suvi-Anne Siimes ja Minna Sirnö

Tilaisuuden juontaa Vasemmistonuorten tiedottaja, toimittaja Marcus Floman. Avoin kaikille, vapaa pääsy, tee- ja kahvitarjoilu. Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!

Tilaisuuden järjestää Vasemmistoliitto
Lisätietoja: sirpa.vanhanen@vasemmistoliitto.fi

--------------------------------------------------------------


HERCULES TV1:N UUDESSA KINOSSA SUNNUNTAINA 22.11. KLO 22.55

Tonislav Hristovin lyhytdokumentti Hercules kertoo bulgarialaisen perheen elämästä yhden päivän ajan. Lyhytdokumentin on tuottanut Oy Todellisuus Ab yhteistyössä YLE Yhteistuotantojen kanssa.

17 minuutin mittainen lyhytdokumentti osallistui aiemmin tänä syksynä Corkin filmifestivaaleille Irlannissa.

--------------------------------------------------------------


MAAHANMUUTTAJAT MEDIASSA -SEMINAARISSA 18.11. KÄYTIIN VILKASTA KESKUSTELUA MM. SUOMEN KIELEN TAIDON TARPEESTA

Mundo järjesti perjantaina 18.11.2005 YLEn Ison Pajan auditoriossa koko päivän seminaarin aiheesta maahanmuuttajat mediassa.

Seminaari alkoi projektin esittelyillä ja pienillä makupaloilla valmistuneista tv-ohjelmista ja edelliskevään ryhmäytysmismatkalta. Projektipäällikkö Marita Rainbird haastatteli kaikkia mundo-opiskelijoita joko suomeksi tai englanniksi.

Isobritannialaisen Channel 4 -kanavan uskonnollisten elämäntapaohjelmien tuottaja ja tilaaja, diversity manager Aaqil Ahmed kertoi brittimedian haasteista eri kulttuuiren kohtaamisessa. Kanava on jo aikoja sitten lopettanut erillisten "maahanmuuttajaohjelmien" tuottamisen ja siirtynyt tuottamaan ohjelmia, jotka kuvastavat maailmaa.

Lounaan jälkeen SVT:n monikulttuurisen keskuksen toimintaa esitteli projektipäällikkö Inger Etzler. Hän toimi aikaisemmin SVT:llä pyörineen monikulttuurisen Mosaik-makasiiniohjelman päällikkönä ja vastaavana tuottajana.

Seminaarin päätti paneelikeskustelu, jossa eri tv-kanavien ja media-alan toimijoiden edustajat pohtivat maahanmuuttajien roolia suomalaisessa mediassa nyt ja tulevaisuudessa. Keskusteluun osallistuivat Matti Paunio MTV3:sta, Seppo Julin Lähiradiosta, Kari Voutila Satu ry:stä, Saija Uski YLEn Opetusohjelmista ja pitkän linjan maahanmuuttajatoimija Ghadi Boustani. Moderaattorina toimi Juha Kulmanen YLE Radio1:stä.

Paneelikeskustelun pääteemaksi nousi työllistyminen ja suomen kielen taito. Osaavien maahanmuuttaja-ammattilaisten ongelmana koulutusta ja taitoja vastaavan työpaikan saamisessa on usein juuri suomen kielen taito. Joutuessaan vastakkain suomalaisen työpaikanhakijan kanssa, maahanmuuttaja häviää taistelun lähes poikkeuksetta. Mutta onko kyse sitenkään vain suomen kielen täydellisestä taidosta? Keskustelu panelistien ja yleisön välillä oli vilkasta ja jatkui vielä seminaarin päätyttyäkin.

Seminaarin jälkeen ilta jatkui musiikin ja hauskanpidon merkeissä YLEn Vanhassa lähetyskeskuksessa. Suomen Mämmiseura ry:n perustaja Ahmed Ladarsi oli loihtinut Suomi-teemaisen tarjoilun mämmitryffeliherkkuineen. Musiikista vastasi trubaduuri Kati Pellinen.

Keskustelua voi kuunnella Juha Kulmasen vapaa sana -lähetyksessä >>
Kuvia seminaarista löytyy Kuvagalleriasta >>

--------------------------------------------------------------

TURVAPAIKANHAKIJOITA ON TÄNÄ VUONNA OLLUT 3 145

Tänä vuonna Suomesta on hakenut turvapaikkaa lokakuun loppuun mennessä 3 145 henkilöä 78:sta eri valtiosta. Hakijamäärä on 130 suurempi kuin viime vuonna vastaavana aikana. Viisi suurinta ryhmää ovat Bulgarian, Serbia ja Montenegron, Somalian, Irakin ja Afganistanin kansalaiset.

Päätöksiä hakemuksiin on tehty 2 999 henkilölle, joista turvapaikan tai oleskeluluvan on saanut 504 henkilöä. Kielteisen päätöksen on saanut 2 179 henkilöä ja 316 henkilön hakemus on rauennut.

Oleskeluluvan saaneista 228:n lupa on tilapäinen. He ovat pääosin Afganistanin, Irakin ja Somalian kansalaisia. Ulkomaalaisvirasto katsoo, että pelkästään se, että hakija on kotoisin näistä maista, ei muodosta perustetta kansainvälisen suojelun myöntämiseen.

Uusimmat tilastot turvapaikanhakijoista ja hakemuksiin annetuista päätöksistä ajalta 1.1.–30.10.2005 löytyvät Ulkomaalaisviraston kotisivuilta osoitteesta www.uvi.fi/tilastot.

--------------------------------------------------------------


VALOKUVANÄYTTELY KATSEKONTAKTI - EYE CONTACT SIUNTION KYLPYLÄSSÄ MARRASKUUSSA 2005

Valokuvanäyttely Katsekontakti - Eye Contact Luonto ja kaupunki - Nature and City avataan 29.10.2005. Näyttely on esillä Siuntion kylpylässä koko marraskuun ajan.

Katsekontakti esittelee puolalaisen Anna Kulicka-Soisalon-Soinisen, italialaisen Davide Pavonen ja espanjalaisen Gemma Moreno Juradon valokuvia.

--------------------------------------------------------------


"ME TEEMME TYÖTÄ" - VENÄLÄISTEN TAITEILIJOIDEN YHDISTYS TRIADA KUTSUU TAIDENÄYTTELYYN

Suomessa asuvien venäläisten taiteilijoiden yhdistys "Triada" avaa näyttelyn Venäjän Tiede- ja kulttuurikeskuksessa (Nordenskiöldinkatu 1, HKI) 1.11.2005.

Näyttelyssä on esillä sekä kuuluisien, jo nimekkäiden mestareiden että nuorten lahjakkaiden, aloittelevien taiteilijoiden töitä.

Näyttelyn tunnuslause on "Me teemme työtä!"

--------------------------------------------------------------


CINEMAISSI - LATINALAISEN ELOKUVAN FESTIVAALI 27.-29.10.2005

Cinemaissí esittelee parikymentä latinalaista dokumenttielokuvaa, järjestää paneelikeskusteluita ja ohjaajatapaamisia elokuvateatteri Andorrassa 27.-29. lokakuuta.

---------------------------------------------------------------


TONISLAV HRISTOVIN LYHYTDOKUMENTTI HERCULES OSALLISTUU CORKIN FILMIFESTIVAALEILLE

Hristovin lyhytdokumentti Hercules osallistuu Corkin 9.-16.10.2005 järjestettäville filmifestivaaleille This is Our World -sarjassa. This is Our World -sarja koostuu ihmisten tavallista arkipäivää ja elämää kuvaavista pienistä mestariteoksista.
Lisää Corkin filmifestivaaleista >>

17 minuuttinen lyhytdokumentti Hercules kertoo bulgarialaisen perheen elämästä yhden päivän ajan. Perheen isä on fakiiri - elantonsa ansaitakseen isä makaa nauloilla ja kävelee lasin päällä. Työn vaarat kohtaavat perinteet, kun isä opettaa ammattiaan pojalleen.

Lyhytdokumentin on tuottanut Oy Todellisuus Ab yhteistyössä YLE Yhteistuotantojen kanssa. Se esitetään YLE TV1:n Uudessa Kinossa sunnuntaina 20.11. klo 22.55.

---------------------------------------------------------------


MUNDO ESITTÄYTYY TV1:N YKKÖSKATSOMO-OHJELMASSA
1.10.2005 klo 18.35

Juontaja Jasmiini Lappalainen vierailee Mundo-tv-ohjelman toimituksessa Yleisradion Vanhassa lähetyskeskuksessa, tapaa opiskelijoita ja haastattelee projektin vetäjää Marita Rainbirdiä.

Uusintana ohjelma nähdään tiistaina 4.10. klo 15.55.

---------------------------------------------------------------


LA REYNA C SAA ENSI-ILTANSA LUCKANISSA 24.9.

Lauantaina 24. syyskuuta saa ensi-iltansa espanjankielisen teatteriryhmän Teatro de la Luna Negra ry:n toteutus Laura Ruohosen käsikirjoituksesta Kuningatar K. Alun perin kuunnelmaksi kirjoitetun ja vuonna 1999 Koura-palkinnolla palkitun käsikirjoituksen on kääntänyt espanjaksi Teatro de la Luna Negra ry:n puheenjohtaja Juan-Luis Moreno. Ohjauksesta, käsikirjoituksen sovituksesta näyttämölle ja lavastuksesta vastaa meksikolaissyntyinen Elihú Galvan. Kuvassa esiintyvä Elihú on myös yksi Mundo-projektin opiskelijoista.

La Reyna C kuvaa 1600-luvulla Ruotsia hallinneen ja yhden aikakautensa merkittävimmän naisen Kuningatar Kristinan elämää. Kristiina kuului kiistatta aikakauden intellektuelleihin - hän puhui lukuisia kieliä, kävi kirjeenvaihtoa aikansa suurien ajattelijoiden kanssa, keräsi kirjallisuutta ja puolusti kiihkeästi oman aikansa vähemmistöjä. Historia ei muista Kristiinaa niinkään hallintosaavustensa vuoksi, vaan ennemminkin suurena persoonana ja taiteiden ja tieteiden mesenaattina.

Vuonna 1986 toimintansa aloittaneen Teatro de la Luna Negra ry:n näyttelijäjoukko on varsin kielitaitoinen ja kansainvälinen, joten esityksessä käytetään - kunnianosoituksena Kristiinan kielitaidolle - espanjan lisäksi myös suomea, ruotsia, italiaa ja ranskaa. Näyttämöllä nähdään mm. kuningatar Kristiina (kuubalainen tanssija ja näyttelijä Kirenia Macias), hänen kruununperijänsä kreivi Kaarle Kustaa (suomalainen Kimmo Räntilä), kuningataräiti (argentiinalais-suomalainen Cordelia Del Moro) ja hänen ystävänsä Belle (italialainen Lilia Pavone), filosofi René Descartes (belgialais-espanjalainen Paco de Laguna) ja ilveilevä virkailija (meksikolainen Boigen). Monipuolisesti tanssia ja vertauskuvia hyödyntävässä näytelmässä pohditaan ihmisen identiteetin muodostumista Kristiinan monitahoisen persoonan kautta.

La Reyna C on neljästoista Teatro de la Luna Negran toteuttama näytelmä. Aiemmin ryhmä on esittänyt mm. näytelmät Nerudalaisia herkkuja (Suculencias nerudianas, 2004) ja Kärsimyksiä vai onni (Dolores o la felicidad, 2000).

----------------------------------------------------------------


Takaisin Ajankohtaista-sivulle >>


mundonuoli Ajankohtaista
mundonuoli Mundo Inside
mundonuoli Projektikuulumisia
mundonuoli Tiedotteet
mundonuoli Tasavertainen Työllistyminen -teematyöhanke
mundonuoli M2HZ-kaupunkitelevisiohanke
mundonuoli Lähetykset verkossa
mundonuoli Vuoden tv-katsaus
mundonuoli Case Closed? -päätöstapahtuma
mundonuoli TYÖ-valokuvanäyttely
mundonuoli Cook with Mundo
mundonuoli A la Mundo -visailu 2007
mundonuoli A la Mundo -visailu 2006
mundonuoli Mundo-artikkeli Yhteishyvässä
mundonuoli Kuvagalleria



YLE Asiaohjelmat | MUNDO | PL 50 | 00024 Yleisradio | www.yle.fi/mundo | mundo@yle.fi