YLE





YLE ASIAOHJELMAT

BASAARI
PL 50
00024 Yleisradio
Tel: 09-1480 5364

www.yle.fi/basaari
basaari@yle.fi





.pallo Basaarin etusivu
.pallo Tämä on Basaari
.pallo Seuraavassa ohjelmassa
.pallo Basaarin arkisto
.pallo Historiaa
.pallo Työryhmä
.pallo Toimittajat
.pallo Palaute
.pallo Linkit
.pallo Kuvagalleria
1999,
2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005
2006 2007
Tammikuu Maaliskuu Toukokuu Elokuu Lokakuu Joulukuu
Helmikuu Huhtikuu CityFolk Syyskuu Marraskuu

BASAARIN 2006 MAALISKUU


Rasismin vastaisen viikon ohjelmat (VKO 12) >>

Naisen rajat -sarjan jaksot >>


JÄÄMEREN NISKAVAARAT
27.3. klo 17.10

--------------------------------------

Basaarin dokumentissa Jäämeren Niskavaarat lähdetään tapaamaan suomensukuisia kveenejä Norjan Ruijan karun kauniille rannoille.

Nälkävuosien aikana 1800-luvun
puolessa välissä suomalaiset lähtivät
sankoin joukon Norjan kalaisille rannoille. Suomalaisväestö muodosti Ruijan asukkaista noin viidesosan - Varangin vuonossa sijaitsevan Vesisaaren asukkaista oli aikoinaan jopa puolet suomalaisia.

Vesisaaressa asuvat Niskavaarat, Ingrid, Ingulf ja Kristian, ovat ylpeitä suomalaisista juuristaan. Ingrid pitää edelleen suomen kielen taitoa yllä kirjoittamalla kirjeitä suomalaisille sukulaisille. Norjalaisen aviomiehensä pyynnöstä Ingrid ei kuitenkaan puhunut lapsille kotona suomea, joten Ingulf ja hänen poikansa Kristian eivät osaa suomea muutamaa lausetta enempää. Vaikka perhe on jo aikoja sitten isoäitiensä ja -isiensä aikana sulautunut norjalaiseen ympäristöönsä ja suomen kielen taito on kuolemassa, suomalainen kulttuuriperintö ja sukutietoisuus elävät tiukasti norjankielisessäkin polvessa.

Dokumentissa seurataan Niskavaarojen arjen askareita vireän Vesisaaren hurmaavissa maisemissa. Ingrid on kuuluisa leivontataidoistaan ja Ingulf kuuluu Vesisaaren moottoripyöräklubiin MC Varanger-Vadsöhön. Säästä, kylmästä viimasta tai lumesta huolimatta Jäämeren rannalla alkaa kesä tarkalleen kesäkuun ensimmäisenä päivänä - ja silloin on aika mennä uimaan.

Ohjelman on ohjannut Seppo Seppälä, kuvannut Taisto Lapila ja tuottanut YLE Asiaohjelmat.



ISÄNI ON SUOMALAINEN
20.3. klo 17.10

--------------------------------------

Rasisminvastaisella viikolla Basaarissa nähdään Victor Belousovin ohjaama Isäni oli suomalainen, jossa pohditaan Olga Lapinan ja hänen isänsä tarinan kautta kansallisuuden ja kulttuurin merkitystä yksilön identiteettiin.

Olga Lapinan isän isä ammuttiin Stalinin aikana kansavihollisena, ja perhe ajautui sodan aikana Karjalasta kauas Neuvostoliiton itärajoille. Olga syntyi Uzbekistanissa tietämättömänä suomalaisista sukujuuristaan ja sukunsa aiemmista kohtaloista.

Olgan suomalaissyntyinen isä poikkesi muista, mutta vasta muutettuaan yli 30-vuotiaana Suomeen Olga löysi selityksen isänsä käytökselle, ymmärsi kansalaisuuden ja kulttuurin merkityksen identiteetille. Neuvostoliitossa kaikki olivat yhtä.

Suomesta Olga on löytänyt ison liudan sukulaisia, joiden olemassaolosta hän ei aikaisemmin edes tiennyt, ja mitä enemmän Olga on oppinut tuntemaan Suomea, sen pohjoista kulttuuria ja ihmisiä, sitä enemmän hän on oppinut myös ymmärtämään isäänsä.

Pohdittuaan pitkään omia sukujuuriaan Olga päätyi siihen tulokseen, että hän edustaa kahta kulttuuria. Ja tätä rikkautta hän haluaa hyödyntää myös työssään. Nyt psykologina työskentelevä Olga on aktiivisesti mukana monissa eri projekteissa ja suomalaisvenäläisessä nuorisotoiminnassa – hänen suunnitelmansa tähtäävät siihen, että naapurikansat lähentyisivät ja ymmärtäisivät paremmin toisiaan.

Ohjelman on tuottanut YLE Asiaohjelmat.



KESÄ TULI KAUKAA KOTOA
13.3. klo 17.10

--------------------------------------

Afganistanilainen Shakiba Adil eli
suuren osan nuoruudestaan talebanihallinon alla. Hän työskenteli juontajana Kabulin television lastenohjelmissa, ja heti talebanin vetäydyttyä hänet kutsuttiin kuuluttajaksi kanavalle. Hän on myös yksi niistä
nuorista rohkeista kameranaisista, jotka tekivät yhdessä ranskalaisen dokumenttiohjaajan Brigitte Braultin kanssa Emmy-ehdokkaaksikin nousseen Afghanistan Unveiled -dokumenttielokuvan. Adil asuu nyt Suomessa, ja hänellä on vahva kutsumus kertoa elokuvan ja dokumentin keinoin maansa ja kansansa kohtalosta.

Shakiba Adilin toimittamassa ja kuvaamassa Basaari-dokumentissa Kesä tuli kaukaa kotoa seurataan afganistanilaisten ja iranilaisten pakolaislasten kesänviettoa oman äidinkielen ja kulttuurin kursseilla kesäisessä Suomessa.

Suomen Kesälukioseura järjestää pakolaistaustaisille lapsille heidän omaan äidinkieleen ja kulttuuriin keskittyviä kursseja. Nämä kurssit ovat yksi konkreettinen tapa toteuttaa Suomessa YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen artiklaa nro 30, jolla pyritään takaamaan vähemmistöryhmään tai alkuperäiskansaan kuuluvalle lapselle oikeus nauttia yhdessä ryhmän muiden jäsenten kanssa omasta kulttuuristaan, tunnustaa ja harjoittaa omaa uskontoaan ja käyttää omaa kieltään. Noin viikon pituiset kurssit järjestetään kesäaikaan. Opettajina niissä toimivat pakolaisyhteisöistä valitut aikuiset ja opettajat.

Ohjelmassa vieraillaan ensin afgaanien kesäkurssilla Kajaanin liepeillä. Kurssilla opiskellaan lasten äidinkieliä, daria ja pashtua, tutustutaan kotimaan historiaan ja kulttuuriin, urheillaan ja leikitään. Puheenvuoron saavat ennen kaikkea afgaanilapset. Iranilaisten lasten leiri järjestetään Etelä-Suomessa. Samoin kuin afgaanilasten leiri, tämäkin leiri auttaa lapsia ylläpitämään äidinkieltään ja vahvistaa heidän kulttuuri-identiteettiään.

Ohjelman on tuottanut YLE Asiaohjelmat.



NIIN LÄHELLÄ, NIIN KAUKANA
6.3. klo 17.10

--------------------------------------

Afganistanilainen Shakiba Adil eli suuren osan nuoruudestaan talebanihallinon alla. Hän työskenteli juontajana Kabulin television lastenohjelmissa, ja heti talebanin vetäydyttyä hänet kutsuttiin kuuluttajaksi kanavalle. Hän on myös
yksi niistä nuorista rohkeista
kameranaisista, jotka tekivät yhdessä ranskalaisen dokumenttiohjaajan Brigitte Braultin kanssa Emmy-ehdokkaaksikin nousseen Afghanistan Unveiled -dokumenttielokuvan. Adil asuu nyt Suomessa, ja hänellä on vahva kutsumus kertoa elokuvan ja dokumentin keinoin maansa ja kansansa kohtalosta.

Shakiba Adilin toimittamassa ja kuvaamassa Basaari-dokumentissa Niin lähellä, niin kaukana tavataan Adilin maannainen Hakima Alemi – nuori afganistanilainen äiti, runoilija ja elokuvantekijä Jyväskylästä. Ohjelmassa seurataan Alemin elämää hänen ohjaajantyönsä kautta Suomessa ja Iranissa.

Hakima Alemi on
syntyperältään afganistanilainen, mutta hän on elänyt koko elämänsä pakolaisena Iranissa. Iranissa hän opiskeli mm. elokuvan käsikirjoittamista. Nyt Alemi asuu Jyväskylässä, hänellä on kaksivuotias poika ja myös hänen miehensä Abdulrahman tekee elokuvia. Alemin pariskunnan lisäksi Jyväskylässä asuu muitakin afganistanilaisia elokuvan ammattilaisia ja yhdessä he ovat perustaneet Afganistanin elokuvayhdistyksen.

Ohjelmassa seurataan Alemin elämää ennen kaikkea hänen ohjaajantyönsä kautta: Alemi lukee tiilentekijänaiselle omistetun runonsa ja esittelee kuvia kuvaustilanteista. Lisäksi ohjelmassa nähdään näytteitä hänen elokuvistaan, joista viimeisin kuvattiin Iranissa kaksi vuotta sitten. Sen jälkeen sitä on esitetty useilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Koko ohjelmaa sävyttävät Alemin ponnistelut uuden lyhytelokuvan parissa.

Ohjelman on tuottanut YLE Asiaohjelmat.