YLE
www.yle.fi/mundo
mundonuoliMUNDOmundonuoliMundo-projektimundonuoliMundo-ohjelmamundonuoliOpiskelijatmundonuoliLinkitmundonuoliYhteystiedotmundonuoliPalaute


KOMMENTTEJA JA PALAUTETTA KATSOJILTA

Palautetta ohjelmasta, kysymyksiä ja kommentteja tälle sivulle voi lähettää Palaute-sivun kautta. Palautesivulle


On hyvä, että ohjelmassanne puhutaan maahanmuuttajien asioista. Kuitenkin 10.2. esitetyssä Mistä voimme löytää rasisteja? -ohjelmassa syyllistettiin suomalaisia ja yritettiin esittää suomalaiset rasisteina. Sana "rasisti" on kuitenkin huono, koska kyse on yleensä lähinnä kulttuurien eroista johtuvista konflikteista. On typerää mennä kyselemään ihmisiltä, "onko täällä rasisteja". Pitäisi ymmärtää, että maahanmuuttoon skeptisesti suhtautuminen ei tarkoita "rasismia".

Pitäisi muistaa, että sellaisia tapauksia, joissa maahanmuuttajat pahoinpitelevät suomalaisen ei pidetä rasistisina, vaikka ne voivat olla yhtä rasistisia kuin suomalaisten tekemät.

Viimeisimmässä Voima-lehdessä oli mainio juttu somalitytöstä, joka kertoi somalien rasismista suomalaisia kohtaan. Ei ole hyvä syyllistää kaikkia suomalaisia. Se jos mikä tuntuu pahalta ja leimaavalta.

Oli hyvä, että ohjelmassanne annettiin ääni myös köyhille suomalaisille, joiden katkeruus on monin tavoin ymmärrettävääkin. Se ei tietenkään oikeuta vihaa mitään ryhmää kohtaan.
-Janne

Toimitus vastaa: Hyvä, että otit aiheen puheeksi. On totta, että maahanmuuttoon skeptisesti suhtautuminen ei tarkoita samaa kuin rasismi.

Ohjaaja Carolina Bermúdez Parra lähti Kotkaan tekemään juttua alun perin hieman eri näkökulmasta, mutta järkyttyi kuulemistaan tarinoista (etenkin niistä, joihin hän ei saanut esityslupaa kertojilta) ja päätti antaa ohjelmalle nimen Mistä voimme löytää rasisteja? herättämään keskustelua siitä, onko ohjelmassa kerrotus tapahtumat oikeasti rasistisia ja mistä kaikki epäluulot - puolin ja toisin - johtuvat. Hänen tarkoituksenaan ei ollut leimata kaikkia suomalaisia.

--------------------------------------------------------------------


Hei! Voisiko mainiot Mundo-ohjelmat saada katseltavaksi myös nettiin? Harmittaa, kun niin moni jakso on jäänyt välistä. Kiitos hienosta ohjelmasta!
- Anni

Olisi tosi mukava, jos näitä teidän ohjelmia voisi katsoa netissä :) Työkiireiden takia usein käy niin ettei näe ohjelmaa maanantaisin ja lauantaina mennään perheen ehdoilla.
-Tarja

Toimitus vastaa: Harmi kyllä, ohjelmissa käytetyt musiikit ovat Teoston alaisia eikä meillä ole oikeutta laittaa niitä missään muodossa verkkoon. Mundo-ohjelmat kuitenkin uusitaan tiistaisin YLE24-kanavalla klo 10.10 ja perjantaisin YLE TV1:ssä klo 15.50. Lisäksi useita yksittäisiä Mundo-lyhytdokumentteja nähdään YLE TV1:ssä uusintoina muiden ohjelmien välissä.

--------------------------------------------------------------------

Ulkomaalaisia hyysätään liikaa Suomessa. Erilaiset kulttuurit ovat rikkaus, monikulttuurisuus ei todellakaan. Suomi kuuluu suomalaisille.
- Nimetön palautteenantaja

Toimitus vastaa: Emme ole samaa mieltä tästä asiasta. Suomi kuuluu suomalaisille, myös uusille suomalaisille ja heille, jotka saapuvat tänne joko omasta tahdostaan tai sodan tai poliittisen tilanteen pakottamana etsimään uutta kotimaata.

--------------------------------------------------------------------

Maria Friman:
Esiintymistäsi on ilo seurata. Olet luonnollinen ja asioihin perehtynyt ja saat mutkattoman kontaktin haastateltaviin. Peset mennen tullen Viivit sun muut Janinat.
- Telkun katselija

Toimitus vastaa: Kiitos, terveiset menivät perille Marialle!

--------------------------------------------------------------------

Hei Mundolaiset!
Sattumoisin törmäsin ohjelmaanne ja olin/olen erittäin positiivisesti yllättänyt. Ohjelmanne avasi minulle mahdollisuuden kurkistaa yhteiskuntaamme erilaisten näkökulmien kautta. Nämä muutamat lyhyet dokumentit/filmit ovat tuonneet nähtäväksi asioita, joihin arkielämässäni en ole törmännyt. On mielenkiintoista nähdä, kuinka rikasta ja moninaista elämä yhteiskunnassamme on.

Nämäni lyhytfilmien laatu on ollut mielestäni korkeatasoista ja ohjelmat ovat mielenkiintoisesti tehtyjä. Mutta miksi ihmeessä ne ovat niin lyhyitä? Niitä katsoisi paljon paljon pidempään.

Kiitoksia uudenlaisesta katsojakokomuksesta ja työniloa teille kaille.
-Anne

Toimitus vastaa: Kiitokset, Anne, kannustavasta palautteesta! Pyrimme jatkaamaan samaan malliin, ja ehkä tulevaisuudessa saamme pidemmän lähetyspaikankin.

--------------------------------------------------------------------


mundonuoli Katsojien puheenvuoro
mundonuoli Ohjelmavinkki
mundonuoli Linkkivinkki



YLE Asiaohjelmat | MUNDO | PL 50 | 00024 Yleisradio | www.yle.fi/mundo | mundo@yle.fi