YLE
www.yle.fi/mundo
mundonuoliMUNDOmundonuoliMundo-projektimundonuoliMundo-ohjelmamundonuoliOpiskelijatmundonuoliLinkitmundonuoliYhteystiedotmundonuoliPalaute


AJANKOHTAISTA

Ajankohtaista-sivuilla kerrotaan Mundo-projektiin liittyvistä tai muuten vain mielenkiintoisista ja ajankohtaisista asioista, tapahtumista ja uutisista.

Mundo-projektin omista tapahtumista löytyy tietoa Inside-sivulta
Mundo Inside -sivulle >>

Lisää ajankohtaisista monikulttuurisista tapahtumista löytyy myös
Rasmuksen, Kulttuurikeskus Caisan ja Kassandran sivuilta.

Ajankohtaista/Kevät 2007
Ajankohtaista/Syksy 2006
Ajankohtaista/Kevät 2006
Ajankohtaista/Syksy 2005


UUSI ENGLANNINKIELINEN PÄIVÄLEHTI - HELSINKI TIMES!

Helsinki Times is an independent weekly newspaper covering news and events in Finland. Its sections include domestic and international news, a review of Finnish newspapers and magazines, Finland in the world press, culture, sport, lifestyle, weekly TV programmes and a weekly weather forecast, reviews of movies, books and DVDs, a weekly events guide, and much more.

Helsinki Times is published by Dream Catcher Oy.
www.helsinkitimes.fi >>

--------------------------------------------------------------

ERIARVOISUUTTA JA RASISMIA EU-JÄSENMAISSA - EU:N PERUSOIKEUSVIRASTON RAPORTTI

Euroopan unionin uuden perusoikeuksien viraston (Fundamental Rights Agency, FRA) hiljattain julkaiseman raportin mukaan eriarvoista kohtelua ilmenee EU-jäsenmaissa erityisesti työllisyyden ja asumisen sekä koulutuksen alalla. Raportin mukaan myös rasistiset rikokset ovat lisääntyneet muun muassa Tanskassa ja Suomessa. Raportissa todetaan, että rasistista väkivaltaa ja rasistisia rikoksia koskevien virallisten tietojen saatavuus on useissa jäsenmaissa heikkoa.

Raportti perustuu vuodelta 2006 kerättyyn tutkimus- ja tilastotietoon. Raportti on luettavissa verkossa:
http://fra.europa.eu/fra/index.php >>

--------------------------------------------------------------

JOURNALISMIN KEINOIN SYRJINTÄÄ VASTAAN

Euroopan unionin Moninaisuuden puolesta. Syrjintää vastaan –journalistikilpailuun voi osallistua syyskuun loppuun saakka.

Järjestyksessä neljäs journalistikilpailu ajoittuu vuoteen, jonka teemana on Yhdenvertaiset mahdollisuudet Euroopassa 2007. Tämän johdosta myös journalistikilpailussa jaetaan erikoispalkinto artikkelille, jossa tuodaan esille yhtä tai useampaa teemavuoden monista aktiviteeteista. Vuotuisen journalistikilpailun avulla toimittajia kannustetaan pohtimaan syrjintää ja moninaisuuden rikkautta ja kirjoittamaan niistä.

Kilpailu on avoin unionin kaikkien 27 jäsenvaltion painettujen ja verkkojulkaisujen toimittajille. Heidät kutsutaan osallistumaan kilpailuun artikkeleilla, joissa käsitellään rotuun tai etniseen alkuperään, uskontoon tai vakaumukseen sekä ikään, vammaisuuteen tai seksuaaliseen suuntautumiseen pohjautuvaa syrjintää tai niihin liittyvää monimuotoisuuden edistämistä. Artikkeleissa, jotka liittyvät yhdenvertaisten mahdollisuuksien teemavuoteen, voi myös sukupuolten välinen tasa-arvo olla yksi kriteereistä.

Kilpailuun lähetettävät artikkelit voivat olla kirjoitettuja millä hyvänsä EU:n 23 virallisesta kielestä. Niiden pitää olla pituudeltaan vähintään 3 800 merkkiä välilyönteineen. Artikkelien on oltava tänä vuonna tammikuun 1. ja syyskuun 30. päivän välisenä aikana julkaistuja. 30. syyskuuta 2007 on myös viimeinen päivä osallistumisten lähettämiseen.

Voittanut artikkeli, kaksi seuraavaksi parhaimmiksi arvioitua työtä sekä teemavuoden erikoispalkinnon voittaja saavat palkinnoksi matkan valitsemaansa EU-maahan.

Lisätiedot ja osallistumislomake:

www.stop-discrimination.info >>

--------------------------------------------------------------

SYRJINTÄÄ KÄSITTELEVÄ SEMINAARI KANSALAISJÄRJESTÖJEN JA AMMATTILIITTOJEN EDUSTAJILLE

Ihmisoikeusliitto järjestää kaksipäiväisen seminaarin 13.–14.11.2007 Sokos Hotel Presidentissä (Eteläinen Rautatienkatu 4, Helsinki) kansalaisjärjestöjen ja ammattiliittojen roolista etnisyyteen, ikään, vammaan, uskontoon/vakaumukseen tai seksuaaliseen suuntautumiseen/sukupuolen moninaisuuteen perustuvan syrjinnän vastaisessa työssä Suomessa.

Seminaarin tarkoituksena on kehittää kansalaisyhteiskunnan syrjinnän vastaista työtä. Kansainvälisen työryhmän kehittämä ohjelma käsittelee syrjintään liittyviä käsitteitä, tietoisuuden lisäämistä, vuoropuhelua viranomaisten ja hallituksen kanssa, syrjinnän uhrien tukemista ja oikeudellista apua kansallisen lainsäädännön sekä käytäntöjen avulla. Seminaarin rahoittaa Euroopan komissio.

Lisätietoa seminaarista ja ilmoittautumislomakkeen saat Ihmisoikeusliitosta Milla Aaltoselta (milla.aaltonen(at)ihmisoikeusliitto.fi tai 09 4155 2570) sekä Ihmisoikeusliiton nettisivuilta http://www.ihmisoikeusliitto.fi/. Ilmoittautumisia otetaan vastaan 28.9. saakka.

--------------------------------------------------------------

MONENLAISET OPPIVAT -SUURTAPAHTUMA 6.-8.9.2007

Helsingissä Paasitornissa järjestetään 6.-8.9.2007 toiminnallinen suurtapahtuma oppimisvaikeuksista otsikolla "Monenlaiset oppivat - Minä opin, sinä opit, me opimme!". Kyseessä on Aikuisopiskelijan viikon päätapahtuma ja samalla lukijärjestöjen perinteinen YKn lukutaitopäivän seminaari.

Pääpainopisteenä ovat aikuisten oppimisvaikeudet ja -valmiudet, mutta laajasta ohjelmasta löytyy varmuudella hyödyllistä myös nuorisopuolen toimijoille. Ohjelma tarjoaa ajankohtaista tietoa ja "kättä pidempää" niin opetuksen ja koulutuksen ammattilaisille, työvoimapuolen toimijoille, työnantajille, sosiaali- ja terveyssektorin henkilöstölle, toimintaterapeuteille, kirjastojen väelle kuin aikuisille erilaisille oppijoillekin.

Tapahtumassamme käsitellään erityisesti myös maahanmuuttajakysymyksiä. Lauantaina luentojen pääpaino on erilaisuuden ja kulttuurien kohtaamisessa. Mundon Carlos Marroquin kertoo lauantaina klo 13.30-14.15 omakohtaisista opiskelukokemuksistaan yliopistolla ja työssäoppimisjaksoilla. Klo 14.45-15.45 Carlos luennoi kulttuurien välisestä vuorovaikutuksesta.

Mundo ja Basaari ovat mukana myös joka päivä nähtävien esitysten muodossa:

Huom. Aikataulut saattavat vielä muuttua.

Torstai 6.9. (tila: 302-303)
klo 14.30-15.30 Ensimmäinen näytös, Kino Mundo
klo 15.45-16.30 Basaari: Elegguán poika
Basaari: Improvisaation säännöt
klo 16.45-17.45 Toinen näytös, Kino Mundo

Perjantai 7.9. (tila: Siltasaari-sali)
klo 14.45-15.45 Ensimmäinen näytös, Kino Mundo
klo 16.00 -16.40 Basaari: Improvisaation säännöt
Basaari: Lasten maailma
klo 17.00-18.00 Toinen näytös, Kino Mundo

Lauantai
8.9. (tila: Siltasaari-sali)
klo 9.30-10.30 Ensimmäinen näytös, Kino Mundo
klo 10.30-11.30 Basaari: Elegguán poika
Basaari: Improvisaation säännöt
Basaari: Lasten maailma
klo 11.30-12.00 Case: Mundo ja DigiTales
klo 12.00-13.00 Toinen näytös, Kino Mundo
klo 14.30-15.30 Kolmas näytös, Kino Mundo

Lue lisää Erilaisten oppijoiden liiton sivuilta >>

--------------------------------------------------------------

MEKSIKOLAISEN FIESTAN TYÖPAJA 18.8.-22.9.2007

'Meksikolainen fiesta' on meksikolaisen tanssin, teatterin ja kulttuurin työpaja. Kuuden lauantain aikana tutustutaan perinteisiin tansseihin ja kulttuuriin sekä opetellaan teatteri-ilmaisua. Työpajan vetää meksikolainen teatteriohjaaja, Mundo-projektistakin tuttu Elihú Galván. Työpaja alkaa tutustumisella lauantaina 18.8. klo 14.00. Työpajoihin osallistuminen ei vaadi aiempaa kokemusta teatterista tai tanssista. Tule rohkeasti mukaan!

Lue lisää Mielenterveysyhdistys Helmi ry:n sivuilta >>

--------------------------------------------------------------

YLEN HYVÄ JÄRJESTÄÄ 1000 FAMILIES -TAPAHTUMAN TOKOINRANNASSA SU 26.8.

1000 Families – The Family Album of Planet Earth on valokuvaaja Uwe Ommerin pitkäjänteisen työn tulos. Saksalainen Ommer kiersi neljän vuoden aikana viidessä maanosassa, yhteensä 130 maassa, ja ikuisti filmille tuhat ainutlaatuista perhepotrettia.

1000 perhettä – maailman perhealbumi toteutetaan Helsingin juhlaviikkojen ja Ylen Hyvä Säätiön yhteistyönä Ulkoministeriön tuella. Näyttely on ilmainen ja avoinna ympäri vuorokauden 2.9. saakka.

Sunnuntaina 26.8. valokuvanäyttelyn oheisohjelmana järjestetään Huvila-teltassa ja Tokoinrannan puistossa koko perheelle suunnattu elämyspäivä, jonka aikana voi muun muassa tanssia, herkutella ja nauttia värikkään monikulttuurisesta ohjelmasta. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Suomessa toimivien maahanmuuttajajärjestöjen ja ystävyysseurojen kanssa.

Sunnuntai 26.8. klo 14.00-18.00

Tapahtuma alkaa klo 14:00. Luvassa on mm. jalkapalloa kehitysmaiden tapaan, hennamaalausta, afrikkalaista letitystä ja rannekorujen punontaa. Lisäksi tarjolla on makumaistiaisia maailmalta. Tapahtuma on maksuton.

Huvilateltassa klo 16:00 alkaen:
Kassandran kuoro ja lauluja maailmalta
Etnisten tanssien opetusta
Mana ’O Laka - polynesialaistanssia
daMostHatedCru - katutanssia helsinkiläisittäin
Huvilateltan ohjelman juontaa Mundostakin tuttu Fernando Colombo.

Lue lisää Ylen Hyvän sivuilta >>

--------------------------------------------------------------

MONIKULTTUURISTEN AVIOPARIEN VIIKONLOPPU - INTERCULTURAL MARRIAGE ENRICHMENT WEEKEND 27.-29.7.

This weekend is especially organised for couples who are married and come from different cultures. We cover a variety of topics, share together and encourage each other and have great fellowship. The retreat takes place at Torppa Retreat Center, Tampere area.

For more information
www.church.fi >>

--------------------------------------------------------------

KYSY VIRANOMAISILTA CAISASSA 7.6.

Tervetuloa 7.6.2007 klo 15- 19.00 Helsingin kulttuurikeskus Caisaan (yläkerran aula, Mikonkatu) tutustumaan ja keskustelemaan maahanmuuttajien parissa työskentelevien viranomaisten kanssa. Paikalle tietoa tulee antamaan mm. UVI, ulkomaalaispoliisi ja Helsingin kaupungin maahanmuuttotyön koordinaattori. Maahanmuuttajat voivat tilaisuudessa kysellä niin viranomaisilta kuin maahanmuuttajien parissa työskenteleviltä henkilöitäkin juuri niitä asioita, mitkä heitä kiinnostavat. Tilaisuus on siis avoin kaikille.

Lisätietoja:
Lue lisää infopankin sivuilta >>

--------------------------------------------------------------

KAIKKIEN DEMOKRATIA? VÄHEMMISTÖJEN EDUSTAJASTA KANSALAISEKSI -SEMINAARI 5.6.

Aika: 5.6.2007 klo 11.30-14
Paikka: Eduskunnan päärakennuksen auditorio

Seminaarin lähtökohtana on vuoden 1906 eduskuntauudistus, joka takasi yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden yli 24-vuotiaille suomalaisille. Joiltakin kansanryhmiltä poliittiset oikeudet jäivät kuitenkin puuttumaan esim. kansalaisuuden rajoituksien tai holhouksenalaisuuden vuoksi. Seminaarissa tarkastellaan tästä näkökulmasta kansallisten vähemmistöjen ja vammaisten oikeuksien kehitystä.

Seminaarin yhteydessä voi tutustua Koti etsii ihmistä. Romanikuvat mainoksissa –näyttelyyn.

HUOM:
Ennakkoilmoittautuminen nimellä välttämätön perjantai-iltapäivään 1.6. mennessä (niina.sinkkonen@nytkis.org)!
Lisätietoja ja seminaariohjelma:
Lue lisää Nytkiksen sivuilta >>

--------------------------------------------------------------

MAAILMA KYLÄSSÄ -FESTIVAALI HELSINGIN KAISANIEMESSÄ 26.-27.5.

Kaiken maailman kulttuurit kohtaavat kahdeksatta kertaa Maailma kylässä -festivaalilla 26.-27.5. Helsingin Kaisaniemen puistossa. Värikäs ilmaistapahtuma tuo Kaisaniemen puistoon toistasataa kulttuurielämystä, luvassa on taidetta ja toimintaa koko perheelle.

Ulkomaisina musiikkiesiintyjinä Kaisaniemen puistossa nähdään muun muassa Ska Cubano (Kuuba), La Sarita (Peru), Ranferí Aguilar (Guatemala), Dirty Babylon Breaker (Ranska), Esther Bertram & Marlon Klein (Australia-Saksa) sekä kenialainen maasai-ryhmä il Murran. Las Ramblas -katutaidealueella esiintyy lisäksi muun muassa laulu- ja soitinyhtye Zhovkhar Tsetseeniasta.

Kotimaista tähtikaartia edustavat Kari Tapio, The Valkyrians, Zarkus Poussa, Gjallarhorn, All of Us sekä Yrjänä Sauros, joka yhdessä Frank Boylen kanssa esittää tilausteoksen Miittinki. Olavi Uusivirta esiintyy festivaalille tehdyssä In the Sprit of Woodstock -tilausteoksessa muun muassa Maija Vilkkumaan, PMMP:n Paulan sekä Markus Nordenstrengin kanssa. Alueella kuullaan gospel-musiikkia, salsaa sekä Ourvision -kilpailun kärkikolmikon esiintyminen. Edellisvuosien tapaan kävijöitä odotetaan yli 50 000 viikonlopun aikana. Tapahtuma on ilmainen.

Festivaalialueella on liki 300 näytteilleasettajaa ja myyjää, joista suurin osa on kansalaisjärjestöjä. Maailma kylässä -festivaalin pääjärjestäjä on Kehitysyhteistyön Palvelukeskus Kepa ry, joka on yli 270 kansalaisjärjestön kattojärjestö.

Meno jatkuu Nosturin festivaaliklubilla lauantaina 27.5. klo 21-03. Esiintyjinä nähdään La Sarita, Dirty Babylon Breaker ja Pohjannaula. Liput Nosturiin maksavat 8 euroa.

Festivaalin ohjelma-aikataulu löytyy osoitteesta www.maailmakylassa.fi

--------------------------------------------------------------

MAHDOLLISUUKSIEN TORI TURUN KÄVELYKADULLA LA 26.5.

Ohjelmassa mm.
11.00 Tervetuloa! Afifa-studion itämaista tanssia
11.15 Afganistanilaislasten tanssiesitys
11.30 Savukeitaan runoja ja lupauskorttikampanjan avaus
12.00 Ranferí Aguilar -guatemalalaista etnofuusiota
13.00 Trubaduuri Jim Landon
14.00 Mama Africa -länsiafrikkalaista ja senegalilaista tanssia ja
musiikkia¨
14.45 Veikeä albaanilasten tanssiesitys
15.00 Tomu ja Romu: "Kaikki ei ole sitä miltä näyttää"
-musiikkiteatteriesitys suvaitsevaisuudesta
15.30 Värikästä kurdimuotia ja tanssia
15.50 Savukeitaan runoja, lupauskorttikampanja jatkuu
16.00 Tervakello - musisointia primitiivisoittimin
17.00 Loppusanat

Lisätietoja:
www.mahdollisuuksientori.fi

--------------------------------------------------------------

CROSSING THE BRIDGE - ISTANBULIN ÄÄNET PE 25.5.

Amnesty International esittää elokuvan Crossing the bridge - Istanbulin äänet pe 25.5. klo 18.00-19.30. Elokuva syventyy Istanbulin runsaaseen ja monipuoliseen musiikkimaailmaan. Elokuvan esityskieli on turkki sekä osittain saksa ja se on tekstitetty suomeksi. Ennen elokuvaa klo 17.30-18.00 Amnesty Turkki-koordinaattori kertoo Turkin ihmisoikeustilanteesta. Tilaisuudessa on mahdollisuus allekirjoittaa vetoomuksia. Vapaa pääsy. Esityspaikkana on kansainvälinen kultturikeskus
Caisa, kokoushuoneet 1-2.

--------------------------------------------------------------

TUTKIMUS MONIKULTTUURISESTA NUORISOTYÖSTÄ - NUORISOTYÖSSÄ ON HUOMIOITAVA MYÖS SUOMALAISET NUORET

Monikulttuurisuus ilmenee nuorisotoiminnassa ennen kaikkea
maahanmuuttajataustaisten nuorten parissa tehtävänä työnä.
Suomalaistaustaisten nuorten kanssa kulttuurien kohtaamista käsitellään harvemmin, eikä nuorten asenteellisuuteen ja rasismiin puututa nuorisotaloilla systemaattisesti. Muun muassa nämä tulokset ilmenevät tuoreessa tutkimusraportissa Monikulttuurinen nuorisotyö helsinkiläisillä nuorisotaloilla, jonka julkaisee Helsingin kaupungin tietokeskus.

Nuorisotoiminnassa tuntuu olevan jaettu käsitys siitä, ettei
monikulttuurisia kysymyksiä tarvitse erityisemmin huomioida, sillä toiminta palvelee kaikkia nuoria samanarvoisesti. Toisaalta kokeneet monikulttuurisen nuorisotyön tekijät korostavat maahanmuuttajataustaisten nuorten erilaisia tarpeita. Myös yhteistyö perheiden kanssa on tärkeää, ja voi edesauttaa varsinkin tyttöjen osallistumista nuorisotalojen toimintaan.

Lähde: Veronika Honkasalo, Monikulttuurinen nuorisotyö helsinkiläisillä nuorisotaloilla. Helsingin kaupungin tietokeskus. Tutkimuksia 2007:3, 78 s. Hinta: 14 EUR.
Tilaukset:Puh. (09)310 36293 tai tietokeskus.tilaukset@hel.fi

--------------------------------------------------------------

MUSTAA VALKOISELLA - MONIKULTTUURISUUS MEDIASSA
tiistaina 15.5.2007 klo 15.00 - 18.00
Ravintola Ostrobotnia, Museokatu 10, Helsinki

Järjestäjä:
Nuoret Journalistit ry yhteistyössä Helsingin Sanomat

MAAHANMUUTTO JA MEDIAKULTTUURI PÖYDÄLLÄ
15.00 - 15.45

Irmeli Huhtala, valokuvaaja, Koti etsii ihmistä – romanikuvat mainoksissa -näyttely
Karina Horsti, tutkijatohtori, YTT, Helsingin yliopisto
Mikko Cortez-Tellez, suunnittelija, Opetusministeriö
Marita Rainbird, projektipäällikkö, Mundo-projekti, YLE
provokaattori: Linda Lappalainen, YLE.

MAAHANMUUTTOPOLITIIKKA PÖYDÄLLÄ
15.45 - 16.30

Astrid Thors, maahanmuutto- ja eurooppaministeri, rkp
Tarja Filatov, kansanedustaja, Sosiaalidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, sdp
Tuomo Puumala, kansanedustaja, Keskustanuorten puheenjohtaja
Sarita Friman-Korpela, tutkija, Romaniasiain neuvottelukunnan pääsihteeri (vv.)
provokaattori: Kaius Niemi, Helsingin Sanomat

MAAHANMUUTTAJAT JA MEDIA PÖYDÄLLÄ
16.45 - 17.30

Teppo Moisio, toimittaja, Helsingin Sanomat
Maila-Katriina Tuominen, kulttuuri- ja ihmisoikeustoimittaja, Aamulehti
Shukri Omar, media-alan monityöläinen, freelancertoimittaja
Levan Tvaltvadze, media-alan monityöläinen, radiotoimittaja, YLE
Carina Chela, media-alan monityöläinen, freelancertoimittaja
provokaattori: Toni Peltonen, vapaa toimittaja.


VAPAATA KESKUSTELUA, YLEISÖKYSYMYKSIÄ JA KOMMENTTEJA

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

--------------------------------------------------------------

KERRO SYRJINTÄKOKEMUKSISTA INTERNETFOORUMIN KAUTTA

Oikeusministeriö kartoittaa Suomen osahankkeen Toteutumattomat oikeudet. Pitkäaikaisten ongelmien selvittäminen vaikuttaa lainsäädännön, viranomaisten toiminnan ja kansallisten rakenteiden kehittämiseen.

Tuntuuko sinusta, että yhdenvertaisuus ei toteudu omalta kohdaltasi tai jonkun tuntemasi henkilön tai ryhmän kohdalta? Koetko syrjintää tai häirintää? Jos tuntuu, kerro kokemuksistasi tällä foorumilla.

Tähän keskusteluun toivotut kirjoitukset täydentävät järjestöjen antamaa kuvaa, joka muodostuu kuulemisten ja haastattelujen avulla. Erityisen arvokasta aineistoa ovat parannusehdotukset.

Keskustelun yhteenveto valmistuu heinäkuun alussa. Selvitys
toteutumattomista oikeuksista valmistuu teemavuoden 2007 lopulla.

Keskustelut internetissä: www.otakantaa.fi.

--------------------------------------------------------------

MUNDON VALTAKUNNALLINEN MINIMOI-POSTIKORTTIKAMPANJA ALKAA VKO 18

Mundon TYÖ-valokuvanäyttelyyn liittyvä pariviikkoinen MiniMoi-mainospostikorttikampanja toteututaan Suomen 25 suurimmassa kaupungissa. Mundon viiden kortin sarjassa tarkastellaan työtä monelta eri kantilta. Kortteja jaetaan ravintoloissa, kahviloissa, kauppakeskuksissa, baareissa, elokuvateattereissa, yliopistoilla ja linja-auto- ja rautatie-asemilla ympäri Suomen, lähes 400 jakelupisteessä.

Mundo-kortin voi lähettää myös verkossa osoitteessa www.minimoi.fi.

--------------------------------------------------------------

MUSIIKKIA GUATEMALASTA - RANFERÍ AGUILAR JA MAYOJEN SOITTIMET

Ranferí Aguilar on "musiikillinen tutkimusmatkailija", joka tekee uutta guatemalalaista etnofuusiota. Aguilar käyttää musiikissaan perinnesoittimia sekä muinaisten mayojen soittimia ja yhdistelee niitä ihmiskehon ääniin sekä moderneihin soittimiin kuten akustiseen kitaraan. Musiikki on lumoavaa ja herkkää.

Aguilarin konsertit ja työpajat Suomessa:
pe 25.5. konsertti, Sellosali, Espoo www.sellosali.fi
la 26.5. konsertti, Mahdollisuuksien Tori, Turku www.mahdollisuuksientori.fi
su 27.5. konsertti, Maailma Kylässä festivaali, Helsinki
www.maailmakylassa.fi
ma 28.5. musiikkifoorumi, Maailman musiikin keskus, Helsinki
ti 29.5. kouluvierailu, Mäntsälä
pe 1.6. konsertti, Mahdollisuuksien Tori, Jyväskylä
www.mahdollisuuksientori.fi
la 2.6. konsertti, Svengi, Järvenpää
su 3.6. työpajoja, Ohkolan nuorisoseura
ma 4.6.-ti 5.6. musiikkikurssi, Helsingin seudun kesäyliopisto
www.kesayliopistohki.fi
ke 6.6.-su 10.6. työpajoja, konsertteja, Lasten Kalenat, Lappeenranta, www.lastenkalenat.fi

Tiedustelut: Karita Laisi, p. 050-3577243.

--------------------------------------------------------------

OURVISION-LAULUKILPAILU HUIPENTUU FINAALISSA 5.5.

Kansainvälinen Kulttuurikeskus Caisa haluaa Euroviisujen ja Lordin kunniaksi antaa aasialais,- afrikkalais-, arabialais-, ja latinotaustaisille laulajille mahdollisuuden näyttää musiikilliset kykynsä niin suurelle yleisölle kuin alan ammattilaisille.

Ourvision -esikarsinnat ja semifinaalit juontavat Aria Arai ja Henri Kuro. Iltojen dj:nä toimii dj Amara.

Lisätietoja OurVision-laulukilpailusta:
www.ourvision.fi/

--------------------------------------------------------------

ILLUMINATION - EUROPEAN STUDENT FILM FESTIVAL 17.-21.4.

Neljättä kertaa järjestettävä European Student Film Festival Illumenation kerää Mediakeskus Lumen (Hämeentie 135, Helsinki) tiloihin eurooppalaisten elokuvakoulujen tuoreet työt ja tekijät 17.-21. huhtikuuta.

Illumenation–festivaali tuo tänä vuonna Suomeen edustajia 21 maasta ja 42 elokuvakoulusta ympäri Eurooppaa. Festivaalin 18 näytöstä esittelee eurooppalaisten opiskelijatöiden tuoretta kärkeä animaatioiden, dokumenttien ja lyhyiden fiktioelokuvien muodossa. Elokuvanäytösten lisäksi festivaalin ohessa järjestetään Morning Masters! –luento.

Festivaalin näytökset ovat maksuttomia, mutta paikkoja on rajoitetusti. Liput ennakkoon 13.-16.4.2007, Kinopalatsi(Kaisaniemenkatu 2, Helsinki).

Festivaalin järjestävät Taideteollinen korkeakoulu / Elokuva- ja
lavastustaiteen osasto ja Mediakeskus Lume yhteistyössä suomalaisten
media-alan ammattikorkeakoulujen kanssa.

Lisätietoja festivaalista, näytösaikataulut ja lehdistökuvat:
www.lume.fi/illumenation >>

--------------------------------------------------------------

NAISENA MONIKULTTUURISESSA SUOMESSA -SEMINAARI 4.4.

Azadeh ry ja Suomen Pakolaisavun Järjestöhautomo -projekti järjestävät seminaarin Naisena monikulttuurisessa Suomessa - arkipäivän vaikuttamisen keinoja keskiviikkona 4.4.2007 klo 9.00–15.30 kulttuurikeskus Caisassa (Mikonkatu, Helsinki).

Millaista on elää naisena tämän päivän Suomessa? Millaista on tulla
naisena toisesta kulttuurista tämän päivän Suomeen? Mitkä ovat naisen mahdollisuudet ja ongelmat kulttuurissa, joka sanoo olevansa tasa-arvoinen? Päivän aikana nostetaan esille vahvojen naisten tarinoita monista kulttuureista. Naisen ääni kuuluu sekä puheen että taiteen kautta. Päivän puheenjohtajana toimii Järjestöhautomo -projektin koordinaattori Minna Tuunainen.

Ohjelma:
9.00 - 9.30 Ilmoittautuminen ja aamukahvi
9.30 - 9.45 Seminaarin avaus: Farzaneh Hatami Landi, Azadeh ry:n puheenjohtaja
9.45 - 10.30 Verkosto naisten vahvuutena. Saido Mohammed, projektiasiantuntija, Ihmisoikeusliitto
10.30 - 11.15 Naisena "tasa-arvoisessa" Suomessa. Yuko Kametani, projektikoordinaattori, Monirinki - projekti
11.15 - 11.30 Alisa Kiseri ja Meri-Sofia Lakopoulos esittävät lauluja Balkanin kylistä ja kaupungeista
11.30 - 12.15 Perheen haasteet kahden kulttuurin välissä. Mina Zandkarimi, monikulttuurisuuden asiantuntija, Väestöliitto
12.15 - 13.15 Lounas (omakustanteinen)
13.15 - 14.00 Vapaaehtoistoiminta arjen tukena. Marisel Soto Godoy, projektikoordinaattori, Mukana - hanke, SPR
14.00 - 14.15 Peali Mitra esittää intialaista klassista musiikkia
14.15 - 15.00 Yhdistys toiminnan mahdollistajana. Reet Nurmi, toiminnanjohtaja, Monikanaiset liitto ry
15.00 - 15.30 Loppusanat/ Minna Tuunainen, projektikoordinaattori, Järjestöhautomo - projekti, Suomen Pakolaisapu ry

Ilmoittautumiset 2.4. mennessä minna.tuunainen@pakolaisapu.fi.
Seminaari on osallistujille maksuton. Tervetuloa!

--------------------------------------------------------------

ILTA IHMISOIKEUKSIEN PUOLUSTAJILLE 3.4. HELSINGISSÄ WANHAN KUPPILASSA

Millaisia tilanteita kohtaa ihmisoikeustarkkailija maailman
kriisipesäkkeissä? Entä miten ihmisoikeuksia edistää oikeushammaslääkäri tai järjestöaktiivi? Millaista on puolustaa ihmisoikeuksia maissa, joissa kansalaisvapauksia rajoitetaan?

Amnesty Internationalin Helsingin yliopiston opiskelijaryhmä järjestää tiistaina 3.4. klo 18 alkaen Wanhan kuppilassa keskustelutilaisuuden, jossa ihmisoikeuspuolustajat kertovat kokemuksistaan ruohonjuuritason ihmisoikeustyössä. Mukana ovat Bosniassa YK:n ihmisoikeustarkkailijana toiminut Elisabeth Rehn, oikeushammaslääkäri Helena Ranta ja Indonesian Aceh-rauhanprosessin tarkkailija Leena Avonius. Amnesty Internationalin Suomen osaston puheenvuoroja on luvassa kampanjapäällikkö Niina Laajapurolta sekä Kiinan, Turkin ja Venäjän maakoordinaattoreilta.

Illassa esiintyvät akustisesti lauluyhtyepoppia soittava Varaque,
afrikkalaista rumpumusiikkia tanssin kera esittävä Mama Africa sekä
venäjänkielisiä lauluja laulava Elina Mäkilä Tuukka Kivisen säestyksellä.

Eri maiden ihmisoikeuspuolustajista kertova valokuvanäyttely on esillä Kuppilan seinillä koko viikon 14.

Tapahtumassa voit vaikuttaa ihmisoikeuksien edistämiseen allekirjoittamalla vetoomuksen tai tukemalla Amnestyn toimintaa ostamalla tuotteita.

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Tervetuloa mukaan!

--------------------------------------------------------------

FRANKOFONIA JUHLII 20.-27.3.

Lähes kahden viikon ajan järjestetään tapahtumia ranskankielisestä maailmasta ympäri Helsinkiä. Kolmatta kertaa järjestettävä Frankofonia juhlii -tapahtuma tuo mm. Savoy-teatterin lavalle ranskalaista arabirockia, esittelee ranskalaisen elektromusiikin kärkinimen Kuudennella linjalla ja tuo Orionin valkokankaalle laajan Rithy Panhin elokuvasarjan.

20.3. – 31.3. Rithy PANH : elokuvasarja Orionissa
20.3. – 24.3. Les Cousins : Naurun taikaa ! Espoon kaupunginteatterissa
21.3. Blaise Cendras – luento Ranskan kulttuurikeskuksessa
23.3.  Frankofonia juhlii –messut Pannuhallissa kaapelitehtaalla
23.3. Joakim : elektro-musiikkia livenä Kuudennella Linjalla
25.3.  Rachid Taha : ranskalaista arabirockia Savoy-teatterissa 
26.3.  Thibault Cauvin : klassisen kitaran konsertti Sibelius-akatemiassa
27.3. Nuorten ohjaajien elokuvia Romaniasta Ranskan kulttuurikeskuksessa

Lisätietoja osoitteesta: www.frankofoniajuhlii.fi
Katso lisää tapahtumista Frankofonia juhlii -sivustoilta >>

--------------------------------------------------------------

RASISMIN VASTAISEN VIIKON (VKO 12) TAPAHTUMAT

Rasismin vastainen viikko rakentuu YK:n yleiskokouksen vuonna 1966 julistaman rasismin vastaisen päivän ympärille, ja sitä vietetään kaikissa YK:n jäsenmaissa 21. maaliskuuta.

Rasismin vastaisen viikon aikana järjestettävät tapahtumat kutsuvat ihmisiä vastustamaan rasismia ja etnistä syrjintää eri paikkakunnilla ympäri Suomea.

Katso lisää viikon tapahtumista Rasmus-verkoston sivuilta >>

--------------------------------------------------------------

MONIKULTTUURISUUS SUOMALAISESSA MEDIASSA - TOIMITTAJAT MIELIKUVIEN RAKENTAJINA -PANEELIKESKUSTELU 14.3.

Tervetuloa Kulttuurienvälisen vuorovaikutuksen opiskelijoiden järjestämään paneelikeskusteluun. Keskustelu järjestetään keskiviikkona 14.3.2007 klo 9.30-11.30 Helsingin yliopiston päärakennuksen vanhalla puolella osoitteessa Unioninkatu 34,
auditorio II.

Keskustelijoina paneelissa ovat:
- Toimittaja Mette Nordström / FST
- Päätoimittaja Alexis Kouros / 6Degrees
- Mediatutkija Karina Horsti / Tampereen yliopisto sekä
- Toimittajakouluttaja Auli Sillanpää / Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia

Paneelin aiheina ovat muun muassa monikulttuurisuus Suomen mediassa,
toimittajien monikulttuurillinen kompetenssi sekä tulevaisuuden haasteet.

Paneelikeskustelu ja tilaisuus ovat kaikille avoimia, joten tervetuloa mukaan!

--------------------------------------------------------------

VAALIPANEELI SUOMEN MAAHANMUUTTO- JA PAKOLAISPOLITIIKASTA 27.2.

Vaalipaneelissa puolueiden edustajat keskustelevat ajankohtaisista asioista liittyen maahanmuutto- ja pakolaispolitiikkaan. Kenelle myönnetään turvapaikka? Tarvitaanko Suomeen lisää ulkomaista työvoimaa? Entä pitäisikö Suomen ottaa lisää kiintiöpakolaisia?

Aika: ti 27.2.2007 klo 17-19
Paikka: Hotelli Arthur, Vuorikatu 19, Helsinki

Vaalipanelistit:
Erkki Tuomioja, SDP
Anni Sinnemäki, Vihreät
Astrid Thors, RKP
Paavo Arhinmäki, Vasemmistoliitto
Ella Lazareva, Keskusta
Nina Suomalainen, Kokoomus
Heini Röyskö, KD
Johanna Rossi, Perussuomalaiset

Tilaisuuden puheenjohtajana toimii projektipäällikkö Outi Lepola Ihmisoikeusliitosta.

Vaalipaneelin järjestävät: Amnestyn Suomen osasto, Pakolaisneuvonta ry, Suomen Pakolaisapu ry, Lastensuojelun Keskusliitto ja Ihmisoikeusliitto.

Tervetuloa!

Järjestöt ovat julkaisseet yhteisen vaalikannanoton, joka löytyy osoitteesta www.ihmisoikeusliitto.fi.

--------------------------------------------------------------

JOAKIM ESKILDSENIN NÄYTTELY LE ROMANÉ PHIRIMÀTA 17.1.-11.3.

Näyttely Le romané phirimàta (romanimatkat) sisältää Joakim Eskildsenin valokuvia vuosilta 2000–2006. Eskildsen ja kirjailija Cia Rinne matkustivat Intiassa, Unkarissa, Kreikassa, Ranskassa, Venäjällä, Romaniassa ja Suomessa tarkoituksenaan oppia ymmärtämään, tulkita ja tallentaa romanien elämää ja elinehtoja. Tuloksena on ajankohtainen ja persoonallinen kuvaus romaneista – Euroopan suurimmasta vähemmistöstä. Näyttely on jaoteltu maittain, heijastellen romanien historian, tradition ja kielen vaihtelua asuinpaikasta riippuen. Näyttelyyn liittyvät Cia Rinteen äänittämät ja äänimestari Sebastian Eskildsenin editoimat äänimaisemat.

Amos Andersonin taidemuseo, Yrjönkatu 27, 00100 Helsinki.
Opastus suomeksi tiistaisin kello 16.30 ja ruotsiksi maanantaisin kello 16.30.

Pohjoismainen kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden, Suomen Kulttuurirahasto ja Epson ovat tukeneet näyttelyä.

--------------------------------------------------------------

KUUNTELU JA LUOTTAMUKSEN RAKENTAMINEN ERITYISEN TÄRKEÄÄ MAAHANMUUTTAJAPOTILAIDEN HOIDOSSA

Suomi on lisääntyvän maahanmuuton myötä muuttunut aiempaa monikulttuurisemmaksi. Runsaan 15 viime vuoden kuluessa ulkomaiden kansalaisten määrä on kasvanut viisinkertaiseksi ja oli vuonna 2005 jo 114 000 eli 2,2 % väestöstä. Tähän lukuun eivät kuulu Suomen kansalaisuuden saaneet maahanmuuttajat tai vanhemmat maahanmuuttajaryhmät kuten romanit ja tataarit. Valtaosa maahanmuuttajista on työikäisiä. Pääkaupunkiseudulla erityisesti somalit ovat merkittävä terveyspalvelujen käyttäjäryhmä.

Potilaiden taustat, kulttuurit ja etnisyys vaihtelevat. Joistain maahanmuuttajista täsmälliset ajanvarausjärjestelmät ja pitkälle kehittynyt teknologia voivat tuntua oudoilta, lääkkeitä kohtaan saatetaan tuntea epäluuloa ja lääkärin kysymykset sekä hoito-ohjeet voivat olla vaikeasti ymmärrettäviä.

Monikulttuurisuutta ei riittävästi sisälly lääketieteen opintoihin, ja maahanmuuttoon ja pakolaisten hoitoon erikoistuneet yksiköt ovat harvinaisia. Terveydenhuolto on ollut valmentautumatonta monikulttuurisuuden erilaisiin haasteisiin. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim avaa helmikuussa ilmestyvässä teemanumerossaan näkökulmia kulttuurien kohtaamiseen lääkärien työssä. Teemanumero on ensimmäinen Suomessa monikulttuurisesta työstä lääkäreille koottu tietopaketti. Sen kirjoittajat ovat kielellisten, kulttuuristen ja etnisten vähemmistöjen kanssa työskenteleviä ja osin niihin kuuluvia asiantuntijoita.

Lisätietoja: Päätoimittaja Harri Saxén, harri.saxen@duodecim.fi

--------------------------------------------------------------

LASKIAISRIEHA ULLANLINNANMÄELLÄ 20.2.

Pääkaupunkiseudun ylioppilaiden perinteinen laskiaisrieha järjestetään tiistaina 20. helmikuuta klo 12?16 Ullanlinnanmäellä. Ohjelmassa mm. mäenlaskua ja musiikkia. Hienoin laskuväline palkitaan kello 14. Tarjolla on myös hernekeittoa ja myynnissä grillimakkaraa. Pue lämmintä päälle ja lähde ulkoilemaan! Pidäthän myös Ulliksen siistinä ja keräät mahdolliset roskat pois
luonnosta.

Illalla voi suunnata esimerkiksi TKY:n järjestämiin Gravitaatio-bileisiin Dipoliin, missä esiintyvät Don Johnson Big Band ja Nick Arse & The Arsenics. Lippuja saa 12,20 euron hintaan Tiketistä (www.tiketti.fi) sekä 11 euron hintaan Ullanlinnanmäeltä.

Lisätietoja bileistä: www.gravitaatio.fi

--------------------------------------------------------------

CARNAVAL DO BRASIL - KARNEVAALI-ILTA BRASILIALAISEEN TYYLIIN 17.2.

Lauantaina 17.2. klo 20.00-04.00
Saturday 17.2. 8 pm -4 am

Paikka: KY Basement, Pohjoinen Rautatienkatu 21 B, Helsinki
Ohjelmistossa mm. tanssinäytöksiä ja live-musiikkia. Pukukoodina toimii ohje: mieti, kuinka normaalisti pukeutuisit ja pukeudu juuri päinvastoin. Sisäänpääsy: 5e etukäteen / 7e ovelta.

Program:
Samba School Império do Papagaio's samba group
Capoeira Nativos's capoeira show
Live music by Banda Reggae Papagaio and DJs

Dresscode: Think how'd you normally dress and then do the exact opposite

Entrance: 5 euros in advance or if the dresscode is being followed, 7 euros at the door.

Tilaisuuden tuotto menee kehitysprojektien tukemiseen/
All profits will go to the development cooperation projects in Brazil:
Capoeira Nativos (www.capoeiranativos.com, project in Rio)
Projeto Amigos da Comunidade (PADC) (www.padc.com.br, project
in Fortaleza)
Helsingin kauppakorkeakoulun kehitysyhteistyöjaosto (www.ky.hkkk.fi/kehyj, project in Bahia)

Other organiser: AIESEC
More information and tickets in advance:
finlandia@padc.com.br

--------------------------------------------------------------

DANSSIA SYDÄMISSÄ - NÄYTTELY NUORTEN TURVAPAIKANHAKIJOIDEN MAALAUKSISTA JA PIIRROKSISTA TAMPEREELLA

"Danssia sydämissä" - Nuorten turvapaikanhakijoiden maalauksia ja piirroksia 5.- 28.2.2007 Sampolassa, kahvio Akvaariossa, Sammonkatu 2.

Vapaa pääsy!
Avoinna ma-to 13.30 - 20, pe 15–19 ja la 9.30–16, su suljettu.
Näyttely järjestetään yhteistyössä Becoming More Visible -projektin kanssa.

--------------------------------------------------------------

MONIKULTTUURISUUS TYÖELÄMÄSSÄ -SEMINAARI 16.2.

Monikulttuurisuus työelämässä / Multiculturalism in Working Life
Perjantaina 16. helmikuuta kello 13.30–19.00
Paikka: Pohjolan auditorio, Lapinmäentie 1, Munkkivuori, Helsinki

Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTO järjestää ulkomaalaistaustaisille jäsenilleen, heidän ystävilleen ja kaikille aiheesta kiinnostuneille avoimen tilaisuuden, jossa kerrotaan monikulttuurisuuden haasteista ja mahdollisuuksista työelämässä.

Ohjelmassa muun muassa:
– Monikulttuurisuus suomalaisessa työelämässä - haasteet ja mahdollisuudet, työministeri Tarja Filatov, työministeriö
– Ulkomaalaistaustaiset toimihenkilöt ammattiyhdistysliikkeen uusina jäseninä, puheenjohtaja Mikko Mäenpää, STTK
– Helsingin kaupunki monikulttuurisena työpaikkana, apulaiskaupunginjohtaja Ilkka-Christian Björklund, Hel-singin kaupunki
– Työluvalla, opiskelun kautta, vuokratyövoimana - kokemuksia siitä, millaista on olla ulkomaalaisena suo-malaisella työpaikalla, Ella Lazareva, Monikulttuurinen psykososiaalipedagoginen keskus, Kristian London, Satama Interactive ja Irina Kapelian, Inkerikeskus ry
– Liitto jäsenensä tukena ja auttajana - ERTOn toiminnan ja palvelujen esittely, asiantuntija Pia Ben aissa, ERTO
– Työvoimatoimistojen palvelut maahanmuuttajille, työvoimaneuvoja Veikko Alander
– ERTOn neuvontapalvelu - yleisön kysymykset ja huolenaiheet, ERTOn lakimies Kirsi Tuhkanen vastaa

Tilaisuuden juontaa ERTOn puheenjohtaja Tapio Huttula.

Ilmoittautuminen: 9.2. mennessä osoitteeseen ilmoittautuminen@erto.fi. Laita viestin aiheeksi "Monikulttuurisuus työelämässä". Ilmoita myös yhteystietosi (nimi, osoite ja puhelinnumero) ja mahdollinen erityisruokavalio.

--------------------------------------------------------------

QUINTETO FLAMENCO 16.2. SAVOY-TEATTERISSA

QUINTETO FLAMENCO
Perjantai 16.2.2007 klo 19
Savoy-teatteri, Kasarmikatu 46–48
Liput 25 ¤

Kitara: José Quevedo "Bolita"
Kontrabasso: Pablo Martín-Caminero
Viulu: Alexis Lefevre
Cajón: Ángel Sánchez "Cepillo"
Perkussiot: Paquito González

Todellista musiikin ja rytmin riemua! Otetaan ripaus Jerez de la Fronteran compásta, lisätään pari perkussionistia Sanlúcar de Barramedasta, monipuolinen kontrabasisti Baskimaalta ja taidokas kosmopoliitti viulisti. Tuloksena on ainutlaatuinen kokonaisuus, jonka merkeissä viisi ystävää ja flamencomusiikin taituria valtaavat Savoy-teatterin lavan. Kaikki herrat ovat tuttuja lukuisista muista kokoonpanoista.

--------------------------------------------------------------

EROON ENNAKKOLUULOISTA -SEMINAARI 31.1.2007

Työelämän kynnyksen madaltaminen vähemmistöryhmille on tärkeää kasvavan työvoimapulan Suomessa. Tällä hetkellä tilanne työmarkkinoilla on ristiriitainen: useilla aloilla ei ole tarpeeksi työntekijöitä, mutta monet vähemmistöryhmiin kuuluvat ovat ilman työtä.

Erilaisuus ei saisi olla este työllistymiselle ja työelämässä menestymiselle, mutta usein näin on. Mistä ennakkoluulot erilaisuutta kohtaan oikein kumpuavat ja miten niihin voi vaikuttaa?

Tasavertainen Työllistyminen -teematyöhanke, jossa myös Mundo-projekti on mukana, järjestää seminaarin Eroon ennakkoluuloista 31.1.2007 klo 9.00 - 13.00 Annantalolla (Annankatu 30, Helsinki).

Seminaari on tarkoitettu työelämän monimuotoisuuden kanssa työskenteleville ja aiheesta kiinnostuneille.

Ohjelma:
9:00 Tervetuloa
9:10 Kohdataan omia ennakkoluuloja ja kaavamaisia yleistyksiä, heitetään asioita päälaelleen.
Alustus ja harjoituksia, kouluttaja Päivi Vartiainen-Ora
10:45 Kahvi
11:00 Maistiaisia tanssiesityksestä Leijutus, Tanssiyhteisö Rajat'on ja performanssiryhmä Kuu-Maan yhteisproduktio. Tanssimassa Maija Karhunen ja Veera Westerholm. Mukana myös Rajat'on yhteisön jäsen ja TARU- vammaistaiteilijoiden tuottaja Ismo Helén.
11:15 Vähemmistöryhmien edustajien kokemuksia asenteista ja ennakkoluulosta: Ismo Helén, Jana Vamberova, Burhan Hamdon ja Pilar Valdivia
12:45 Yhteenveto

Tilaisuuden juontavat Maria Friman ja Fernando Colombo.

Ilmoittautumiset 26.1.2007 mennessä. Ilmoittautumiset ja lisätiedot seminaarista marja.jokihaara@lasipalatsi.fi tai p.050-541 7239. Tervetuloa!

--------------------------------------------------------------

DOCPOINT-DOKUMENTTIELOKUVAFESTIVAALI HELSINGISSÄ 24.-28.1.

DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali järjestetään jo kuudetta kertaa 24.–28.1.2007. Festivaalin ohjelmistosta löytyy myös vähemmistöihin, pakolaisuuteen ja monikulttuurisuuden liittyviä elokuvia. Anna Kulicka-Soisalon-Soinisen ohjaama Mundo-lyhytdokumentti esitetään Jenni Lingon ohjaaman elokuvan Turvapaikka alkukuvana elokuvateatteri Bio Rexissä sunnuntaina 28.1. klo 15.00.
www.docpoint.info

--------------------------------------------------------------

VÄHEMMISTÖKIELTEN NÄKYVYYS YLESSÄ -SEMINAARI 30.1.

Lainsäädäntö edellyttää, että YLEn tulee ohjelmatoiminnassa kohdella yhtäläisin perustein suomen ja ruotsinkielistä väestöä, tuottaa palveluja saamen, romanin ja viittomakielellä sekä soveltuvin osin myös maan muiden kieliryhmien kielellä. YLE julkaisi sen mukaisen Erityis- ja vähemmistöryhmien palvelustrategian 2006.

Tässä FiBLULin ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen (Kotus) seminaarissa nostetaan esille, miten kielelliset vähemmistöryhmät toivoisivat heidän kielensä kuuluvan ja näkyvän ohjelmatarjonnassa ja miten eri Pohjoismaissa ja EU:ssa on edetty.

Seminaari 30. tammikuuta 2007 klo 12.00-16.00 YLEn Ison Pajan auditoriossa, Radiokatu 5 A, Helsinki.

Järjestäjät: FiBLUL ja KOTUS

Lisätietoja ja ilmoittautumiset viim. 25.1.2007
FiBLULin sihteeri AnnJolin Grüne, ann_jolin@hotmail.com tai
FiBLULin puheenjohtaja Veronica Hertzberg, veronica.hertzberg@folkhalsan.fi

--------------------------------------------------------------

OURVISION-LAULUKILPAILUN ESIKARSINNAT 19. JA 20.1.

Latinoviisujen esikarsinta 19.1. klo 19–22 ja Afroviisujen esikarsinta 20.1. klo 19–22 kulttuurikeskus Caisassa. Vapaa pääsy!

Kansainvälisen kulttuurikeskus Caisan Ourvision-laulukilpailu starttaa Latinoviisujen ja Afroviisujen esikarsinnoilla.
Latinoviisujen esikarsinnoissa jatkopaikkaa tavoittelee yhteensä 14 artistia, Afroviisujen esikarsinnoissa kokonaiset 22 artistia. Molempien karsintojen 5 parasta jatkavat semifinaaleihin. Latinoviisujen ja Afroviisujen esikarsinnoissa tuomareina toimivat Tidjan Ba Kwan -yhtyeestä, Jyrki Kangas Pori Jazzista, Martti Immonen Euroviisuklubista, Heikki Rinta-Panttila Grand Casinolta sekä muusikot Burhan Hamdon, Michael Thomas ja Hannah Wilson sekä Michelle Sujballi, Salon Colours International:sta.

Myös yleisö saa vaikuttaa voittajan valintaan äänestämällä. Kilpailukappaleensa ja esiintymiskielen artistit ovat saaneet valita itse. Tulossa on siis varsin värikäs viikonloppu! Tule kannustamaan suosikkisi voittoon! Dj:nä toimii dj Amara. Molemmat illat juontaa Aria Arai.

Ourvision on Kansainvälisen kulttuurikeskus Caisan järjestämä laulukilpailu Euroviisujen kunniaksi. Esikarsintojen jälkeen kilpaillaan neljän eri maanosan semifinaaleissa, Latinoviisuissa 16.2., Arabiviisuissa 23.3., Aasiaviisuissa 5.4., sekä Afroviisuissa 20.4. Jokaisen semifinaalin 2 parasta kilpailee muiden maanosien parhaita vastaan suuressa Ourvision -finaalissa toukokuussa.

--------------------------------------------------------------

KASSANDRAN KEVÄÄN KURSSEILLE ILMOITTAUTUMINEN ON ALKANUT

Kassandra tarjoaa kevään aikana lukuisia kursseja ja työpajoja naisille ja lapsille. Tarjontaan kuuluu mm. erilaisia taide- ja tanssiryhmiä.

Tiedustelut ja sitovat ilmoittautumiset kaikkiin kursseihin:
Tuottaja Jana Vamberova
puhelin 09 6841 4215
jana.vamberova@kassandra.fi

--------------------------------------------------------------
mundonuoli Ajankohtaista
mundonuoli Mundo Inside
mundonuoli Projektikuulumisia
mundonuoli Tiedotteet
mundonuoli Tasavertainen Työllistyminen -teematyöhanke
mundonuoli M2HZ-kaupunkitelevisiohanke
mundonuoli Lähetykset verkossa
mundonuoli Vuoden tv-katsaus
mundonuoli Case Closed? -päätöstapahtuma
mundonuoli TYÖ-valokuvanäyttely
mundonuoli Cook with Mundo
mundonuoli A la Mundo -visailu 2007
mundonuoli A la Mundo -visailu 2006
mundonuoli Mundo-artikkeli Yhteishyvässä
mundonuoli KuvagalleriaYLE Asiaohjelmat | MUNDO | PL 50 | 00024 Yleisradio | www.yle.fi/mundo | mundo@yle.fi