YLE
www.yle.fi/mundo
mundonuoliMUNDOmundonuoliMundo-projektimundonuoliMundo-ohjelmamundonuoliOpiskelijatmundonuoliLinkitmundonuoliYhteystiedotmundonuoliPalaute


THU NGA VU-LILJA (s. 1969)

Olen syntynyt Hanoissa, Vietnamissa. Menin naimisiin suomalaisen miehen kanssa vuonna 1994 ja muutin Suomeen vuonna 2003.

Opiskelin kaksi vuotta Hanoin Elokuvainstituutissa elokuvatiedettä. Sen jälkeen opiskelin kuusi vuotta Venäjällä ja suoritin kansainvälisen Master of Arts -tutkinnon Venäjän Valtiollisesta Elokuvainstituutista (VGIK). Koulutus antoi valmiudet esimerkiksi televisioelokuvaohjaajan ja toimittajan tehtäviin. Valmistuin yleiseltä elokuvalinjalta O.V. Zaitsevan mestariluokalta.

Työskentelin kahden vuoden ajan toimittajana fiktioelokuvien tuotannossa Hanoin paikallistelevisiossa (HTV) ja seitsemän vuotta toimittajana, tuottajana ja ohjaajana Vietnamin television kulttuuritoimituksessa (VTV1). Ohjasin kolme ohjelmasarjaa, tuotin ja käsikirjoitin kulttuuriaiheisia reportaaseja, dokumenttiohjelmia, lyhyitä fiktioelokuvia ja musiikkivideoita.

Vuodesta 2003 olen toiminut ohjaajana YLE TV1:n Basaari-ohjelmasarjassa. Vuonna 2004 osallistuin Yleisradion, AVEKin, Moninaisuusfoorumin, Työministeriön ETNO-ryhmän ja Seis-projektin järjestämään Etno-mediakoulutukseen ja tv-dokumenttikilpailuun. Voitin Etno-journalismipalkinnon lyhytdokumentillani Kaiku. Lisäksi olen ohjannut lyhytdokumentteja mm. Mundo-ohjelmasarjaan, YLE TV1:n fillerituotantoon ja Hyvän joulun terveiset -ohjelmaan.

Vuosien myötä minulle on valjennut, että elämä on hyvin hauras ja ihmiset, huolimatta siitä avuvatko he Suomessa tai Vietnamissa, tuntevat samalla lailla surua, iloa, onnea ja epäonnea. Minä en erottele sitä, missä minä sijaitsen, vaan kenen kanssa. Sen takia kiinnitän teoksissani huomiota ihmisten kohtaloon ja heidän tunteisiinsa.

Minulla on käynnissä useita projekteja, keväällä 2007 aloitan ohjaajana episodidokumenttiprojektissa.

Mottoni on: "Yrittänyttä ei laiteta."

Takaisin edelliselle sivulle >>


mundonuoli Työssäoppimisjaksot
mundonuoli Koulutus



YLE Asiaohjelmat | MUNDO | PL 50 | 00024 Yleisradio | www.yle.fi/mundo | mundo@yle.fi