YLE
www.yle.fi/mundo
mundonuoliMUNDOmundonuoliMundo-projektimundonuoliMundo-ohjelmamundonuoliOpiskelijatmundonuoliLinkitmundonuoliYhteystiedotmundonuoliPalaute


MUNDO-PROJEKTI

Euroopan Sosiaalirahaston Equal-ohjelman tukema Mundo–projekti oli Suomessa asuville maahanmuuttajille ja etnisille vähemmistöille suunnattu mediakoulutus- ja työssäoppimisprojekti, jonka tarkoituksena oli synnyttää media-alalle uutta kulttuurista osaamista ja edistää suvaitsevaisuutta ja monikulttuurista ymmärtämystä työnantajien ja työyhteisöjen keskuudessa. Projekti tarjosi etnisille vähemmistöille mahdollisuuden tasokkaaseen koulutukseen, jossa koulutettaville räätälöitiin henkilökohtainen opetussuunnitelma, ja monipuoliseen työharjoitteluun eri medioissa.Mundo-projektissa (2004-2007) olivat mukana Yleisradio, Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia ja DreamCatcher Oy. YLEn hallinnoimassa yhteishankkeessa Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia vastasi koulutuksesta, työssäoppimisjaksoista vastasi YLE TV1:n Basaari–ohjelmasarjan työryhmän lisäksi SixDegrees -monikulttuurilehteä julkaiseva DreamCatcher Oy.

Mundo-projektin kansainväliset partnerit olivat Mira Media Hollannista, Hi8us Englannista, BGZ Saksasta, ACEC Slovakiasta ja DIMITRA Kreikasta. Kansainvälisen yhteistyön tavoitteena oli monimuotoisuuden (diversity) lisääminen eurooppalaisessa mediassa.

Projekti tarjosi koulutettaville laaja-alaisen mediakoulutuksen, jonka aikana he työskentelivät eri medioissa, tv:ssä, radiossa ja lehdissä, ja toteuttivat palveluja internetiin.
Lue lisää työssäoppimisjaksoista >>

Toukokuussa 2005 alkaneeseen kaksivuotiseen koulutukseen valittiin yhteensä 26 opiskelijaa, joista 24 opiskelijaa suoritti koulutuksen loppuun. Eri-ikäiset opiskelijat tulivat 18 maasta, ja heidän taustansa olivat hyvin erilaiset. Osalla koulutettavista oli pitkä kokemus media-alan töistä, toiset olivat vasta aloittamassa uraansa. Varsinaiset Mundo-koulutus- ja työssäoppimisjaksot alkoivat elokuun 2005 aikana. Koulutus päättyi keväällä 2007, koko projekti lokakuun lopussa 2007.
Tutustu opiskelijoihin>>

Projektin myötä syntyi viikoittainen kymmenen minuutin mittainen Mundo-ohjelma, joka nähtiin TV1:n Basaari-ohjelmasarjan yhteydessä maanantaisin klo 17.10 ja uusintana torstaisin klo 14.05. Yksittäisiä Mundo-lyhytdokumentteja nähtiin uusintoina myös lauantaisin klo 11.35.

Syksystä 2007 alkaen Basaaria ja Mundoa on seurattu paremmalla lähetyspaikalla keskiviikkoillassa klo 18.30.

Mundo rakentuu 100 %:sesti Mundo-ohjaajien itse ohjaamista lyhytdokumenteista. Ohjelmapaikkaa kehitettiin projektin kuluessa niin, että nyt se on saavuttanut oman formaattinsa ja saanut pysyvän paikan osana Basaaria TV1:n ohjelmistossa.
Seuraava ohjelma>>

YLE Asiaohjelmat | MUNDO | PL 50 | 00024 Yleisradio | www.yle.fi/mundo | mundo@yle.fi