YLE





YLE ASIAOHJELMAT

BASAARI
PL 50
00024 Yleisradio
Tel: 09-1480 5364

www.yle.fi/basaari
basaari@yle.fi





.pallo Basaarin etusivu
.pallo Tämä on Basaari
.pallo Seuraavassa ohjelmassa
.pallo Basaarin arkisto
.pallo Historiaa
.pallo Työryhmä
.pallo Toimittajat
.pallo Palaute
.pallo Linkit
.pallo Kuvagalleria
BASAARI 10 VUOTTA


Yleisradion Vanhassa Lähetyskeskuksessa, Basaari- ja Mundo-toimituksen tiloissa ja pihamaalla juhlittiin perjantaina 1.9.2006 Basaari-ohjelmasarjan pyöreitä vuosia: sarja on pyörinyt ruudussa jo 10 vuotta!

Lammen rannalla kohosi valkea huvilateltta ja 200 yhteistyökumppania ja ystävää nosti maljan ja toivotti laulaen hyvää syntypäivää.

Juhlassa puheenvuoron saivat "Basaari-vaari" Seppo Seppälän lisäksi Basaarin ja Mundon "Suuri päällikkö" Elina Paloheimo, kunniakirjoilla palkitut basaarilaiset Kristiina Tuura ja Aram Aflatuni. Maahanmuuttajien tilannetta ja sijaa mediassa käsitteli puheessaan kunniavieraana pitkän uran alalla tehnyt
Risto Laakkonen, Etnisten suhteiden neuvottelukunnan Hyvän tahdon lähettiläs. Ohjelman juonsi Carlos Marroquin.

Yleisradio palkitsi juhlassa Maria Frimanin ja Mohamed El Aboudin heidän ansiokkaasta työstään Basaari-ohjelman hyväksi. Tunnustuspalkinnon arvo on 1 000 euroa, ja sen luovutti Yleisradion strategia- ja kehitysjohtaja Ismo Silvo.

Maria Friman (26) on nuori romanitoimittaja, kyky, joka tarttuu rohkeasti arkoihinkin aiheisiin. Maria sai heti ensimmäisellä Basaari-dokumentillaan Yön syli aikaan A-talk-ohjelmassa kiivaan yhteiskunnallisen keskustelun romanien kohtelusta romanien lastenkodeissa 1960- ja 1970-luvuilla. Lisäksi hän on osoittanut luontaista juontajan kykyä esiintyessään erilaisissa tilaisuuksissa ja mm. Basaarin vappu-specialissa. Mundo-projektissa opiskeleva Maria on juuri saanut päätökseen Työministeriön tilaaman kuusiosaisen romanisarjan, nyt hän keskittyy mm. syksyllä YLE Teemalla alkavan Pykäliä ja purtavaa -sarjan toimittajan ja juontajan tehtäviin.

Mohamed El Aboudi (45) on kansainvälisesti ja korkeasti kouluttautunut, taitava ja varma tekijä, joka on ohjannut seitsemän dokumenttia Basaari-ohjelmasarjalle ja tehnyt toistakymmentä lyhytdokumenttia Mundo- ja Taru-tv-sarjoihin. Lisäksi hän on työskennellyt mm. YLE:n Aamu-tv:lle ja YLE FST:lle. Viime keväänä hän ohjasi EBU-yhteistyönä tuotettuun Pois paitsiosta -dokumenttisarjaan Suomen jakson Unelma vs. todellisuus, joka on nyt ainoana Yleisradion ohjelmana ehdolla Prix Europa -katselmuksen monikulttuurisessa Prix Iris -sarjassa. Ensi keväänä Mohamed ohjaa Suomen jakson EBU-yhteistyönä tuotettuun City Folk -sarjaan.

Juhlaohjelmassa
esiintyivät myös Visto-bändi, jonka riveissä soittaa Basaarin tekijöitäkin, inkerinsuomalainen Pihapihlajat-kuoro ja röntyskä-tanssiryhmä Tuulistullaa. Yllätysesityksen tarjosi Mundo-ohjelmassa esiintynyt belgialaissyntyinen taikuri Philippe Todaro. Harmonikalla tunnelmoi Galina.