YLE
www.yle.fi/mundo
mundonuoliMUNDOmundonuoliMundo-projektimundonuoliMundo-ohjelmamundonuoliOpiskelijatmundonuoliLinkitmundonuoliYhteystiedotmundonuoliPalaute


AJANKOHTAISTA SYKSY 2006


Ajankohtaista/Kevät 2007
Ajankohtaista/Syksy 2006
Ajankohtaista/Kevät 2006
Ajankohtaista/Syksy 2005


MUISTOJA JA MUISTIKUVIA -NÄYTTELY SELLOSSA 11.12.- 30.12.2006

AKBAR SEPIDDAM, maalauksia
JILA SAMANDARPOOR, valokuvia
LEENA IKONEN, akvarelleja, tilateos
SALAH FATHULLA, maalauksia ja kohotöitä

Avajaiset maanantaina 11.12.2006 klo 17.00 – 19.00.
Näyttely järjestetään Leppävaaran kauppakeskus Sellon kirjaston 2. kerroksen lehtisalissa.

Tervetuloa!

--------------------------------------------------------------

KULTTUURIKESKUS CAISAN JOULUBASAARI

Pe 15.12. klo 14 - 20
La 16.12. klo 12 - 20
Su 17.12. klo 12 - 18

Caisan perinteinen joulubasaari tuo tarjolle mahtavan valikoiman kulttuurituotteita maailman eri maista. Toinen toistaan upeammat käsityöt, käyttöesineet ja taideteokset kilpailevat myyntipöydillä huomiosta eksoottisten herkkujen kanssa, ja tunnelmaa luo jouluhenkinen ohjelma.

Myynnissä mm. serbialaista keramiikkaa, palestiinalaisia käsitöitä, kiinalaista kalligrafiaa, afrikkalaisia rumpuja ja naamioita sekä paljon paljon muuta!!
Tervetuloa löytämään joulun eksoottisimmat lahjat!

Joulubasaariin on vapaa pääsy!

Kansainvälinen kulttuurikeskus Caisa
Mikonkatu 17 C / Vuorikatu 14
00100 Helsinki


--------------------------------------------------------------

MAAHANMUUTTAJANAISTEN KESKUSTELUKERHO TIISTAISIN

Suomen Punainen ristin järjestämä keskustelukerho maahanmuuttajanaisille kokoontuu tiistaisin klo 17.30–19.00 Itäkeskuksessa, Tallinnanaukio 1 A, 4. krs. Kerho jatkuu vielä 12.12.2006 saakka ja joulutauon jälkeen 9.1.2007 alkaen.

Kerho on maksuton ja tarkoitettu kaikille kiinnostuneille.
Lisätietoja: Marina Kitaigorodski, p. 041 501 4270/marina.kitai@gmail.com ja Hanne Kaikkonen p. 050 328 2743/hannekaikkonen@jippii.fi.

--------------------------------------------------------------

UUSIA HELSINKILÄISIÄ - KAIKKI HYVIN? -KESKUSTELUSSA MUKANA MYÖS MUNDON FERNANDO COLOMBO, TO 30.11.

Helsingin Sanomien kaupunkitoimituksen keskustelu pääkaupunkiseudun maahanmuuttajille järjestetään torstaina 30.11. klo 16.00 - 19.00. Paikkana on Kinopalatsi, Kaisaniemenkatu 2 Helsinki.

Miten erilaiselta elämä Suomen pääkaupunkiseudulla näyttää työssään ongelmanuoria kohtaavan somalitaustaisen sosiaalityöntekijän ja Westendissä asuvan meksikolaisen tietokanta-asiantuntijan näkökulmasta? Mikä on uskonnon rooli maahanmuuttajien elämässä? Millaisen poliittisen voiman maahanmuuttajat muodostavat? Heijastaako suomalaismedia heidän arkeaan?

Tilaisuuden juontavat Idolsin juontajana tutuksi tullut näyttelijä Jani Toivola ja Helsingin Sanomien kaupunkitoimituksen uutispäällikkö Riikka Venäläinen.

Keskustelua käydään kello 16-19. Kahvitarjoilu alkaa klo 15.00. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja sen päätteeksi esitetään elokuva Ruokala Lokki, jossa Helsinkiä katsotaan Punavuoreen ravintolan perustavien japanilaisten kautta.

Tule ja osallistu keskusteluun!

OHJELMA JA OSALLISTUJAT:

Avauspuheenvuoro
Kaius Niemi, Helsingin Sanomien kaupunkitoimituksen esimies

ELÄMÄÄ USEASSA KERROKSESSA?
Ovatko maahanmuuttajat kerrostuneet hyvin- ja pahoinvoiviin ryhmiin? Mitä yhteistä ja erilaista on eri maahanmuuttajaryhmien kokemuksilla? Aiheesta keskustelevat somalitaustainen sosiaaliohjaaja Mukhtar Abib ja meksikolainen tietokanta-asiantuntija Carlos Llamas.

MAAHANMUUTTAJAT JA MEDIA
Mitä viestimiä maahanmuuttajat seuraavat? Heijastaako suomalaismedia heidän arkeaan, vai onko uusien helsinkiläisten huomio kaukaisten kotimaiden taivaskanavilla? Tarvitaanko yhteistä mediajulkisuutta? Aiheesta keskustelevat Helsingin Sanomien kaupunkitoimituksen esimies Kaius Niemi, venäjänkielisen Spektr-lehden päätoimittaja Eilina Gusatinsky ja Ylen Mundo-koulutuksen toimittajaopiskelija Fernando Colombo

ULKOMAALAISTAUSTAISET POLIITTISENA VOIMANA
Millaisen poliittisen voiman maahanmuuttajat muodostavat tulevaisuuden pääkaupunkiseudulla? Miten ulkomaalaistaustaiset on otettu mukaan puolueiden toimintaan? Keskustelemassa Haagan Kokoomus ry:n hallituksen jäsen Elie El-Khouri, kaupunginvaltuutettu Zahra Abdulla (vihr.) ja varavaltuutettu Zahra Osman-Sovala (sd.)

UUSI KAUPUNKI, VANHA USKONTO
Millaista uskonnollisuus on eri maahanmuuttajaryhmissä? Syntyykö sukupolvien välille kitkaa maallistumisen takia, vai onko pikemminkin päinvastoin: hakevatko maahanmuuttajanuoret turvaa omasta uskonnostaan? Ovatko uskonsuunnat uudenlaisessa kilpailuasetelmassa keskenään? Aiheesta keskustelamassa Moskovan patriarkaatin alaisen Pyhän Nikolauksen ortodoksisen seurakunnan rovasti Orest Tschervinski, nuori muslimi Munir Musse ja kansainvälisen evankelisen seurakunnan jäsen.

--------------------------------------------------------------

EDDIE ILESIN VALOKUVANÄYTTELY SAVOY-TEATTERISSA 5.12. ALKAEN

Basaari-dokumentinkin ohjanneen valokuvaajan Eddie Ilesin Suomi kutsui – II sukupolvi / Finland beckoned - II Generation -valokuvanäyttely on esillä 5.-31.12.2006 Savoy-teatterissa (Kasarmikatu 46-48, Helsinki). Näyttely koostuu maahanmuuttajien jälkeläisten muotokuvista.

--------------------------------------------------------------

DAVIDE PAVONE KUVAA ITALIANKIELISEEN VERKKOJULKAISUUN

Davide Pavone kuvaa Helsinkiä italiankieliseen verkkojulkaisuun La Rondineen.

Katso lisää La Rondinen verkkosivuilta
www.larondine.fi >>

--------------------------------------------------------------


KULTTUURIFOORUMI PYHÄN SILMÄSSÄ 30.11.-2.12.

Kulttuurifoorumi Pyhän silmässä järjestetään 30.11.-2.12. Espoossa. Tapahtuman pääteemana on uskontojen, kulttuurien ja katsomusten kohtaaminen niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.

Paikka: Koulutuskeskus Dipoli, Otakaari 24, Espoo
Aika: 30.11.-2.12.06
Lisätietoa: www.kulttuurifoorumi.fi

Kulttuurifoorumi 2006 paneutuu islamin ja kristinuskon väliseen dialogiin kuudessa keskustelutilaisuudessa. Eri alojen yhteiskunnalliset vaikuttajat ja asiantuntijat tuovat näkökulmia pyhän merkitykseen. Kansainvälisen foorumin keskeinen teema on erilaisuuden suvaitseminen ja kunnioitus - voivatko eri uskonnot ja kulttuurit elää rauhanomaisesti rinnakkain?

Luvassa on monikulttuurisia iltoja, elokuvia, tanssia ja musiikkia. Istuntojen pääteemoja ovat:
- ­moderni markkinatalous ja uskonnot
- taistelu kulttuuri-identiteetistä
- uskonto ja valta
- uskonnot, sota ja rauha
- uskonto, mysteeri ja ihmisen arki
- yhteistyö ja vuoropuhelu

Lisätietoja ja ilmoittautuminen tilaisuuden kotisivuilla www.kulttuurifoorumi.fi. Osallistumismaksu on 40 ¤ /koko tapahtuma, 15 ¤ /päivä. Tapahtuma on opiskelijoille maksuton.

Tilaisuuden järjestäjinä ovat Kristillinen kulttuuriliitto - KKL ry, Kirkkopalvelut ry, Espoon hiippakunta, Espoon kaupunki Espoon seurakuntayhtymä, Seurakuntaopisto ja Suomen Lähetysseura.

--------------------------------------------------------------

TEATTERI- JA TANSSIESITYS LA ADELITA KUOLLEIDEN PÄIVÄN KUNNIAKSI 4.,5. JA 7.11.

La Adelita on moderni teatteri- ja tanssiesitys, joka nähdään Helsingissä marraskuussa 2006. Kuolleidenpäivän vietto on yksi Meksikon tärkeimpiä rituaaleja. Kuolemalla on tärkeä osa meksikolaisessa kulttuurissa jo prekolumbiaanisista ajoista lähtien. Marraskuun 1. ja 2. päivänä meksikolaiset tarjoavat vainajille hedelmiä, leipää, kukkia, suitsuketta, tequilaa, suklaata, tupakkaa, sekä tanssia ja laulua. Näin elävät ja kuolleet sielut löytävät taas yhteyden, ilon ja sitä kautta paremman elämän.

La Adelita kertoo tarinan kahdesta kuolleesta vallankumoustaistelijasta, jotka palaavat tapaamaan eläviä. Vuoden 1910 vallankumouksessa Adelita oli yksi tärkeimpiä hahmoja
Meksikon historiassa - häneen tiivistyy naisten taistelu omista oikeuksistaan. Toinen hahmo on Pancho, joka taistelee köyhien oikeuksien puolesta.

La Adelita on kertomus kuolemasta ja rakkaudesta, jota värittää
meksikolaisen kulttuurin iloisuus, tapa yhdistää nauru ja kyyneleet
ikivanhassa vainajien rituaalissa. Esitettävät kansantanssit ovat kotoisin Jaliscosta, Meksikon läntisestä osavaltiosta.

DESIGN MUSEO
lauantai 4.11.2006 klo 14.30-15.00

La Adelita - kolme meksikolaista Kuolleidenpäivän tanssia
Näyttelijät Elihú Galván ja Pia Serkamo esittävät kolme Kuolleiden päivään liittyvää kansantanssia 2. kerroksen näyttelytilassa.
Design museossa on nähtävillä Meksikon kahdet kasvot -näyttely.
Liput: 7 e/3 e (opiskelijat)

Design museo
Korkeavuorenkatu 23
00130 Helsinki
www.designmuseum.fi


HELINA RAUTAVAARA MUSEO
sunnuntai 5.11.2006 klo 14.00

La Adelita – kolme meksikolaista Kuolleiden päivän tanssia
Näyttelijät Elihú Galván ja Outi Ivaska.
Liput: 5 e/ 0 e (alle 18-v.)

Näyttelykeskus WeeGee-talo, 2. kerros
Ahertajantie 5, Tapiola/Espoo
http://www.helinamuseo.fi/


WEEGEE-talo/Tiistaiklubit
tiistai 7.11.2006 klo 19.00

La Adelita – kolme meksikolaista Kuolleiden päivän tanssia
Näyttelijät Elihú Galván ja Outi Ivaska.
Tilaisuuteen vapaa pääsy!

www.weegee.fi

--------------------------------------------------------------

YHDEKSÄSTOISTA ETNOSOI-FESTIVAALI 8.-12.11.

Vuoden 2006 ulkomaiset ETNOSOI!-pääesiintyjät ovat tuku-musiikin luoja Oliver Mtukudzi (Zimbabwe) ja kurdien nykykansanmusiikkia laulava Aynur (Turkki). Festivaalit alkavat keskiviikkona 8.11. ja päättyvät Lasten ETNOSOI!-tapahtumaan 12. marraskuuta.

Kotimaisten ja ulkomaisten esiintyjien, luentojen ja teemanäyttelyn (31.10.-12.11.) lisäksi perjantaina 10.11. klo 13-16 järjestetään Kulttuurikeskus Caisassa teemaseminaari NO CHANCE FOR NON-EUROPEANS? Seminaarissa kuullaan alustuksia ja puheenvuoroja ei-eurooppalaisen musiikin ja kulttuuristen vähemmistöjen musiikin mahdollisuuksista kansainvälisillä musiikkimarkkinoilla ja musiikkiteollisuudessa sekä muusikon asemasta ja roolista. Panelisteina toimivat muusikko Oliver Mtukudzi (Zimbabwe), muusikko Aynur (Turkki), manageri Deborah Margaret Metcalfe (Zimbabwe) ja tuottaja/manageri/muusikko Riza Okcu (Turkki). Seminaarin kommentaattorina toimii yliopistonlehtori Tuulikki Pietilä ja moderaattorina tutkija Jeremy Gould. Seminaarikieli on englanti.
Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Ennakkoilmoittautumisia toivotaan sähköpostitse osoitteeseen etnosoi@globalmusic.fi.

Lisää tietoa marraskuisesta ETNOSOI!-festivaalista löytyy osoitteesta www.globalmusic.fi

--------------------------------------------------------------

FROM KUKKA TO HUA -NÄYTTELY

Kiinalaisia maalauksia on esillä Kontulan kirjastossa (Ostostie 4) 30.10.–30.11.2006. Näyttelyssä Moninaiset -monta kulttuuria, yksi Suomi -hankkeen kurssille osallistuneet naiset esittelevät herkkiä töitään. Näyttelyn avajaiset ovat 30.10. kello 18–20. Vapaa pääsy.

--------------------------------------------------------------

MAAHANMUUTTAJIEN NEUVONTAPISTEET ON AVATTU VANTAALLA

Maahanmuuttajien neuvontapisteet Vantaan Tikkurilassa ja Myyrmäessä avattiin syksyllä. Myyrmäen neuvonpisteessä järjestetään avajaiset perjantaina 3.11. klo 10.00-12.00 aamukahvien merkeissä.

Osoite: Myyrmäki, Myyrinki (Iso-Myyri), 3. krs, Liesitori 3, 01600 Vantaa.

Tervetuloa tutustumaan!

--------------------------------------------------------------

KATSEKONTAKTI-VALOKUVANÄYTTELY 10.10.-5.11.2006

KATSEKONTAKTI – EYE CONTACT -valokuvanäyttely avataan Savoy-teatterissa (Kasarmikatu 46-48) tiistaina 10.10. klo 17.00. Avajaisten jälkeen ilta jatkuu espanjalaisen, puolalaisen ja italialaisen musiikin merkeissä Savoy-teatterin viereisessä Valter Cafessa. Vapaa pääsy - sydämellisesti tervetuloa!

Syvä ihastus suomalaiseen luontoon, öinen Helsinki raitiovaunuineen, henkinen ilmapiiri Lesieux’en Pyhän Teresan luostarin muurien suojissa ja rakkaus ovat inspiroineet kolmea valokuvaajaa. Katsekontakti on puolalaisen Anna Kulicka-Soisalon-Soinisen, italialaisen Davide Pavonen ja espanjalaisen Gemma Moreno Juradon valokuvista koottu näyttely, joka nähdään ensi kertaa Helsingissä. Osa kuvista on esitelty aikaisemmin mm. Siuntiolla ja Seinäjoella.

Näyttely on avoinna 10.10. - 5.11.2006 Savoy-teatterissa.

--------------------------------------------------------------

MUNDO-PROJEKTIN VIIHTEELLINEN Á LA MUNDO -VISAILU KIRJAMESSUILLA PE 27.10. JA SU 29.10.

Helsingin Kirjamessujen pääteemana on tänä vuonna suvaitsevaisuus, ja muina teemoina kulttuurinen ylpeys ja ennakoluulot sekä sananvapaus ja median roolit nyky-yhteiskunnassa. YLEn lavalla (6f41) järjestetään ohjelmaa aamusta iltaan - Mundo-projekti järjestää perjantaina 27.10. 19.00-19.30 ja sunnuntaina 29.10. klo 12.30-13.00 Á la Mundo -visailun.

Tervetuloa haastamaan Roman Schatz! Viihteellinen visailushow Á la Mundo testaa kilpailijoiden tiedot ja taidot ympäri maailman. Visailun juontaa Carlos Marroquin.

--------------------------------------------------------------

INTIALAINEN VALON JUHLA 21.10. TENNISPALATSISSA

Tänä vuonna Suomi-Intia-Seura juhlii intialaista valon juhlaa Diwalia yhteistyössä Kulttuurien museon kanssa. Diwalia juhlitaan Kulttuurien museossa Tennispalatsissa (Eteläinen Rautatiekatu 8, Helsinki) 21.10. klo 13-18. Mukana juhlissa on myös monta artisteja. Lisäksi tarjolla on intialaista tanssia sekä herkullista intialaista ruokaa ja riehakasta diwali-tunnelmaa.

Liput lippupalvelusta 15 e (sisältää ruuan ja
sisäänpääsyn museoon). Alle 9-vuotiaat ilmaiseksi huoltajan seurassa.

Lisätietoja:
www.suomiintiaseura.fi
www.kulttuurienmuseo.fi

--------------------------------------------------------------

VERTAISTUKITOIMINTA RASISMIA KOKENEILLE KÄYNNISTYY VIIKOLLA 42

Vertaistukitoiminta rasismia kokeneille käynnistyy viikolla 42 pääkaupunkiseudulla, Kajaanissa ja Jyväskylässä.

Oletko kokenut Suomessa asuessasi rasismia tai syrjintää? Oletko vailla vastauksia ja tukea? Tule mukaan rasismia kokeneiden vertaistukitoimintaan!

Punaisen Ristin pakolaisten MUKANA-kotoutumishankkeen vertaisohjaajat tarjoavat sinulle ohjausta ja tukea vuorovaikutuksellisessa muodossa. Ryhmätapaamisia on seitsemän - niiden aikana saat kokemuksiisi tukea ja neuvontaa ohjaajalta ja muilta ryhmän osallistujilta. Ryhmät toimivat ensisijaisesti suomen kielellä, mutta ohjaajamme puhuvat äidinkielenään farsin, persian, arabian, vietnamin, englannin, tsekin, swahilin, venäjän ja somalian kieltä. Pyrimme siten ohjaamaan sinut sopivampaan ryhmään. Ryhmät ovat luottamuksellisia ja ohjaajat vaitiolovelvollisia.

Lisätietoa ja ilmoittautumiset ryhmiin: Marisel Soto Godoy, MUKANA-hankkeen projektikoordinaattori, 09-1293 219 / 040-824 5515 tai marisel.sotogodoy@redcross.fi.

--------------------------------------------------------------

VÄKIVALLATON VIIKKO 15.-21.10.

15.-21.10. vietetään väkivallatonta viikkoa, jonka teemana on väkivalta perheessä ja tunnuslauseena Älä vaikene! Lauseella halutaan muistuttaa siitä, että vaikenemalla ympäröivästä lähisuhde- ja perheväkivallasta olemme itse osa väkivaltaa ylläpitävää kulttuuria. Viikon päämääränä on oppia tunnistamaan lähisuhde- ja perheväkivalta ja puuttumaan siihen. Tukemalla väkivallattomuuden kulttuuria ja väkivallattomia toimintatapoja ennaltaehkäistään väkivaltaa.

Yksi viikon aikana esillä olevista aiheista on maahanmuuttajaperheissä ilmenevä väkivalta, erityisesti maahanmuuttajanaisiin kohdistuva väkivalta.
Aihetta on käsitelty mm. yhdessä viikkoa varten laaditussa artikkelissa
Lue artikkeli >>

Toivomme, että eri tahot järjestäisivät viikon aikana tai lähellä viikon teemaan liittyvää toimintaa. Keskiviikkona 18.10. klo 9.15-16 Kirkkohallituksessa järjestetään Väkivallasta sovintoon -foorumi ja sen yhteydessä hanketori.
Katso tarkempi ohjelma >>

Foorumin alustusten aiheina ovat väkivalta suomalaisessa parisuhteessa, maahanmuuttajanaisiin ja -tyttöihin kohdistuva väkivalta, väkivallan keskellä elävän lapsen auttaminen sekä väkivallan ketjun katkaiseminen. Foorumin yhteydessä on myös mahdollisuus tutustua hanketoriin, jossa on tarjolla tietoa foorumin teemaan liittyvistä projekteista, palveluista ja aineistoista. Foorumin yhteydessä järjestetään hanketori, jossa on tarjolla tietoa foorumin teemaan liittyvistä projekteista, palveluista ja aineistoista. Ilmoittautumiset 10.10. mennessä Kirkon diakonia ja yhteiskuntatyön toimistosihteeri Marita Salomaalle osoitteeseen marita.salomaa@evl.fi.

--------------------------------------------------------------

YSTÄVYYDEN TALO -LASTENTAPAHTUMA 2.-8.10.

Tänä vuonna Ystävyyden talo -lastenviikkoa vietetään Espoon Unicef-vuoden merkeissä tutustuen eri maiden kulttuureihin sekä lasten elämään eri puolilla maailmaa.

Tarjolla on musiikkia, tanssia, nukketeatteria, lasten tekemiä elokuvia, sadunkerrontaa, näyttelyjä sekä paljon työpajoja. Perinteiseen tapaan arkipäivien ohjelma on suunnattu erityisesti päivähoidolle ja koululaisille. Viikonlopun ohjelmatarjonta on koko perheelle.

oHJELMASSA:
Mm. Vuohen mukana matkaamme aina Kiinan muurille asti ja Mozartin sävelten tahdittamana tanssimme Itävallan Alpeilla. Popol Vuh kertoo Maya-intiaanien myytin ja Shama Dikshit tuo tanssissaan tuulahduksen Intiasta…Työpajoissa on mahdollisuus oppia mm. ikebanan ja origamin tekoa, kurkistaa lapsen oikeuksien matkaluakkuun sekä tehdä itse animaatioita…

Su 8.10. perhepäivänä esiintyvät Paukkumaissi ja sirkusystävät, jotka seikkailevat laajassa rytmiavaruudessa sekoittaen musiikkiinsa reggae- ja ska-rytmejä. Sotta ja Pytty esiintyy 20-vuotis juhlakonsertillaan. Esitykset ovat molemmilla kielillä. Työpajoja koko talon täydeltä.

Näyttelyt ovat avoinna koko viikon: Maailman lapset Espoossa - näyttely, Lelunäyttely, Julia vuoren vuohikuvat -kuvitusnäyttely, Tanssivat Jumalat -näyttely ja Unicefin 60-vuotis -valokuvanäyttely
Liput viikonlopun saliesityksiin Lippupisteestä p. 0600 900 900 (1,25 euroa/ min.+ pvm) ja Espoon kulttuurikeskuksen lipunmyynnistä p.(09) 81657234.

Ystävyyden talo - lastentapahtumaviikon järjestää Espoon kulttuuritoimi. Yhteistyökumppaneinaan mm. Espoo 2006 UNICEF - kaupunki, Espoon kulttuurikeskus, Espoon musiikkiopisto, Espoon kuvataidekoulu, Espoon tanssiopisto, Helinä Rautavaara - museo, Pirkanmaan elokuvakeskus, Plan, Tanssiteatteri Glims & Gloms, Tapiolan kirjasto

Ohjelmatiedot myös: www.espoo.fi/kulttuuri
Lisätietoja ja kuvamateriaalia: Espoon kulttuuritoimi/Jasmin Louhivuori p.(09) 81657518

--------------------------------------------------------------

MONINAISET-HANKE JÄRJESTÄÄ LUENTOSARJAN MEKÖ TASA-ARVOISIA?

5.10. klo 18-20 YTM Tsui-Shan Tu
Turha tyyppi - eikö tutkintopaperikaan kelpaa?

12.10. klo 18-20 Toiminnanjohtaja Lea Kononov
Kerro kaikki perheestäsi - miksi teillä huudettiin?

Paikka:
Stoa Itä-Helsingin kulttuurikeskus, Turunlinnantie 1, Itäkeskus

Järjestäjä: Moninaiset yhteistyössä Stoa Itä-Helsingin kulttuurikeskuksen kanssa. Emäntinä päivähoitoalueen päällikkö Irma Marttila ja tuottaja Kaisa Hirn. Keskustelua. Herkkuja maailman ääriltä. Lisätietoja: www.kassandra.fi/moninaiset

VAPAA PÄÄSY

--------------------------------------------------------------

RAKKAUTTA&ANARKIAA -FESTIVAALEILLA NÄHDÄÄN MYÖS MUNDO-LYHYTDOKUMENTTEJA

Rakkautta&Anarkiaa -festivaalit 14.-24.9. tarjoavat jälleen kattavan kirjon elokuvia ja dokumentteja ympäri maailman.

Myös Mundo-projekti on näyttävästi esillä festivaaleilla: oman 21.9. järjestettävän näytöksen lisäksi Mundo-lyhytdokumentteja nähdään muiden elokuvien alussa ja joka päivä Kampin Narinkka-torilla sijaitsevalla screenillä. Mundo-lyhytdokumenttien lisäksi festivaaleilla nähdään Gustavo Alavedran ohjaama Basaari-dokumentti Elegguan poika.
Lue lisää Mundo-näytöksistä >>
Vieraile R&A-festivaalien sivuilla >>

--------------------------------------------------------------

HINDULAISUUDEN REUNOILLA -SARJA ALKAA 20.9.

Hindulaisuuden reunoilla -luentosarjassa etsitään vaihtoehtoisia näkökulmia intialaisiin uskonnollisiin traditioihin. Sarja starttaa 20.9. Helsingissä Kulttuurikeskus Caisassa Mikonkadulla klo 18.00. Luennoille on vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista.

Ensimmäisellä luennolla 20.9. puhujana Erkki Pulliainen aiheenaan
buddhalaiset stupat.

Stupa on tiibetinbuddhalainen rakennelma, joka sisältää usein
pyhäinjäännöksen ja jonka arkkitehtoniset yksityiskohdat vastaavat
maailmankaikkeuden rakenteita. Stupan tarkoitus on tasapainottaa
energiavirtauksia. Luennossa kerrotaan stuparakentamisen alkuperästä ja stupan muotoutumisesta, sen uskonnollisesta symboliikasta sekä suhteesta muihin keskeisiin buddhalaisiin symboleihin ja intialaiseen taidenäkemykseen.

Luentosarjan aikataulu:

18.10. Johanna Ahonen: Naiseus intialaisperäisessä uskonnollisuudessa Suomessa. Esimerkkeinä Krishna -liike ja Amma-keskus

22.11. Petteri Koskikallio: Jainalaisuus ja ekologia

13.12. Jyri Komulainen: Vuosisata Vivekanandasta Äiti Ammaan: Mitä on uushindulaisuus ja miten se syntyi?

Järjestäjä: Suomi-Intia-Seura ry.
www.suomiintiaseura.fi

--------------------------------------------------------------

COLOURS OF INDIA KAAPELITEHTAAN PANNUHALLILLA 17.9.2006

Kaapelitehtaan Pannuhallissa juhlitaan sunnuntaina 17.9. klo 11.00-18.00 intialaisin menoin - tarjolla on mm. ruokaa, Bollywood-näytös ja taidetta. Lisäksi koko perheen tapahtumassa esitellään järjestäjänä toimivan Aarambh-projektin toimintaperiaatteita.
Lue lisää Aarambhin verkkosivuilta >>

--------------------------------------------------------------

NUORISOFOORUMI MONIKULTTUURISESTA YHTEISKUNNASTA 20.-22.10.

Nuorisofoorumi monikulttuurisesta yhteiskunnasta 20.-22. lokakuuta -
ilmoittaudu ja varmista paikkasi!

Globsol2006 on tilaisuus Suomessa ja Ruotsissa asuville eritaustaisille nuorille yhdessä pohtia monikulttuurisuuden ja suvaitsevaisuuden konkreettista sisältöä 2000-luvulla. Mitä haasteita eurooppalaisille yhteiskunnille asettavat voimakkaat siirtolaisvirrat ja kasvava monikulttuurisuus? Onko nykyisiinkään haasteisiin osattu reagoida, ja mitä ongelmia nykyisissä käytännöissä on? Miten Ruotsin ja Suomen erilaiset maahanmuutto- ja vähemmistöpolitiikat vuosien varrella heijastuvat suomalaiseen jaruotsalaiseen yhteiskuntaan?

Monikulttuurista yhteiskuntaa lähestytään Globsol2006-tapahtumassa
neljässä eri työryhmässä, joiden teemoina ovat uskontojen asema
kouluissa, demokratia ja osallistuminen, mediat ja tiedotusvälineet,
sekä maahanmuuttopolitiikka. Luvassa on ryhmätöiden lisäksi kiinnostavia asiantuntijaluentoja ja muuta ohjelmaa.

Globsol2006 järjestetään 20.-22. lokakuuta 2006 Hanasaaren
kulttuurikeskuksessa, Espoossa. Tilaisuuden tulokset suunnataan
päättäjille ja julkisuuteen. Tapahtuma on suunnattu 18-25 -vuotiaille aktiivisille ja kiinnostuneille nuorille. Tule ja vaikuta!

Ilmoittautumiset(15.9 mennessä) ja lisätietoa osallistumisesta:
www.globsol.info/ tai tina.raiha@hanaholmen.fi / 09-43502422

--------------------------------------------------------------

WHAT IS DIVERSITY IN MEDIA? -SEMINAR 15.9.

*MITÄ tarkoittaa moninaisuus mediassa?
*VOIKO mainstream olla moninaista - vai pitääkö luoda uutta?
*2006 on Monikulttuurivuosi Ruotsissa. Mitä se tarkoittaa?
*KOSKA Suomessa on Monikulttuurivuosi?

TERVETULOA keskustelemaan, kuuntelemaan, vaikuttamaan ja vaikuttumaan "diversity.now" tilaisuuteen perjantaina 15.9 klo 16.00-19.30!

Seminaari pidetään osoitteessa Bulevardi 18, suuri sali, 2 krs.


OHJELMA:

PANEL I:
What is diversity in the media?
How is it achieved; go mainstream or go ghetto?
What are the diversity strategies among Finnish media?

Josef El Mahdi, Svenska Dagbladet, Sweden (www.svd.se)
Camilla Haavisto, University of Helsinki, Finland
Alexis Kouros, Six Degrees, Finland (www.6d.fi)
Carlos Rojas, Gringo Magazine, Sweden (www.gringo.se)

Moderator: Yonca Ermutlu, University of Helsinki, Finland
Commentary: Anu Nousiainen, Helsingin Sanomat, Finland


PANEL II:
2006 is the year of Multiculture in Sweden.
Has something been achieved?
When is the Finnish year of Multiculture?

Umayya Abu-Hanna, Cultural Diversity Coordinator, Finland
Eva Biaudet, Member of Parliament, Finland
Mohamed Elabed, Founder of the MOI organisation, Sweden
Hamdi Hassan, Political scientist, Sweden
Heidi Hautala, Member of Parliament, Finland
Yvonne Rock, Coordinator for the year of Multiculture, Sweden

Moderator: Leena Suurpää, Researcher, Finland
Commentaries: Zahra Abdulla, Member of Helsinki City Council, Finland
Anja-Riitta Ketokoski-Rexed, Ministry of Foreign Affairs, Finland

--------------------------------------------------------------

EU:N YHDENVERTAISTEN MAHDOLLISUUKSIEN TEEMAVUOSI 2007

EU:n teemavuoden tavoitteena on yhdenvertaisuuden parantaminen ja sukupuoleen, etniseen alkuperään, uskontoon ja vakaumukseen, vammaisuuteen, ikään ja seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvan syrjinnän torjumisen tehostaminen.

Teemavuoden tavoitteina on lisätä tietoisuutta vähemmistöjen ja vammaisten ihmisten oikeuksista, vahvistaa syrjinnän vaarassa olevien ihmisten ja ryhmien edustusta ja osallistumista, lisätä ihmisten ja väestöryhmien keskinäistä arvostusta ja lisätä yhteenkuuluvuutta yhteiskunnassa poistamalla stereotyyppisiä käsityksiä, ennakkoluuloja ja väkivaltaa.

Suomen kansallinen strategia ja rahoitushakemus Euroopan komissiolle valmistellaan marraskuun puoleenväliin mennessä. Kansalaisyhteiskunnan (ja erityisesti eri syrjinnän vaarassa olevia ihmisiä edustavien tahojen) osallistumisen turvaamiseksi tiedotetaan alkusyksyn aikana teemavuoden rahoituksesta, kuullaan eri tahojen edustajia toimenpiteiden suunnittelussa ja luodaan mahdollisuuksia järjestöille ja muille toimijoille osallistua niiden toteuttamiseen.

Suomessa täytäntöönpanotahoksi on nimetty työministeriö.

--------------------------------------------------------------

AFROTYÖPAJA LAPSILLE ALKAA 13.9.

Afrikkalaisia rytmejä, lauluja ja tansseja yli 7-vuotiaille lapsille.

KAIKEN MAAILMAN TARINAT
ohjaajat Fatima Usman ja Pape Sarr
Ke 13.9.-13.12. (ei 6.12.) klo 17.30-18.30
Osallistumismaksu: 20e
osoite: Meri-Rastilan ala-asteen kuvataidetilassa, Jaluspolku 3
järjestäjä: Kassandra ry

Tiedustelut ja sitovat ilmoittautumiset:
Tuottaja
Jana Vamberova
puhelin 09 6841 4215
jana.vamberova@kassandra.fi

--------------------------------------------------------------

BULGARIA BY DOCPOINT 1.-3.9.2006

Balkanin historia, monet kansallisuudet, musiikki ja tavat sekä kiinnostavat henkilökuvat ja pienyhteisöt ovat aiheina bulgarialaisten dokumentaristien töissä. Elokuvat kertovat vahvaa tarinaa vanhan maan nykyisyydestä. Paikalla esityksissä on myös ohjaajavieraita.

Mukana elokuvapäivillä on myös Mundo-opiskelija Tonislav Hristovin Veljeni Fedja (My Brother Fedja), joka esitetään sunnuntaina 3.9. klo 17.00.

Liput Kiasman kassalta 1.8. alkaen. Ei ennakkovarauksia. Kaikissa elokuvissa on englanninkielinen tekstitys paitsi Andrei Paunovin elokuvassa Georgi and the Butterflies, jossa tekstitys on suomeksi.

pe 1.9. klo 18 Georgi and the Butterflies (60 min), ohj. Andrei Paunov, 2004

la 2.9. klo 17 Virtuosi from Nowhere (78 min), ohj. Zlatina Rousseva, 2005

la 2.9. klo 19 Whose is this Song? (70 min), ohj. Adela Peeva, 2002

su 3.9. klo 17 My Brother Fedja (16 min), ohj. Tonislav Hristov, 2006
Alphabet of Hope (55 min), ohj. Stefan Komandarev, 2004

su 3.9.klo 19 Rubber Band
(23 min), tuotanto Parku-films /ohj. Ivan Blagoev 2004
Soulful (57 min), ohj. Anri Koulev, 2004

www.docpoint.info
www.helsinkifestival.fi

--------------------------------------------------------------

ETNO-ESPA SOI JA TANSSII 1.8.-24.8.

Esplanadin lavalla Helsingissä kuullaan Taiteiden Yöhön saakka joka arkipäivä klo 16.00 alkaen suomalaista nykykansanmusiikkia.

Tarkempi ohjelma löytyy Etno-Espan omilta verkkosivuilta.
www.etno-espa.com

--------------------------------------------------------------

KASSANDRAN TAIDETYÖPAJAT SYKSYLLE 2006

Kassandran taidetyöpajoissa tanssitaan, lauletaan, askarrellaan ja opitaan koko syksyn ajan. Tarkemmat ohjelmat ja ajat löytyvät Kassandran verkkosivuilta.
www.kassandra.fi/tyopajat

--------------------------------------------------------------

VILLA NOVA KIASMAN TAKAIKKUNASSA 1.8. ALKAEN

Villa Novan asukkaat ja taiteilijaryhmä Forest Camp ovat toteuttaneet yhteistyöprojektin Kiasman ja Helsingin Diakonissalaitoksen kanssa. Villa Nova on itähelsinkiläisessä lähiössä sijaitseva sosiaalisesti haasteellisten ryhmien asuinyhteisö. Villa Novan pihapiiriin syntynyt taideteos sijaitsee Myllypurossa Karistimentiellä. Osa teoksesta ja dokumentaatio projektista ovat nähtävissä Kiasman Takaikkunassa 1.8. alkaen.

--------------------------------------------------------------

MUNDO ESITTÄYTYY MEDIA&MESSAGE -TAPAHTUMASSA JYVÄSKYLÄSSÄ 3.8.

Suomen televisiokanavien toimijat ja av-alan kärjen yhteen keräävä Media&Message-tapahtuma järjestetään 2.-3.8. Jyväskylässä. Tänä vuonna tapahtumassa esittäytyy myös Mundo-projekti torstaina 3.8. klo 11.00-12.00.

To 3.8. klo 11.00-12.00, Agora Center, auditorio 2
MUNDOSTA MEDIAAN - STRATEGIASTA KÄYTÄNTÖÖN

¤ YLEn erityis- ja vähemmistöryhmien palvelustrategia ja sen vaikutus YLEn ohjelmistoon / Ari Ylä-Anttila, faktapäällikkö, YLE TV Fakta
¤ Mikä Mundo? / Marita Rainbird, projektipäällikkö, Mundo
¤ Mundo-opiskelijat esittäytyvät / toimittajina Maria Friman ja Fernando Colombo
¤ Case: Ähläm Sähläm / Riikka Heino, tuottaja, YLE Viihde

Koko ohjelman juontavat Maria Friman ja Fernando Colombo.

--------------------------------------------------------------




mundonuoli Ajankohtaista
mundonuoli Mundo Inside
mundonuoli Projektikuulumisia
mundonuoli Tiedotteet
mundonuoli Tasavertainen Työllistyminen -teematyöhanke
mundonuoli M2HZ-kaupunkitelevisiohanke
mundonuoli Lähetykset verkossa
mundonuoli Vuoden tv-katsaus
mundonuoli Case Closed? -päätöstapahtuma
mundonuoli TYÖ-valokuvanäyttely
mundonuoli Cook with Mundo
mundonuoli A la Mundo -visailu 2007
mundonuoli A la Mundo -visailu 2006
mundonuoli Mundo-artikkeli Yhteishyvässä
mundonuoli Kuvagalleria



YLE Asiaohjelmat | MUNDO | PL 50 | 00024 Yleisradio | www.yle.fi/mundo | mundo@yle.fi