 |
 |
 |
TYÖ-VALOKUVANÄYTTELY ON ESILLÄ HELSINGIN RAUTATIEASEMAN ASEMALAITURILLA 26.4.-6.5.2007
Mundo-projekti kutsui tammi-helmikuun 2006 aikana Yleisradion maahanmuuttajatoimituksen kertomaan näkemyksensä työstä valokuvan keinoin. Valikoima kuvia oli nähtävissä Helsingin Rautatieasemalla 26.4.-6.5.2007.
Lue lisää kilpailusta, tuomariraadista ja voittajista >>

NÄYTTELYN KUVAT
Työ on kiehtova aihe. Työ antaa mahdollisuuksia, rajoittaa, kehittää, nostattaa intohimoja – tai on pelkästään jokapäiväistä pakkopullaa. Todellisuus on kiertynyt, tavalla tai toisella, työn ympärille. Jokainen myös näkee työn, sen merkityksen ja mielekkyyden, eri tavalla.
Näyttely on toteutettu kuusitoistametrisenä painettuna kankaana - sen ideana oli herättää ajatuksia työn teemasta ja tuoda valokuvanäyttely kaiken kansan nähtäville työmatkan varrelle. Kahden viikon ajan rautatieaseman laiturialueella sijainnut näyttelykangas muistutti olohuoneen seinää, jossa erikokoiset perhekuvat alkavat elää kehyksissään. Jokainen niistä kertoo katsojalleen tarinan.
TYÖ-valokuvanäyttely jatkaa elämäänsä Mundo-projektin suomenlaajuisessa Minimoi-postikorttikampanjassa äitienpäivään asti.
OTTAA SYDÄMEEN
Viiden kuvan sarjan voiton vei valokuvakilpailussa tuomariston yksimielisellä päätöksellä Natalija Kozuhova. Kozuhova oli kuvannut sarjansa Ottaa sydämeen Helenan vanhain-
kodissa Helsingissä.
Valokuvanäyttelyssä alkujaan kymmenen kuvan sarjasta nähdään kolme. Kozuhova liitti kuviinsa mietelauseita vanhuudesta ja sydämen työstä.
"Kaikki ihmiset haluavat elää kauan, mutta kukaan ei halua tulla vanhaksi." D.Svift
"Mitä varten sitten elämme, jos emme yrittääksemme helpottaa toistemme elämää?" T.Eliot
"Kuinka lyhyt onkaan se aika, jolloin ihminen ei ole enää liian nuori, muttei vielä liian vanhakaan." S.Monteskje
"Vanhuus tulee yllättäen, kuin lumi. Eräänä aamuna heräät ja huomaat kaiken muuttuneen valkoiseksi." Z.Renan
CARMENIN ENSIMMÄINEN TYÖ HELSINGISSÄ
Tiina Madisson kuvasi 19-vuotiaan Carmenin, joka on kotoisin Tallinnasta. Siellä hän on asunut koko ikänsä. Vaikka Carmenin juuret ovat Virossa, ne on katkaistu jo aikoja sitten - tyttö on lastenkodin kasvatti eikä hänellä ole perhettä tai läheisiä kotimaassa. Carmen on taiteellinen ja rakasta puita ja luontoa.
Tänä vuonna hänen pitkäaikainen unelmansa toteutui, kun hän pääsi opiskelemaan Helsinkiin maisema-arkkitehdiksi. Helsinki on tarjonnut hänelle uusia kasvumahdollisuuksia ja myös työtä – Carmen vastaa kotipuistonsa kunnossapidosta. Ehkäpä Carmenin juuret kasvavat uudelleen uuteen maahan, kun hänellä on nyt pieni opiskelija-asunto Mellunmäessä - ensimmäinen oma koti.
HELSINKI ON FESTARIEN JA TAPAHTUMIEN ÄITI
Tiina Madissonin valokuvasarja on kuvattu festivaaleilla. festivaalit viihdyttävät ja pitävät suurta perhettä kasassa apunaan musiikki ja luovuus – ihmisten työ. Helsinki on Madissonin näkökulmasta festivaalien ja tapahtumien äiti.
”Sylissäni viihtyvät kaikki kaupunkien lapset: niin erilaiset, ulkomuodolta ja kieleltä, mutta festivaalien aikana niin samanhenkiset - ja kummallista kyllä - niin samannäköiset.”

TYÖ
Benjam Åkerlundin kuvat kertovat suomalaisesta työstä. Kuvat Koska vastuu velvoittaa meitä ja Onneksi tauko on aina paikallaan vievät arkipäivään - tupakkatauolle ja Helsingin kaduille.

SIRKUS
Timo Wrightin kuvaama sarja kertoo sirkuselämästä, työstä, jossa jokainen ilta aukeaa uuden yleisön edessä ja uudessa paikassa.

Valokuvakilpailussa Timo Wrightin kuva väsyneestä, ajatuksiinsa syventyneestä klovnista sai tuomaristolta erityiskiitosta.
"Puolalaisia, venäläisiä, unkari-
laisia...
Uuteen paikkaan tullessaan he virittävät ensimmäiseksi sateliitti-
lautasen.
Kaikki ovat melkein yhtä perhettä, kunnes pakkaset jälleen tulevat, ja on aika hajaantua omille teille. Kieli on sekoitus kaikesta.
Ilta illan jälkeen sama esitys.
Sininen valo hohtaa matkailuvaunuista esityksen jälkeen."
LÖYDETYT / LOS ENCONTRADOS
"He jakoivat vaatteita ja nauroivat kanssamme. He tulivat ympäri maailmaa ja sanoivat Jumalan lähettäneen heidät."
Pauliina Jalasmaan kuvassa
on ikuistettu ilme. Louisa on kaatopaikan vanhin asukas.
Kristillinen nuorisojärjestö
vieraili kaatopaikalla Barilochen kaupungin laitamilla Patagoniassa, Argentiinassa.
PIDÄN KASVOISTASI
Yhden kuvan sarjan voittajaksi tuomaristo valitsi valokuva-
kilpailussa Maria Frimanin kuvan Pidän kasvoistasi, jossa omat kasvonsa peittänyt musliminainen ehostaa suomalaisen naisen kasvoja.
Kuvassa on asetettu rinnakkain länsimaisen meikkiteollisuuden luoma kauneusihanne ja musliminaisen uskonnollinen ja
kulttuurinen todellisuus. Kauneudenhoito kuitenkin yhdistää naisia. Työn kuvauksena Pidän kasvoistasi yhdistää modernilla ja keskustelua herättävällä tavalla kaksi eri kulttuuria.
MINUSTA TULEE ISONA…
Maria frimanin kuvasarjassa Minusta tulee isona... leikitellään ajatuksella tulevaisuuden ammateista.
"Missi. Pulleaposkinen neiti helmet kaulassaan aloittaa uransa missinä. Seuraavaksi hän tähtää juontajaksi ja antaa loistavan taidonnäytteen myös laulajana. Harjoitusta neiti kaipaa vielä maskeerauksen suhteen - meikkejä ei saa syödä eikä varsinkaan pyyhkiä pois kuolaisilla käsillä."
Mirigli, 1 v.
"No, sehän on selvä. Pojasta tulee Elvis!"
Anthony, 8 kk.

"Mikä musta tulee isona? Mä en oikee tiedä vielä. Mä oon lapsi. Mut ainaski mää meen joskus kauppaan ja myyn ihmisille ruokaa. Mä tykkään painella niitä nappuloita sellasesta vaakakoneesta."
Mirjam, 6 v.
"Musta tulee lakkoli (traktori), lekka-auto, tai tulipalo. Sitte mä ajan isolla autolla. Siinä autossa ei oo impiäisiä (ampiaisia.)"
Sebastian, 3 v.
LASTENVAUNUNKULJETTAJA
Shakila Kagebek herättää kuvallaan kunnioitusta työlle,
jota ei ole yleisesti työksi tunnustettu.
"Työni on kiireistä joka päivä – säästä tai pyhistä riippumatta. Ajan monta tuntia päivässä ruuhkaisessa liikenteessä
eivätkä ajoratani ole talvella
useinkaan aurattuja. Kuljetan matkustajaani niin varovasti, että hän nukahtaa matkan aikana. Sivulliset kyselevät usein minulta olenko töissä. Vastaan heille, että olen työskennellyt monta vuotta lastenvaununkuljettajana."
TYÖ
Ghadi Boustanin kuvasarjassa tarkastellaan työtä monelta kantilta. Kuvat hän on nimennyt työn laadun mukaan - Kärsivällisyys, Luova ja hauska ja Pitkä homma, väliaikainen tulos.
ONNELLINEN ON SE, JOKA...
Elämästä nauttiminen ja onnellisuus ovat Mohamed El Aboudin Marokossa kuvaaman sarjan teemana. Työ on osa elämäniloa, ja vaikka omalle kohdalle ei sattuisi juuri se unelmien työ, on elämänilo omasta asenteesta kiinni.
"Onnellinen on se, joka osaa iloita siitä mitä hänellä on – työtä, ystäviä ja auringonpaistetta."

|
 |
|
 |

|
 |