Istu tai tanssi - videopelimusiikkia areenoilta ja klubeihin

Istu tai tanssi - videopelimusiikkia areenoilta ja klubeihin

11.01.2013 | Toimittaja Lauri Leskinen

Areena-sisältöä ladataan..
Jos soitin ei lataudu, voit katsoa klipin myös Areenassa

Areena-sisällön näkyminen vaatii Javascriptin päälläolon sekä Flash-liitännäisen

 

Video Games Live -konsertissa videopelimusiikkia esittää täysimittainen sinfoniaorkesteri. Pelimusiikkigenren vastakkaisesta nurkkauksesta löytyy kolmehenkinen elektro-yhtye Desert Planet. Yhtyeen jäsenet Jukka Tarkiainen ja Jari Mikkola nostavat hattua klassiselle pelimusiikille, mutta muistuttavat, että bändilleen musiikin tekemisessä on kriteerinä tanssittavuus. Yhteistä Video Games Livelle ja Desert Planetille on vahva visuaalisuus. Katso myös Desert Planetin kokoama Top6-pelimusiikkilista artikkelin lopussa.

Onko konsertin sinfoniaorkesterissa kilpailija Desert Planetin reviirille?

JUKKA: En näe tässä kilpailua. Video Games Live tekee konsertteja, jossa kuulijat istuvat. Desert Planet on lähinnä klubibändi, jonka keikoilla on tarkoitus rokata, tanssia ja pitää hauskaa.

JARI: Desert Planet on myös meille mahdollisuus tehdä erilaisia taideprojekteja, lähinnä mediataiteen saralla. Eli meillä on laajempaakin reviiriä.

 

Desert Planet tekee omat videonsa

Edustaako Video Games Live teille pelimusiikkia vai klassista musiikkia?

JUKKA ja JARI: Meille Video Games Live edustaa pelimusiikkia. Orkesterihan tekee hienoja versioita pelimusiikkiklassikoista.

Liikuttaako klassinen videopelimusiikki sisintänne millään tavalla?

JUKKA: Olen perehtynyt pelimusiikkin jonkun verran ja minulle Video Games Liven esittämät musiikit ovat enimmäkseen tuttuja ja minua esitykset liikuttavat kovasti.

JARI: Kun kuulin ensimmäisen kerran klassisia sovituksia, olin minäkin liikuttunut.

Mitä yhteistä on Desert Planetilla ja Video Games Live -konsertin orkesterilla?

“Enää ei ole kyse marginaalisesta populaarikulttuurin osa-alueesta - Jari”

JUKKA: aihe on sama: videopelimusat - käsittelytapa eri.

JARI: Hauskana sivuhuomautuksen voisi mainita, että viimeisin albumimme "Mortal Kombo" sisälsi hieman klassisen musiikin tapaan jaottelun kappaleiden esityksessä: oli alkusoitto ja loppusoitto. Ja oli eräänlainen välisoittokin. Albumihan on omaelämäkerrallinen konseptilevy, joka kertoo yhtyeen tarinan sen alusta alkaen.

Millainen genre on meillä ja maailmalla?

JUKKA: Tämä on tosi laaja kysymys. Tätä pitäisi miettiä ajan kanssa.

JARI: Wikipediassa on itse asiassa aika hyviä artikkeleita aiheesta.

JUKKA: Mutta tässä muutama suosikki, jotka minulla tulee mieleen Suomesta ja maailmalta, joihin kannattaa tutustua:

Suomesta "Aleksi Eeben", demoscene-kummisetä, joka tekee elektronista progea. Artistin tuotantoa löytyy myös Discogs-saitilta.

 

Uusista nimistä kannattaa tsekata Videovalvontaa:

 

 

Maailmalta kannataa tsekata etelä-amerikkalainen Meneo, se on hurjapää tanssimies:

 

 

 

Ja YMCK japanista, klassista Nintendo-meininkiä jatsina.

Pohjautuuko pelimusiikin suosio hyvään musiikkiin vai hyviin peleihin?

JUKKA: Sekä että.

JARI: Hyvä musa saattaa hieman pelastaa huonoa peliä ja puolestaan hyvä peli saattaa nostaa huonon musan muiden mielihyväkanavien kautta "hyväksi". Mutta hyvä musa on aina hyvää musaa.

Mistä kertoo, että tietokonepelien musiikkia esitetään sinfoniaorkesterin voimin?

JUKKA: Sinfoniaorkesterin käyttö videopelimusan esityksessä kertoo hyvästä mielikuvituksesta ja myös siitä, että pelimusan ystäviä on sen verran, että heille kannataa järjestää isompiakin konsertteja. Videopelimusan suosio perustuu toistoon. Pelaajat voivat tahkota pelejä tuhansia tunteja ja siinä toistojen määrässä pelimusasta kasvaa oman elämän soundtrack.

JARI: Kyllähän se tietyllä tapaa kertoo, että pelit ja niiden kulttuuri on hyväksytty laajasti osaksi valtakulttuuria ja isompia kaupallisia kuvioita. Enää ei ole kyse marginaalisesta populaarikulttuurin osa-alueesta.

“Pelaajat voivat tahkota pelejä tuhansia tunteja ja siinä toistojen määrässä pelimusasta kasvaa oman elämän soundtrack - Jukka”

Miten pelimusiikki toimii irrotettuna alkuperäisestä kontekstistaan?

JUKKA: Jotkut toimii jotkut ei. Desert Planetillla on tärkeänä osana keikkatilanteessa visut eli videoprojisoinnit. Musiikin tueksi esitetään visuaalista materiaalia, niin kokemuksesta tulee enemmän kuin pelkkä musa.

JARI: Vahva tunnelma tai tanssittavuus on olleet meillä usein kriteereinä, kun videopeleistä on lainakappaleita valittu. 

 

Kuka on suosikkipelisäveltäjänne?

JUKKA: Nintendo-klassikkojen säveltäjä Koji Kondo.

JARI: Ehkä vähän ilmeinen valinta, mutta mieshän on legenda: Rob Hubbard.

Millaiseen suuntaan pelimusiikkigenre on menossa?

JUKKA: Tulevaisuudessa videopelien ja samalla niiden musiikkien vaikutus vain kasvaa populaarikulttuuriin. Tekijöiden kannalta videopelimusagenre on osa digitaalista kulttuuria ja genre elää digikulttuuritapahtumissa, kuten Alt Party ja Amaze.

JARI: Hieman tylsähkö suuntahan on se, että käytetään jo olemassa olevaa musaa (klassikkoja ja hittejä), eikä tehdä erillisiä musiikkeja peleihin.

Desert Planetin Top6-pelimusiikkilista:

 

1. The Super Mario Song

 

2. Delta

 

3. The Legend of Zelda

 

 4. Donkey Kong

 

5. Super Smash Bros Brawl 

 

6. Xenon 2

Kommentit (0)

Toimittaja

Lauri Leskinen (kuva: Yle)

Toimittaja:

Lauri Leskinen

Uusimmat

  • Tuure Kilpeläinen pohtii ulkopuolisuutta

    Tuure Kilpeläinen oli halunnut mukaan Hetkiä Kalliossa -sarjaan siitä lähtien, kun oli nähnyt Eero Raittisen Purple Rain -vedon. Mahdollisuus koitti sarjan toisella kuvauskierroksella. Kilpeläinen halusi versioida tässä päivässä kiinni olevaa ja tuoretta musiikkia.
  • Samaen hyvä päivä M1-studiossa

    Ylen M1-studioon laulaja-lauluntekijä otti mukaan jousikvartettinsa, joka koostuu Helsingin Kaupunginorkesterissa sekä Radion Sinfoniaorkesterissa soittavista muusikoista. Yleisön edessä taltioidussa sessiossa kuullaan lauluja Koskisen neljältä sooloalbumilta.
  • Sallan ja Miron suomenkieliset suosikit

    Jos yhtyeen nimi on pitkä, täytyy sen kasaaman Viikonloppulistankin olla mittava. Näin tuumasivat Sallan ja Miron matka maailman ympäri -yhtyeen Salla-Marja Hätinen ja Miro Palokallio kun pistivät kasaan kuusikymmentäseitsemän suomenkielistä kappaletta sisältävän soittolistansa.

Suosituimmat

  • TÖRKEÄÄ! Fintelligensin tuotanto on kopioitu 1930-luvulta, katso tunnustusvideo!

    Fintelligensin riimivirta ei olekaan niin loputon kuin Elastinen ja Iso H ovat antaneet ymmärtää, paljastui Emma-gaalassa. Kaksikko on plagioinut surutta savolaisen kansanmuusikon tuotantoa jo vuosia. Iso H myöntää, että uran alussa nuoria räppäreitä kiinnosti enemmän bilettäminen kuin studiotyöskentely, joten omien sanoitusten tekemiseen ei ollut osaamista eikä aikaa. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Paula Vesala (kuva: Yle)

    Shokkipaljastus! Paula Vesala myöntää: ”Koskaan en ole riviäkään kirjoittanut”

    PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti myöntävät, että bändi on ollut laskelmointia alusta saakka. Biisien tekemiseen naiset eivät ole koskaan osallistuneet millään tavalla, paljastui Emma-gaalassa. Taloudellisen hyödyn toiveessa naiset suostuivat antamaan kasvot huonona pitämälleen musiikille. ”Vaadittiin osuuksia biiseistä, että pystytään nettoamaan”, Vesala tilittää. Naiskaksikko syrjäytti PMMP:tä edeltäneen epäonnisen poikaduon, joka on jäänyt täysin unholaan. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Kuperseikkailu - Lataa laulut ilmaiseksi

    Askartele ikioma Kuperseikkailu-levy! Yle on tuottanut uutta musiikkia lasten ideoista. Päätimme joulunhengessä jakaa aineettoman *Kuperseikkailu-lahjan: *ilmainen, ladattava levy täynnä uutta musiikkia. Ihanaa joulunaikaa sekä riemukasta uutta vuotta 2014! 
Muualla Yle.fi:ssä