Mitä evääksi yo-kirjoituksiin?

AamupalaSyksyn yo-kirjoitukset ovat käsillä. Tiedon tankkaus on aloitettu jo aikoja sitten ja sato korjataan lähiviikkoina.

Miten viimeistellä suorituskunto kirjoituspäivinä? Tietysti pitää nukkua tarpeeksi, vaikka jännitys saattaakin verottaa yöunta. Mutta mitä kannattaa syödä aamupalaksi? Onko eväiden laadulla mitään merkitystä?

Kuitupitoinen aamupala

Ravitsemusterapeutti Annukka Ruska suosittaa kirjoituspäivinä normaalia, kunnollista aamupalaa.
- Siihen voi kuulua puuroa, mysliä tai muita viljatuotteita, joissa on hitaasti sulavia hiilihydraatteja. Lisäksi on hyvä syödä jotain proteiinipitoista, kuten esimerkiksi jukurttia tai viiliä.

- Jos ei ole tottunut syömään aamupalaa, niin kirjoitusten aikaan kyllä kannattaisi, muuten keskittymiskyky voi rakoilla.

Liikaa ei kuitenkaan kannata itseensä ahtaa. Verensokeri laskee ja väsymys voi iskeä, jos aamupala on liian tuhti.

Ei pelkkää makeata

Kirjoituspäivä voi olla pitkä ja siksi kannattaa ottaa mukaan myös eväitä. Eväät voivat olla suunnilleen saman laatuisia kun aamupalakin: helposti sulavaa, mutta energiapitoista ruokaa. - Täytetyt leivät, jukurtit, myslipatukat ja hedelmät ovat hyvää ja ravitsevaa evästä.

- Mitään erityistä älyruokaa ei ole toistaiseksi keksitty, Annukka Ruska sanoo. -Sellaiseksi voisi kuitenkin sanoa ruokaa, joka pitää veren sokeripitoisuuden tasaisena, jotta aivoilla on glukoosia käytössä. Ei missään tapauksessa pelkkää karkkia ja limpsaa.

Mitä juomapulloon?

Monet abiturientit pakkaavat eväsreppuunsa energiajuomia. Annukka Ruska suhtautuu niihin epäillen.

– Eihän yhdestä purkista haittaakaan ole, mutta ei se tuo mitään lisäarvoa normaaleihin eväisiin verrattuna. Energiajuomissa on kofeiinia ja paljon puhdasta sokeria, joka ei vapauta energiaa kovin tasaisesti. Vesi ja mehu kelpaavat eväsjuomiksi vallan hyvin.

Kahvikin käy, jos siihen on tottunut, tottumattomalta voi mennä kahvista vatsa sekaisin. Liika kahvi voi aiheuttaa myös hyperaktiivisuutta, joka ilmenee esim. käsien tärinänä.

Raili Löyttyniemi

Abitreenit
Opettaja.tv:n etusivulle