Agricolan jalanjäljillä

Agricolan jalanjäljillä. Kuva: Pentti Tillder / Yle.
Mikael Agricolaa (n. 1507-1557) pidetään suomen kirjakielen isänä. Hän toimi Turun piispana ja uskonpuhdistajana ja loi myös diplomaatin uraa Venäjällä.

Agricolan jalanjäljillä on historiadokumenttisarja, jossa seurataan Agricolan elämän kannalta merkittäviä tapahtumia ja paikkoja. Ohjelma sisältää myös dramatisoituja jaksoja Mikael Agricolan elämänvaiheista.

3 x 29 min.


Agricolan jalanjäljillä 1-3

Nuori Agricola. (Valtteri Simonen). Kuva: Anna-Maija Jokela / Yle.1/3: Mikael Agricola – kirkon uudistaja
Vuonna 1554 Agricolasta tuli Turun piispa. Piispana Agricola on järkevä ja varovainen uudistaja. Toimessaan hän joutui usein tasapainoilemaan vallanpitäjien vaatimusten ja omien näkemyksiensä välillä.

Agricolan roolissa Valtteri Simonen. Kuva: Pentti Tillder / Yle.2/3: Mikael Agricola – kielenkääntäjä
Agricola teki merkittävimmän elämäntyönsä uskonnollisten tekstien kääntäjänä ja sanaston luojana. Hänen uskonnollisten tekstien käännöksensä, tärkeimpänä kaikista 1548 valmistunut Uusi testamentti, loivat perustan suomen kirjakielelle.

Sairauden heikentämä Agricola (Valtteri Simonen) paluumatkalla rauhanneuvotteluista Venäjältä. Kuva: Anna-Maija Jokela / Yle.3/3: Mikael Agricola – Diplomaatti
Agricolan elämä oli menestyksekäs ja hän onnistui nousemaan merkittävään asemaan, vaikka oli lähtöisin talonpoikaisperheestä. Hän kuoli 1557 paluumatkalla Venäjällä käydyistä rauhanneuvotteluista, jonne Kustaa Vaasa oli hänet lähettänyt.