Antti Kleemola: luokkahuoneesta Euroviisuihin


Jyväskyläläinen musiikkipedagogi Antti Kleemola, 37, kouluttaa ammatikseen tulevia muusikoita. Lauantaina 30.1. hän näyttää esimerkkiä ja esiintyy Euroviisujen Suomen finaalissa. Opettajan, lauluntekijän ja esiintyvän taiteilijan urat yhdistävä Kleemola esittää viisuissa oman sävellyksensä Sun puolella. Hän selvitti tiensä finaaliin toisesta alkukarsinnasta, jossa esiintyi yhtenä kutsuartisteista 15.1.

Monipuolinen musiikin ammattilainen

Kauhajoelta kotoisin oleva Antti Kleemola opiskeli musiikinopettajaksi Jyväskylän Yliopistossa. Valmistuttuaan hän toimi Helsingissä muusikkona, lauluntekijänä ja musiikinopettajana yhteensä kahdeksan vuotta, mutta palasi perheensä kanssa takaisin Jyväskylään. Missä kaikkialla Kleemola on ehtinyt opettaa? - Olen toiminut musamaikkana vuosien varrella muskarissa, peruskoulussa, lukiossa, ammattiopistossa, ammattikorkeakoulussa ja yliopistossa. Olen ollut viimeiset 5 vuotta Jyväskylän ammattiopiston musiikin koulutusohjelman opettaja, nyt on meneillään vuoden virkavapaa tuosta toimesta, Kleemola kertoo.

Antti Kleemolan melodinen poprock kelpaa niin iskelmän kuin soulahtavan musiikin ystäville, mutta miehen musiikkiuran varrelle mahtuu laaja tyylien kirjo rokkibändeistä musikaaleihin ja noisepunk-bändi Can Can Headsiin. Hänen kappaleitaan ovat levyttäneet muutkin artistit, esimerkiksi Jippu, Katri Ylander, Sami Saari, Annika Eklund ja Rajaton.

Kleemola on itse laulaja, kosketinsoittaja ja trumpetisti. Mitkä kaikki instrumentit ovat opetuksessa mukana? – Toki kaikkia bändisoittimia pitää musamaikan osata auttavasti. Opetan pianon vapaata säestystä, muuten toimin pääasiassa bändien ja työpajojen vetäjänä.

Musiikinopettajan koulutuksen lisäksi hän on kehittänyt soitto- ja esiintymistaitojaan ahkerasti keikkailemalla. Itseoppinut lauluntekijä ei ole erikseen kouluttautunut musiikin tekemiseen, mutta on käynyt monien ammattikirjoittajien tapaan hakemassa inspiraatiota Oriveden Opistosta – Heikki Salon laululyriikkakurssilta. Lauluihin tulee Kleemolan mukaan toki luonnostaan vaikutteita hänen arvostamiltaan lauluntekijöiltä, esim. Nik Kershawilta, Stevie Wonderilta tai vaikkapa Juice Leskiseltä.

Työnantaja joustaa ja tukee artistin uraa

Kahden uran yhdistäminen voi toisinaan olla melkoista tasapainottelua. Antti Kleemola on kiitollinen omalle työnantajalleen, jolta on saanut esiintymisuralleen täyden tuen. Tähtäimessä ei välttämättä olekaan sataprosenttisesti esiintyväksi taiteilijaksi heittäytyminen, vaan mieleinen opetustyö saa jatkua. - Jos tasapainottelu on onnistunut tähän saakka, uskon että onnistuu jatkossakin. Tämä yhdistelmä on mielestäni kaikkien etu, sillä kevyen musiikin ammattilaisena toimimisesta on usein hyötyä opetuksessa. Olen omalla kohdallani kokenut, että opettajankoulutuksesta saa ehkä jonkinlaiset välineet, mutta vasta muusikon ja lauluntekijän työstä saa näköalapaikan tähän päivään, mikä on tärkeää kun opettaa tulevia ammattimuusikoita, kuvailee Kleemola.

Euroviisut tuttu juttu

Ajatus euroviisuartistiksi pyrkimisestä ei ole Antti Kleemolalle aivan uusi. Hän on aiemmin toiminut kilpailussa muiden taustalaulajana ja seurannut tv-lähetyksiä ”siinä kun muitakin musaskaboja”. Lapsuuden viisuista hänelle on jäänyt mieleen Ruotsin Herrey’sin Diggi-loo Diggi-ley tansseineen (1984). Entä kuinkahan moni tietää, että Kleemolan kynästä on lähtöisin jonkin verran julkisuutta saanut, humoristinen euroviisuparodiakappale Voittaja? Sen Kleemola sävelsi 1990-luvulla, kun Lordin menestyksestä ei uskallettu edes haaveilla. Kleemola soitteli kappaletta aluksi vain muiden huviksi kotibileissä, mutta myöhemmin se löysi tiensä koulun musiikinkirjaan (Musa 9, WSOY) ja lopulta lauluyhtye Rajaton esitti sen Sinfonia Lahden kanssa euroviisukonserttinsa encorena.

Viisukappaleen tarina pyöri mielessä pitkään

Kleemolan opettajataustaa vasten euroviisukappaleen Sun puolella sanoitusta voi ajatella myös rohkaisevana elämänohjeena opettajalta oppilaalle. Alun perin kappale kertoo kuitenkin Antti Kleemolan isoisän, Ylistaron paapan, turvallisesta läsnäolosta. Paapalla oli tapana kolhun tai vastoinkäymisen sattuessa todeta painokkaasti: "Moon sun pualella". - Olin jo pitkään halunnut tehdä laulun tuosta teemasta. Nyt tuntui olevan se oikea hetki. Miten käsittämättömän tärkeää elämässä on, että on joku, joka on "sun puolella", tukena ja turvana, vaikka mitä tapahtuisi, Kleemola toteaa.Tiina Nuotio


Euroviisujen Suomen finaali la 30.1.2010 klo 20.00 YLE TV2

Antti Kleemolan lisäksi euroviisuedustuspaikkaa tavoittelevat Amadeus, Nina Lassander, Pentti Hietanen, Heli Kajo, Sister Twister, Kuunkuiskaajat, Linn, Eläkeläiset ja Maria Lund.

Lisää aiheesta: