Draama ja etiikka ehdolla uusiksi oppiaineiksi

Esitys perusopetuksen uudesta tuntijaosta alkaa hahmottua. Uusiksi oppiaineiksi lukujärjestykseen esitetään draamaa ja etiikkaa. Lisäksi taideaineiden ja liikunnan tuntimääriä ja valinnaisuutta ollaan kasvattamassa ja kieltenopiskelun aloittamista aikaistamamassa. Lue uutisia aiheesta - mitä uudistus kuulostaa?

Tuntijakopohdintaa Opettaja.tv:ssä

Tuntijakokysymys on ollut vime kuukausina paljon esillä myös Opettaja.tv:ssä. On pohdittu yleisellä tasolla, mitä koulussa ylipäätään olisi hyvä opiskella, tarvittaisiinko perinteisten oppiaineiden sijaan jotain aivan muuta - ja kenen tästä kaikesta tulisi päättää? On keskusteltu siitä, tarvittaisiinko valinnaisuutta ja koulujen erikoistumista lisää. Entä paljon puhuttu "sydämen sivistys" ja elämisen taito, miten niitä voidaan oppia tai opettaa koulussa?

Tuntijakoa on mietitty esimerkiksi Studio Kotro -keskusteluohjelmassa, jossa olivat mukana kansanedustaja, kirjailija Tommy Tabermann, nettilukion vetäjä Taru Kekkonen ja kauppaneuvos Kaija Ward. Katso ohjelma Opettaja.tv:n netissä.

Kasvatusalan Educa-messuilla käydyssä keskustelussa filosofian opettaja, tv-toimittaja Arno Kotro kysyi toimittaja Kaarina Hazardilta ja kosmologi Kari Enqvistiltä, mitä koulun oletettu sivistystehtävä heidän mielestään tarkoittaa. Lue lisää, katso kuvat ja videot - koko keskustelu on myös ladattavissa podcastina.

Oppimateriaaleja uusiin aineisiin

Opettaja.tv:n oppimateriaalitarjonnassa pyritään huomioimaan opetussuunnitelman kehitys. Materiaaleista löytyy kuitenkin jo nyt esimerkiksi juuri draamassa ja etiikassa hyödynnettävää materiaalia - joko suoraan opetuksessa käytettävää tai opettajan omiksi taustatiedoiksi. Draamamateriaaleja kannattaa toistaiseksi etsiä Äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineen alta ja etiikkaa esimerkiksi elämänkatsomustiedon ja filosofian materiaaleista. Tässä muutamia linkkejä inspiraation lähteeksi!
Tiina Nuotio / Opettaja.tv