Ekolokero kevään jäljillä

Kuva: Tuula NybergSuolle, sammakkolammelle vai saaristoon? Kevät keikkuen tulevi, mutta mitkä lajit ehtivät ensin? Tutustu Suomen luontoon. Katso Opettaja.tv:n netissä kahdeksanosainen peruskoululaisten luontopaketti Ekolokeron kevätohjelmista.
Ekolokero kevään jäljillä 1-8

Kuva: Pekka Kauranen1/8: Kevään ensimmäiset
Ensimmäiset kasvit nousevat lumen alta, kun muuttolintujen etujoukot saapuvat. Ja ikkunassa räpistelee kohmeinen nokkosperhonen.


Kuva: Jari Flinck2/8: Lintuja harrastamaan
Linnut ovat läsnä aina ja kaikkialla, joten niitä voi harrastaa niin kotipiirissä kuin kaukomatkoillakin. Mutta kuinka aloittaa?

3/8: Missä pesä?
Joskus lintujen pesäpaikat ovat aika hämmentäviä. Tikat kovertavat vuosittain uuden kolon, vanha joutaa vaikkapa liito-oravalle.

Kuva: YLE4/8: Ulkonäkö kertoo elintavoista
Millaisella nokalla syödään mitäkin evästä tai minkälaisilla jaloilla pärjää talven pakkasilla? Entä hampaat? Majavalla ainakin on kunnon työkalut puusavottaan.

Kaakkuri. Kuva: YLE5/8: Suon elämää
Retki suolle paljastaa monipuolisen ja mielenkiintoisen eliömaailman teeren soitimineen, kurkineen ja kaakkurilampineen.

6/8: Kudusta kurnuttajaksi
Kaikki tuntevat sammakon, mutta kuinka kudusta kehittyy tuo mainio loikkari tai rupikonna, rauhallinen hiippari. Myös vesilisko ja rupilisko kuuluvat sammakkoeläimiin.

Kuva: Arja Lento7/8: Saariston kevät
Saariston keväinen luonto karuilta ulkoluodoilta mantereelle on kuin Suomi tuntureilta etelän lehtoihin. Rantakäärmeet heräävät kivenkoloista ja haahkoilla on pesintä täydessä käynnissä.

8/8: Hyönteisistä on moneksi
Kaikki ötökät eivät ole hyönteisiä. Hyönteisillä on luonnossa suuri merkitys, vaikka kaikista me ihmiset emme niin välitäkään.