Usein kysyttyä tv-ohjelmien tallentamisesta

Saanko tallentaa Opettaja.tv:n ohjelmia ja nettisivuilla olevia videoita?

Televisiosta tulevia YLEn opetusohjelmia saat tallentaa pysyvästi. Opettaja.tv:n nettisivuilla olevat ohjelmat ja muut videot on tarkoitettu esitettäväksi netistä käsin, eli et voi ainakaan vielä tallentaa niitä omalle koneelle. Poikkeuksena mp3-tiedostomuotoiset ääniklipit, joita voit tallentaa omalle koneelle tai soittimeen.

Saanko tallentaa muita tv-ohjelmia ja esittää niitä opetuksen yhteydessä?

Opetusministeriö ja tekijänoikeusjärjestöt Kopiosto ja Tuotos ovat sopineet tv- ja radio-ohjelmien opetuskäytöstä. Saat tallentaa alla lueteltujen kanavien opetusohjelmia pysyvästi ja muita ohjelmia kahdeksi vuodeksi, poikkeuksena ulkomaiset jatkuvajuoniset sarjat, mainokset sekä kotimaiset tai ulkomaiset elokuvateatteri- tai videolevityksessä olevat elokuvat. Näitä tai muiden kuin alla lueteltujen kanavien ohjelmia et saa tallentaa.


YLE TV1
YLE TV2
MTV3
YLE Teema
FST5

Tuotoksesta voi tiedustella erillistä lupaa kotimaisten elokuvien opetuskäyttöön.

Tallenteisiin on merkittävä ohjelman nimi, kesto, lähetysajankohta ja sallittu käyttöaika. www.kopiraitti.fi

Saanko tallentaa radio-ohjelmia?

Radiosta saa tallentaa opetuskäyttöön (vain) Yleisradion lähettämiä ohjelmia, joita saa tallentaa pysyvästi.

Saako ohjelmia tallentaa netistä?

(Ainakin toistaiseksi) Opetusministeriön hankkima opetustallennuslupa koskee televisio- tai radiolähetyksistä suoraan tallentamista. Yle tarjoaa radio-ohjelmia ladattavina podcasteina.

Kuinka kauan saan esittää tallentamiani ohjelmia opetuksen yhteydessä?

Opetusohjelmien käytölle ei ole mitään aikarajoitusta. Muita tv-ohjelmatallenteitahan saa esittää kahden vuoden ajan.

Kuinka kauan Opettaja.tv:n ohjelmat ja oppimateriaalit säilyvät netissä?

Opettaja.tv:n ohjelmat ja oppimateriaalit säilyvät netissä, elleivät pysyvästi niin ainakin toistaiseksi. Eli tarkoitus on kyllä pyrkiä säilyttämään materiaalit niin kauan kuin ne vain koetaan tärkeiksi.

Saanko esittää Opettaja.tv:stä lataamiani mp3-tiedostoja omissa esityksissäni, omilla verkkokursseillani tms.?

Saat esittää kaikkia Opettaja.tv:n nettisisältöjä vapaasti oppitunneilla ja voit myös linkittää niihin omista esityksistäsi. Jos esität Opettaja.tv:n sivuilta lataamiasi mp3-tiedostoja erillään - siis ilman että ohjaat oppilaita linkin kautta Opettaja.tv:n sivuille, on ystävällistä, että mainitset lähteen ja laitat sen yhteyteen yleisen linkin esim. Opettaja.tv:n etusivulle.

Saako koulu tallentaa ohjelmia omalle verkkopalvelimelle?

Verkkopalvelimelle saa tallentaa, jos se on käytössä oppilaitoksen omassa sisäisessä verkossa tai sopimuksen piiriin kuuluvassa oppilaitoksia yhdistävässä suljetussa verkossa.

Saako tallennettuja ohjelmia esittää koulun juhlissa tai vanhempainilloissa?

Opettaja.tv:n ohjelmia saa esittää. Mutta koska esimerkiksi koulun juhlia tai vanhempainiltoja ei katsota opetustilanteiksi, ohjelmien julkiseen esittämiseen tarvitaan lupia. Lisätietoa kopiraitti.fi-sivustolta.

Saako netistä esittää mitä tahansa videoita oppitunnilla?

Opettaja.tv:n nettisivuilla olevia videoita, ääniklippejä ja tehtäviä saa vapaasti esittää oppitunnilla. Myös YLE Areenan ja Elävän arkiston kotimaisia televisio-ohjelmia voi esittää opetuskäytössä. Elokuvat eivät kuulu luvan piiriin, eikä niissä olevien ohjelmien tallentaminen ei ole sallittua.

Muidenkin verkkoon julkaistujen sisältöjen selailu oppitunnilla tai sivuille linkittäminen on sallittua, mutta kannattaa tarkistaa, mitä palvelujen käyttöehdoissa mainitaan yksityisestä vs. julkisesta esittämisestä. Näytelmä- tai elokuvateoksia ei saa esittää ilman lupaa edes opetustarkoituksessa. Lisätietoja: Kopiraitti - Internetsivujen esittäminen

Mitä muuta pitäisi tietää?

Kuuntele tai selaa Tarmo Toikkasen slidecast-esitys tekijänoikeuksista opetuksessa - se tiivistää tärkeimmät kohdat:

Hyödyllisiä linkkejä