Mediabussin kesäkiertue on vauhdissa

Mediabussin kesäkiertue 2010. Kuvat: Maikki Kantola /YLE.

Mediakasvatuksen sanansaattaja

Ylen Mediabussin kaikkien aikojen ensimmäinen kesäkiertue alkoi 7. kesäkuuta. Bussi kiertää leireillä ja kesätapahtumissa, syksyn tullen ovat vuorossa koulut, nuorisotalot ja kirjastot. Tänä vuonna bussin opeilla on mahdollisuus koostaa omia uutisia. Uutiskynnys ei ole korkea, nuoret voivat tehdä uutisia tärkeiksi kokemistaan aiheista.


Mediabussin matka jatkuu syksylläkin

Syksyllä bussi on reissun päällä elokuun lopusta joulukuuhun asti. ”Syyskiertueella bussi jatkaa kouluista nuorisotaloihin ja kirjastoihin iltapäivällä. Kaikenikäiset mediasta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan”, projektikoordinaattori Elvi Hakala YLE Oppimisesta ja tieteestä kertoo.


Aiheissa kesää ja leirielämää

Bussin pääkohderyhmänä ovat kuitenkin peruskoulujen 5.– 9.-luokkalaiset. Mediabussi on varustettu uutisten tuottamiseen tarvittavalla laitteistolla ja mukana matkaa henkilökuntaa, joka neuvoo kuvaus- ja editointikaluston käytössä. Bussissa vierailevat kuitenkin itse tuottavat uutisensa suunnittelusta kuvaamiseen ja editoimiseen asti.

Mediabussin kesäkierros alkoi Paltamosta, Kainuusta. Mediapedagogi Maikki Kantola YLE Oppimisesta ja tieteestä kertoo nuorten medialeiriläisten tuottaneen uutisia innolla. ”Uutisten aiheissa näkyvät päällimmäisinä kesän alku ja leirifiilikset.” Maikki kertoo bussin suuntaavan seuraavaksi Oulun alapuolelle Vihantiin, niin ikään nuorten viestintäleirille.

Bussin vierailun yhteydessä tehdyt uutiset julkaistaan Mun uutiset -nettisivustolla. Osa nuorten tekemistä uutisista on mukana myös Yle Teemalla lokakuussa alkavassa samannimisessä tv-ohjelmassa. Iltakiertueella tehdyt uutiset julkaistaan A-tuubin nettisivuilla.

Kuutisentuhatta käyttäjää

Mediabussi on kiertänyt Suomea vuodesta 2006. ”Toiminnan alusta tämän vuoden loppuun laskien bussia tulee käyttäneeksi kuutisentuhatta koululaista ja opiskelijaa”, tuottaja Mirja Holste Yle Oppimisesta ja tieteestä arvioi. ”Lisäksi tulevat käyttäjät kirjastoista ja nuorisotaloista.”

Bussi on suunnattu erityisesti koulujen mediakasvatuksen tueksi. Opetus on maksutonta. Iltapäivätoiminnassa Mediabussi toimii yhteistyössä Suomen Kirjastoseuran ja Yle Alueiden kanssa. Kiertuetta rahoittaa Ylen lisäksi Opetus- ja kulttuuriministeriö.


Mediabussin tiimi 2010. Vas. Tiina Lappalainen, Mikko Toiviainen, Elvi Hakala ja Maikki Kantola. Kuva: Yle / Jyrki Valkama.

Mediabussin porukka vasemmalta: mediapedagogit/toimittajat Tiina Lappalainen ja Mikko Toiviainen, projektikoordinaattori Elvi Hakala ja mediapedagogi Maikki Kantola.Teksti: Maija Jokiniemi / Linkki