Nettipoliisin asiakkaina yhä useammin aikuisia

Marko Forss, olet nettipoliisi. Mitä sellainen tekee?
- No lyhyesti sanottuna se on poliisityötä sosiaalisessa mediassa. Pääosin työ on ennaltaehkäisevää, ja tavoitteena on pitää yhteydenottokynnys alhaisena ihmisille, jotka kaipaavat neuvoja. Meitä työllistävät pääsiassa netin seksuaalirikoset ja kiusaaminen. Nettipoliisille ominaista on "kasvollisuus": arkaluontoisissakin asioissa on helpompi ottaa yhteyttä johonkin oikeaan ihmiseen kuin palautelaatikkoon.

Missäpäin netissä nykyään ”liikut” eniten?
- Meidän pääalustat on Irc-galleria, Facebook, mese ja pari kertaa vuodessa Demin keskustelupalsta. Osallistutaan keskusteluihin, varsinkin Irc-gallerian yhteisöissä. Siellä on mm. anarkismiyhteisö, jossa keskustellaan esimerkiksi siitä onko poliisilla liikaa oikeuksia.

Millaisissa asioissa käyttäjät kääntyvät nettipoliisin puoleen?
- Viime vuonna pelkästään Irc-gallerian kautta tuli yli 16 000 viestiä, ja niiden sisältö oli varsin vaihtelevaa. Meiltä kysytään mopoilusta, poliisikouluun hakemisesta, kerrotaan vaikka nakkikioskitappeluista, ja kysytään, että mitä pitäisi tehdä. Nettipoliisi ei kuitenkaan ole mikään rikosilmoitusautomaatti, me neuvomme mitä kannattaa tehdä ja mitä seuraamuksia mistäkin teosta todennäköisesti on.

Miten toimitte, jos joku asia tuntuu vaativan rikostutkintaa?
- Jos näyttää siltä, että esim. 14-vuotias on joutunut seksuaalirikoksen kohteeksi, niin pyritään aloittamaan esitutkinta. Jutellaan, sähköpostitse, mesessä tai puhelimitse, ja jos käy ilmi että kyse on todellisesta rikoksesta niin pitää ehkä vakuuttaa nuori siitä, että asiaa on vietävä eteenpäin. Pitää saada nuori ymmärtämään myös se, että vanhemmille on kerrottava ja että vanhemmat eivät vedä asiasta hernettä nenään - ja sitten on selitettävä asia vanhemmillekin. Sitten otetaan yhteys nuoren oman asuinalueen poliisilaitokseen ja tutkijaan ja esitutkinta käynnistetään.

Kuinka usein seksuaalirikoksiin liittyvistä ilmoituksista tulee rikosjuttuja?
- Viime vuoden toimintakertomus, joka tosin on vain 7 kuukaudelta, sisälsi 36 seksuaalirikoksiin liittyvää ilmoitusta, joista 17:stä tehtiin rikosilmoitus. Nämä ovat esim. web-kamerakeskusteluista otettujen vilauttelukuvien levittämistä tai muuta hyväksikäyttöä, enimmäkseen reaaliaikaista ja nimenomaan nettikontakteihin liittyvää.

Mitä muuta teet kuin istut koneella?
- Meillä on paljon luentoja ja asiantuntijaseminaareja ja tiedotusvälineetkin ottavat usein yhteyttä. Kerran kuussa vedetään haalarit päälle ja tehdään päihdevalvontaa, käydään siis kaatamassa lasten viinoja maahan ja sen sellaista. Sitten selvittelemme vielä koulukiusaamisrikoksia Helsingin eteläisessä poliisipiirissä.

Olet jo suorastaan veteraani näissä nettipoliisihommissa. Onko nuorten nettikäytös ja tietoisuus yksityisyys- ja tietosuoja-asioista muuttunut urasi aikana?
- On se ehkä vähän parantunut. Lapsilla järki karttuu iän myötä ja kaveritkin neuvovat. Ja sosiaalinen media on nuorille jo "vanha" juttu: Irc-galleria on ollut pystyssä vuodesta 2000. Mutta edelleen on hakusessa se, mitä nettiin voi laittaa: usein luullaan, että kun on mielipiteen ilmaisu- ja sananvapaus, niin nettiinkin voi laittaa mitä tahansa. Nämä menee usein lapsen sinisilmäisyyden piikkiin, ei tajuta, että läppä, jota koulun pihalla heitetään, ei enää netissä olekaan sama asia.

- Nyt on tullut toinen ongelmaryhmä eli aikuiset, joilla on hukassa se, mitä esim. Facebookissa saa kirjoittaa ja miten saa käyttäytyä. Aikuiset tuntuvat nyt olevan mediakasvatuksen tarpeessa: kun aloitin irc-galleriassa, asiakkaat olivat pääsääntöisesti alle 18-vuotiaita, nyt keski-ikä on paljon korkeampi.

Millaisissa asioissa aikuiset ottavat yhteyttä?
- Aikuiset kyselevät esim Facebook-profiiliin ja sen yksityisasetuksiin liittyviä asioita. Sitten on esim. avioeroihin liittyviä lähestymiskieltojuttuja ja naapuririitoja, jotka saattavat roihahtaa myös sosiaalisessa mediassa.

Miten paljon tulee yhteydenottoja kouluista ja opettajilta?
- Opettajilta tulee kyselyjä kunnianloukkaus- ja herjausjutuista. Hiljattain 16-vuotias poika sai tuomioksi 30 päiväsakkoa ja maksettavaksi yli 2000 euroa vahingonkorvauksia opettajalle, josta poika oli laittanut pilavideon nettiin. Oli myös tapaus, jossa joku oli tehnyt opettajasta luvatta Facebookiin profiilin. Mutta koska sivulla ei ollut kuvaa eikä mitään loukkaavaa, niin kunnianloukkauksen tuntomerkit eivät täyttyneet. Pelkkä identiteettivarkaus ei ole Suomessa rangaistava teko.

Vanhemmilla on vastuu lapsistaan, miten neuvoisit lastensa netin käytöstä huolestuneita vanhempia?
- Vanhempien ei tarvitse teknisesti osata käyttää palveluja, eikä nuoria tarvitse olla koko ajan kyyläämässä. Nuorten toiminnan ei myöskään tarvitse perustua kieltoihin tai rajoituksiin. Mutta pitää olla selkeät pelisäännöt, ja alle 15-vuotiaan osalta vanhempien pitäisi olla perillä melkein kaikesta, mitä nuori netissä tekee.

- Pitää olla kiinnostunut, kysellä että kenen kanssa juttelit ja mitä teit siellä. Ja voi kysyä myös, onko vastaan tullut jotain ikävää tai onko joku tullut tekemään jotain sopimattomia ehdotuksia. Koneiden sulkeminen ei auta, kun nuori kyllä pääsee nettiin vaikka kännykällään tai koulun tai kirjaston koneelta.

Raili Löyttyniemi