Roskisrotta kierrättää seikkaillen

Eriikka KäyhköEriikka Käyhkön intohimo oppimateriaalien tekemiseen näkyy kädenjäljestä: syksyn uusi Roskisrotta-sarja on tehty aidosti, lapsia kunnioittaen. Kierrätysseikkailussa selviää, mihin tavarat menevät oikein tai väärin kierrätettyinä.

Toimittaja Eriikka Käyhkölle oppimateriaalin tekeminen lapsille on iso juttu.

– Ohjelmat ovat aina henkilökohtaisia. Ilman kokonaisvaltaista paneutumista tätä työtä ei voi tehdä. Jokaisen työryhmässä mukana olevan on otettava työ sydämelleen.

Eriikka uskoo, että lapset oppivat parhaiten, kun työjäljestä näkyy, että heitä pidetään kuin kukkaa kämmenellä - eikä ikinä vähätellä. – Lapsille tehdessä pitää osata eläytyä lapsen maailmaan. Ja saa olla hullu ja hullutella!

Sarjan juoni on tästä maailmasta

Tauno-rotta

– Voit seurata vain jakson sieltä täältä. Mutta jos seuraat koko sarjan, paljastuu, mitä on ”jätemafioson” toimien takana.

Etsivätoimiston varaan rakentuva juoni ei ole kaukaa haettu. Oikeassa elämässä ympäristöhuollon politisoituminen tarkoittaa myös rikollisten kiinnostumista aiheesta, koska bisneksessä liikkuu aina raha.

– Mafia-ideaa kehitellessämme oli päällä Napolin jätekriisi. Sittemmin onkin ollut suorastaan ihmeellistä seurata uutisista, kuinka alamaailman ja jätehuollon yhteen kytkeytymistä tapahtuu ympäri maailmaa.

Vastanäyttelijänä animaatiorotta

Eino ja rottaSarja toteutettiin osittaisena animaationa, mikä aiheutti erityistä pohdittavaa ohjelmantekijöille. Erityiskiitokset Eriikalta saa päähenkilö, 10-vuotias Eemeli Mikkola. Hän joutui näyttelemään "olematonta" animaatioystävää eli roskisrotta Taunoa vastaan.

– Arvelen, että Empussa meillä on kasvamassa uusi koko kansan Pöysti!

Eemeli on nähty aiemmin mm. Harvoin tarjolla -sarjan Henry-Sakarina. Tauno-rotalle äänen antoi näyttelijä Janne Reinikainen.



Roskisrotta pohtii isoja asioita

Erityisen mielekästä Roskisrotan tekeminen oli siksi, että siinä on kyse maapallon toimintakykyisenä pitämisestä - alun ja lopun kysymyksistä, materiaalien elinkaarista.

– Toivon ohjelman herättävän pohdintoja ja kritiikkiäkin. Mitä voisi tehdä lisää, mitä vielä ajatella, mitä ottaa huomioon yhteisen ympäristömme hyväksi. Ohjelma toimii keskustelun käynnistäjänä - muutokset tulee jokaisen tehdä omakohtaisesti ja itse.

Ulla Vuorela, Opettaja.tv