Keisarit ja Suomi

Venäjän keisarit kaukaisissa palatseissaan olivat Suomen suuriruhtinaita ja hallitsijoita yli sadan vuoden ajan. Keisari oli sääty-yhteiskunnan arvojärjestyksessä lähes Jumalasta seuraava. Ja keisarin harvinaiset vierailut Suomessa vain vahvistivat kruunun tekemää vaikutusta.

1808 Suomi oli Euroopan köyhimpiä maita, mutta keisareitten ajan päättyessä se oli saavuttanut Euroopan keskitason. Suomi sai elää ja kehittyä rauhassa lähes koko autonomian ajan. Keisareitten toimet Suomessa olivat kuitenkin aina heijastuksia Venäjän omista intresseistä.

Viisi keisaria ja viisi erilaista elämäntarinaa. Millaisia ihmisiä he olivat? Miten he rooleissaan maailman mahtavimpina monarkkeina ja Suomen hallitsijoina toimivat? Miten he vaikuttivat Suomeen ja suomalaisten elämään?

Viisiosainen historiasarja on tarkoitettu luokille 7-9.


Keisarit ja Suomi 1-5

1/5: Aleksanteri I
Suomen suuriruhtinas vuosina 1809-25. Aleksanteri I valloitti nopeasti Suomen ja suomalaisten sydämet. Vuonna 1819 keisari teki kolmen viikon matkan Suomeen.


2/5: Nikolai I
Suomen suuriruhtinas vuosina 1825-55. Keisari Nikolai tiukensi sensuuria ja perusti salaisen poliisin. Suomalaisille Nikolain kausi oli taloudellisen kasvun ja valtiollisen kehityksen aikaa.


3/5: Aleksanteri II
Suomen suuriruhtinas vuosina 1855-81. Aleksanteri II oli suomalaisille myötämielinen hallitsija. Vuonna 1863 Aleksanteri kutsuu koolle Suomen valtiopäivät lähes 50 vuoden tauon jälkeen.


4/5: Aleksanteri III
Suomen suuriruhtinas vuosina 1881-94. Aleksanteri III kutsui säädyt kokoon ja lyhensi valtiopäivien väliajan viidestä kolmeen vuoteen. Hän pyrki noudattamaan Suomen lainsäädäntöä.


5/5: Nikolai II
Suomen suuriruhtinas vuosina 1894-1917. Nikolai II:sta tuli Suomen kansan vihollinen venäläistämistoimenpiteiden takia. Helmikuun manifesti kavensi Suomen autonomiaa.