Vertaissovittelusta apua väkivallan ehkäisyyn?

Viime aikoina on puhuttu kiusaamisen ja väkivallan lisääntymisestä koulussa ja vapaa-ajalla, kotona, kadulla, netissä. Ykkösen aamu-tv:ssä pohdittiin keinoja väkivallan ehkäisemiseksi. Studiossa oli vieraana Espoon nuorisovaltuuston nuoria, joilla oli omia kokemuksia kiusatuksi tulemisesta ja vertaissovittelijana toimimisesta.


Mitä on vertaissovittelu?

Vertaissovittelu eli verso on menetelmä, joka tuo vaihtoehtoisen ja vapaaehtoisen tavan ratkaista oppilaiden välisiä ristiriitoja koulun arkipäivässä. Verso toimii selkeän kaavan mukaan. Sovittelutilanteessa on mukana vanhempia oppilaita, jotka on koulutettu sovittelijoiksi. He auttavat osapuolina olevia oppilaita löytämään itse ratkaisun ristiriitaansa. Sovittelun aikana osapuolet saavat kertoa oman näkemyksensä tapahtuneesta, kuvata tuntemuksiaan ja pohtia eri ratkaisuvaihtoehtoja. Kaavaa noudattamalla sovittelijaoppilaat ja ristiriidan osapuolet etenevät lopulta sopimukseen, jonka toteutumista seurataan.

Muita aiheeseen liittyviä linkkejä

KiVa Koulu
KiVa Koulu on Opetusministeriön rahoittama hanke koulukiusaamisen vähentämiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi. Ohjelma sai 9.12. Euroopan rikoksentorjuntapalkinnon.

Poliisi netissä
Nuorten yhteydenottokynnys poliisiin on madaltunut, kun poliisi on mennyt nettiin. Helsingin lähipoliisin toiminta internetin IRC-Galleriassa on auttanut poliisia ratkomaan vakaviakin rikoksia.

Ohjelmia koulukiusaamisesta
Traaginen tapahtuma sai norjalaisen koulun ajattelemaan kiusaamista uudella tavalla. Syntyi toimintamalleja, joilla kiusaamiseen on helppo tarttua - hyvin tuloksin.

Millaista on olla koulukiusattu? Mitä kiusaamisen estämiseksi voidaan tehdä? Miten toimii KivaKoulu-kampanja? Arno Kotron vieraina kouluaikana kiusattu Katja Ståhl, opettaja Mikko Sivunen ja lastentarhanopettaja Marja Kuusisto.

Koulukiusaaminen jättää syvät jäljet, jotka tuntuvat vielä aikuisenakin. Anne Flinkkilän vieraina Katja Ståhl, Tina Holmberg-Kalenius ja psykologian professori Christina Salmivalli.