Mun uutiset - opettajan opas


Mun uutiset on sivusto, jonka pääosassa ovat koululaisten ja nuorten itse tekemät ja kuvaamat videot. Sivusto tarjoaa julkaisupaikan uutisille, joiden aiheet ovat nuorten omasta maailmasta. Mun uutiset sijaitsee YLEn A-tuubi-sivustolla osoitteessa yle.fi/munuutiset.

Mistä löytyy uutisia?

Uutisten aiheita löytyy aivan lähipiiristä: koulusta, koulun pihalta, omasta kotikaupungista, luonnosta eri vuodenaikoina.

Esimerkki hiihtoladulta
Leppävaaran koulun mediakurssilaiset haastattelivat ulkoministeri Alexander Stubbia Leppävaaran urheilupuistossa.

Esimerkki kadulta ja kaupasta
Alexandra ja Kalle kartoittivat pyöräilykypärien käyttöä.

Miten uutisia tehdään?

Uutisten ideointi- ja suunnitteluvastuu kannattaa antaa oppilaille - kysehän on koululaisten uutisista, ei uutisista koululaisille. Haastateltavan ei tarvitse olla valtakunnan julkkis ja uutiskynnys kannattaa muutenkin pitää matalalla. Uutinen voi olla vaikkapa korttelin uusi skeittiramppi, mopokolari tai surkea kouluruoka. Uutisen tekemisessä ja haastattelukysymysten laadinnassa kannattaa pitää mielessä peruskysymykset kuka, mitä, missä, milloin, miksi ja miten.

Esimerkki haastattelusta
Koululaiset vertailivat erilaisia älytauluja Educa-messuilla.

Apua videoiden tekoon

Markun lyhärikoulu
Markku opettaa lyhyiden videoiden avulla, kuinka elokuvia käsikirjoitetaan, kuvataan, äänitetään, valaistaan ja leikataan. Elokuvan tekemisen perusteet saa haltuun alle tunnissa.

Mitä pitää ottaa huomioon?

Ennen kuvauskeikalle lähtöä oppilaiden on hyvä tietää kuvausluvista ja tekijänoikeuksista. Tässä muistilistaa:

  • Kuvaa itse ja mieluiten julkisella paikalla, esimerkiksi kadulla tai koulun pihalla. Pyydä lupa haastatteluun.
  • Jos kuvaat jonkun kotona, kysy siihen lupa. Pyydä myös allekirjoitettu lupa kaikilta kuvassa näkyviltä henkilöiltä.
  • Jos kuvaat alle 15-vuotiaita, pyydä lupa kuvan käyttöön sekä alaikäisiltä itseltään että heidän vanhemmiltaan.
  • Kysy lupa julkaisuun videon luomiseen osallistuneilta tai siinä esiintyviltä henkilöiltä.
  • Jos videolla on musiikkia, sen pitää olla sinun itse tekemääsi tai voit käyttää jonkun toisen tekemää musiikkia, jos sitä ei ole levytetty ja tekijä on antanut sen vapaasti käytettäväksi. Sama koskee valokuvia, tekstiä ja muita esityksiä, joita et ole itse luonut - eli hoida luvat kuntoon tai älä käytä ollenkaan.
  • Et saa loukata kenenkään yksityisyyttä ja kunniaa.

Lähettämällä materiaalin Mun uutisiin A-tuubin sivuille luovutat samalla YLElle oikeudet rajoittamattomasti esittää videoita tai niiden osia A-tuubissa sekä muilla YLE.FI-sivuillaan sekä TV- ja radio -lähetyksissään. YLEllä on oikeus päättää mm. videoiden lyhentämisestä ja julkaisusta. YLE ei sitoudu tallettamaan videoita määräajaksi eikä pysyvästi, vaan poistaa aineistoja harkintansa mukaan. A-tuubissa ei mainosteta. Kuvaa niin, että videon pääsisältö ei ole logoja, kauppojen nimiä jne. YLE ei maksa A-tuubin nettisivuilla julkaistuista videoista korvausta tekijöille ja esiintyjille.

Kun uutinen on valmis…

...voit lähettää sen Mun uutisiin A-tuubin sivuilla olevalla lomakkeella. Videoita voit lähettää kaikissa muissa formaateissa paitsi RealMediana. Videoiden koko ei saa olla suurempi kuin 20 megatavua.

Lomakkeella pakollisia tietoja ovat nimi, sähköpostiosoite (ei näytetä julkisesti), uutisen otsikko, aihe sekä lyhyt kuvausteksti.

Videon aiheeksi valitaan Mun uutiset.

Mun uutisten toimitus hyväksyy videot ja julkaisee ne. Osa videoista valitaan näytettäväksi myös tv:ssä syksystä 2010 alkaen!

Uutisia tekemään