Jokiniemen koulu kokeilee: Tietokone koulukirjojen tilalle

Voiko tietokone korvata jatkossa koulukirjat? Tähän kysymykseen etsitään vastausta Vantaalla, jossa Jokiniemen koulun kaikki seitsemäsluokkalaiset saivat kannettavat tietokoneet käyttöönsä viime syksynä. Vantaan kaupungin pilottihanke mahdollistaa oppilaille koneiden käytön koko yläkoulun ajan.


-


Tehtävät verkossa

Jokaisen tunnin aluksi oppilaat kirjautuvat sähköiseen oppimisympäristöön. Sinne on myös äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Petra Erikson tehnyt tehtäviä oppitunnin aiheeseen liittyen, ja samasta paikasta oppilaat löytävät kotitehtävänsä.

Pojat pelaavat innokkaasti koneilla ennen tunnin alkua, mutta siirtyvät kuuliaisesti tehtävien kimppuun, kun opetus alkaa. Yhteisellä sopimuksella oppilaat saavat käyttää nettiä vapaasti tuntienkin aikana. Facebook on suosituimpien sivustojen joukossa, mutta netistä myös haetaan tietoa ja materiaalia tehtävien tekemistä varten.


Tietokoneen käyttöä opiskelussa tutkitaan

Opettaja Petra Erikson tekee myös väitöskirjaa Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitokselle aiheeseen liittyen. Kolmivuotisen tutkimuksen kohteena on kolme ryhmää, joista yksi käyttää tietokoneita äidinkielen opiskelussa ja kaksi opiskelee perinteisin menetelmin.

Tutkimuksen tarkoituksena on vertailla, millä tavalla monimediainen oppimisympäristö vaikuttaa oppilaiden kirjoittamisen kehittymiseen.Timo Heikkinen