Kreikan talouskriisi - mistä on kysymys?

Kreikan talouskriisi keväällä 2010 - materiaaleja opetuksen tueksi

Kuva: YLE Uutiset / GrafiikkaUutisotsikot ovat kevään 2010 mittaan kertoneet Kreikan velkakriisiksi syventyneestä taloustilanteesta. Kreikasta ensimmäisenä laajaan julkisuuteen nousseen, huomattavasti velkaantuneiden eurovaltioiden kriisin arvioidaan olevan eurovaluutan pahin kriisi sen olemassaolon aikana. Rajuun velkajärjestelyyn joutunut Kreikka joutuu turvautumaan mittavaan lainapakettiin muilta euromailta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta.

Kreikalle maksettava poikkeuksellisen suuri tuki on keskustelua ja tunteitakin herättävä puheenaihe
myös kotimaisessa mediassa. Kansainvälisen lainarahoituksen ohella Kreikka sitoutuu leikkaamaan valtion menoja rajusti, esimerkiksi eläkeikää nostamalla, veronkorotuksilla ja virkamiesten palkkoja alentamalla tai jäädyttämällä.

Käsitteletkö aihetta yhteiskuntaopin, taloustiedon tai muun opetuksen yhteydessä? Ota tästä taustaksi Opettaja.tv:n kokoamia uutislinkkejä ja muita materiaaleja.

Mitä Kreikassa tapahtuu? Selkeäsanaista informaatiota talouskriisistä

Näiden linkkien takaa löydät selkeässä muodossa perusasioita Kreikan talouskriisistä ja sen merkityksestä Suomen tai koko maailman näkökulmasta.

Kuva: Yle Elävä arkisto

Taustatietoa uutisista

Euroopan alueen yhteinen valuutta

Euro tuli Euroopan yleisimmäksi valuutaksi vuonna 2002. Ensimmäisenä euroaikaan ehtivät aikavyöhykkeensä puolesta itäisimmät euromaat Kreikka ja Suomi.

Euron käyttöönotosta on nyt 12 vuotta. Lue parin vuoden takainen taustajuttu:

Miten Kreikasta lähtöisin olevan talouskriisin aiheuttama euron arvon heikentyminen vaikuttaa tavallisen kuluttajan elämään? Kuuntele radio-ohjelma:

Opettaja.tv:n muita materiaaleja aiheen taustaksi