Leirielämää – Kyangwalin lapset

Kolmiosainen lyhytdokumenttisarja esittelee lasten elämää Kyangwalin pakolaisasutuksessa Ugandassa. Lasten perheet ovat joutuneet pakenemaan vuosia jatkuneita levottomuuksia kotimaissaan ja monet lapset ovat syntyneet pakolaisasutuksessa.

Kyangwalin pakolaisasutus ei vastaa yleistä mielikuvaa karusta ja ankeasta pakolaisleiristä. Lasten arki on melkein kuin tavallisessa afrikkalaisessa kylässä: kotitöiden tekemistä, koulussa käymistä ja myös leikkiä.

Dokumentit sopivat opetuskäyttöön ala- ja yläluokille myös yksittäisinä videoina.

Toimittaja: Sampo Olkinuora







Osa 1: Vedenkantajat
Innocentilla ja Cifalla on päivittäin raskas, mutta tärkeä taakka kannettavanaan: vesi. Vesi on kannettava kanistereissa joskus kaukaakin ja sitä tarvitaan paljon. Vedenhakumatkalla voi kuitenkin tavata myös ystäviä ja jutella.


Osa 2: Koulu leirillä
Alice ja Michael käyvät Kasongan koulua Kyangwalin pakolaisasutuksessa. Koulupäivät ovat pitkiä, oppilaita on paljon enemmän kuin koulukirjoja ja opettelu on usein opettajan perässä toistamista sekä ulkoa opettelua. Iltapäivällä on kuitenkin tiedossa jotain, mitä monet odottavat: liikuntaa. Alice yrittää päästä edustamaan koulua korkeushypyssä koulujenväliseen kilpailuun.


Osa 3: Kotona ja kirkossa
Jaksossa tutustutaan Nzeren ja Yvesin päivän tapahtumiin. Nzereä seuraamme sunnuntaina, kirkkopäivänä. Ennen jumalanpalveluksen alkua Nzere vie siskonsa kanssa kirkkoon sähkökitaran ja -basson. Mihin soittimia tarvitaan kirkossa, johon ei tule sähköä? Yvesin näemme kotipuuhissaan arkena, keskellä kouluviikkoa.