Minna Canthin päivä 19.3.

Kuopiolaisen Minna Canthin lukion oppilaita näytelmässä Rouva C. Kuva: Anna-Maija Jokela/YLE.

Minna Canth (1844-97) oli suomalainen kirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hän kirjoitti novelleja, romaaneja ja näytelmiä. Hän oli myös ensimmäinen suomenkielinen sanomalehtinainen.

Minna Canth pääsi Jyväskylän seminaariin opiskelemaan ensimmäisten naisopiskelijoiden joukossa. Opinnot kuitenkin keskeytyivät, kun hän meni naimisiin luonnontieteen opettajan Johan Canthin kanssa. Perheeseen syntyi seitsemän lasta.

Lasten- ja kodinhoidon ohessa Minna Canth kirjoitti lehtiin erityisesti raittiuteen, naisiin ja kansanvalistukseen liittyvistä aiheista.

Ensimmäinen romaani Novelleja ja kertomuksia ilmestyi vuonna 1878. Miehensä kuoleman jälkeen vuonna 1880 Canth muutti takaisin Kuopioon lapsuudenkotiinsa. Hän jatkoi isänsä perustaman kaupan pitoa ja kokosi ympärilleen kirjallisuudesta kiinnostuneita ihmisiä. Minnan salongissa vieraili monia tunnettuja kulttuurivaikuttajia ja kirjailijoita.

Kirjailija Minna Canthin kuolemasta on kulunut jo yli sata vuotta. Hänen näytelmänsä ovat kuitenkin edelleen suomalaisteattereiden vakio-ohjelmistoa.

YLE Teeman 2-osainen sarja Minna Canthista on suunnattu yläkoululaisille ja lukiolaisille. Ohjelma sisältää katkelmia kuopiolaisen Minna Canthin lukion oppilaiden näytelmästä Rouva C (kuvassa). Näemme myös otteita Rauman kaupunginteatterin Papin perheestä.

Osa 1/2 Maailma edistyy
Minna Canth on suomalaisen kirjallisuuden realisti. Hän kritisoi naisten, työläisten ja köyhien asemaa ja oli tasa-arvon puolestapuhuja. Minna Canthista kertoo myös nuorten esittämä näytelmä.
YLE Teema la 14.3. klo 9.00 alkavassa Koulupalvelussa, uusinnat ti 17.3. klo 11.15 ja to 19.3. klo 10.15


Osa 2/2: Sisällinen totuus
Myöhemmän kautensa teoksissa Minna Canth syvensi naispsykologiaansa. Rauman kaupunginteatterin Papin perhe tuo Canthin teemat nykyaikaan. Canthin ajankohtaisuus ja ajattomuus puhuttaa yhä.
YLE Teema la 21.3. klo 9.00 alkavassa Koulupalvelussa, uusinnat ti 24.3. klo 11.15 ja to 26.3. klo 10.15