Mediakompassin viestikartta

Mediakasvatusta 7–9-luokkalaisille ja lukiolaisille. Viisiosaisen sarjan päämääränä on kehittää oppilaiden mediatajua, innostaa viestien arviointiin ja rohkaista omaan vaikuttamiseen median keinoin.

Ohjelmasarjaan kuuluu myös verkkosivusto, josta löydät mm. runsaasti tehtäviä sekä kuvakäsikirjoitus- ja animaatiokoneen.Osa 1: Viestien viidakossa
Mediataitoja trimmaavassa ohjelmassa oppilaat katsovat näytteitä televisiossa esitetyistä ohjelmista ja pohtivat niiden äärellä medialukutaidon peruskysymyksiä: kuka, kenelle, mitä ja miksi?

Osa 2: Todellisuus kuvassa
Katsomista ja kuvan tulkintaa harjoittelevat oppilaat tarkastelevat kuvia Vuoden lehtikuva -näyttelyssä. Mikä tekee tästä kuvasta kiinnostavan? Entä jos kuva heräisi eloon?

Osa 3: Median mahti
Huomaammeko aina kun meihin vaikutetaan? Ohjelmassa tarkastellaan sotapropagandan tyypillisiä keinoja median maailmassa ja kurkistetaan kuluttajina suomalaisen median valta- ja omistussuhteisiin.

Osa 4: Julkinen elämä
Ohjelmassa käsitellään mediajulkisuuden pelisääntöjä ja seurataan julkkiksen elinkaarta. Kaikella tuntuu olevan hintansa. Kysynnän ja tarjonnan lakeja säätelevät myös kuluttajat eli sinä ja minä.

Osa 5: Työkalut käyttöön
Vaikuttaminen median keinoin? Internetin myötä kuvien, äänien ja elokuvien välityskanavat ovat auki jokaiselle, joka haluaa ja osaa käyttää niitä tekijänä. Mitä siis haluaisin sanoa ja miten?