Lukioiden ja ammattikoulujen opiskelijavalinnat julki

Kuva: scx.hu

Toisen asteen syksyn opiskelijavalinnat on julkistettu. Tuhannet onnelliset lukioihin ja ammattikouluihin hakeneet ovat saaneet tiedon opiskelupaikasta keskiviikkona 16.6. Yhteishakuun osallistuville tieto hakutuloksista on toimitettu postitse. Useimmat oppilaitokset ilmoittavat hyväksyttyjen nimet myös nettisivuillaan ja perinteiseen tapaan ilmoitustaululla tai koulun oveen kiinnitetyllä listalla.

Lukion suosio tasainen, ammattikoulutus kiinnostaa yhä enemmän

Lukio-opintojen suosio on edelleen tasaisen varmaa. Lukio-opintoihin pääsy on esimerkiksi pääkaupunkiseudulla hieman helpompaa kuin suosituimmille ammattikoululinjoille. Helsingissä lukiopaikan sai noin 85 prosenttia reilusta viidestä tuhannesta hakijasta. Helsingin kaupungin ammatillisiin oppilaitoksiin haki tänä vuonna ensisijaisesti runsaat 4200 nuorta, joista opiskelupaikan sai yhteensä 2 336 hakijaa - noin 55 prosenttia. Lukuihin vaikuttaa tiettyjen opiskelualojen, kuten audiovisuaalisen viestinnän, kulttuuri- ja palvelualojen suosio ja suuremmat hakijamäärät. Toisaalta ammatillisten opiskelupaikkojen määrään voi vaikuttaa vaikkapa tilanpuute. Yle Uutisten mukaan esimerkiksi Helsingin palvelualojen oppilaitoksen on ollut mahdotonta kasvattaa opiskelijamääriä tilan ahtauden vuoksi.

Täydennyshaun kautta toinen mahdollisuus

Opiskelijoiden täytyy hyväksyä koulutuspaikkansa 30.6. mennessä. Tämän jälkeen ilman paikkaa jääneet voivat vielä hakea peruutuspaikkoja niin sanotun täydennyshaun kautta 12.7.-23.7. Ilman opiskelupaikkaa jääneet nuoret voivat myös hakeutua kymppiluokille tai ammatilliseen koulutukseen ohjaavaan Ammattistarttiin.