Persoona peliin - kehitä vuorovaikutustaitojasi

Kaija Tuompo ja naamioitsija Ari Sundell. Kuva: Katri Hämäläinen/YLEOngelmatilanne luokassa ei välttämättä ole oppilaan vika. Joskus myös opettajan voi olla syytä viilata vuorovaikutustaitojaan.

Persoona peliin -sarjassa kuudesta opettajasta koostuva tiimi laitetaan tunnekouluun petraamaan vuorovaikutustaitojaan. Sarja tarjoaa niin opettajille kuin muillekin katsojille eväitä omien tunteiden hallintaan, toisten kuuntelemiseen ja ylipäätään oman persoonan peliin laittamiseen.

Opettajatiimiin kuuluvat media- ja ATK-opettaja Mattus Alsi Turun Kupittaan ja Juhana Herttuan lukioista, englannin ja ruotsin lehtori Sinikka Kajava Harjavallan lukiosta, keittiömestari, ammatinopettaja Kaija Tuompo Riihimäen ammattioppilaitoksesta, erityisluokanopettaja Heli Haapalainen Mäntsälän Kirkonkylän koulusta, luokanopettaja Hanna Heikinheimo Töölön ala-asteelta Helsingistä sekä erityisluokanopettaja Tony Tolonen Kolarin peruskoulusta.

Sarjan ovat toimittaneet Yleisradion toimittajat Katri Hämäläinen ja Annika Cantell. Sketsiosuuksien vuorovaikutustaidoiltaan kyseenalaista opettajaa esittää Sami Manninen.


Sarjan jaksot


1/6: Ryhmä haltuun
Sinäviesti syyttää, minäviestillä häiriköintiin voi puuttua rakentavammin. Onnistuuko minäviestien muotoilu Mattus Alsilta ja Persoona peliin -sarjan tiimiltä? Marjo Kuusela opastaa.2/6: Kuuntele!
Opettajiksi valikoituvat puheliaat, mutta osaavatko he kuunnella? Helena Aarnion opissa paljastuu, että Sinikka Kajavan ja opettajatiimin kuuntelutaidoissa on petraamista.3/6: Irti ulkonäköpaineista
Ulkonäköpaineet ajavat opettajat jopa kauneusleikkauksiin. Riittävätkö stailauksen asiantuntijoiden vinkit kohottamaan Kaija Tuompon itsetunnon vai onko edessä luomileikkaus?4/6: Tunteen paloa
Heli Haapalaisella ovat itku ja ärräpäät herkässä, mutta missä menee raja ammatillisuuden ja epäammattimaisuuden välillä? Tuija Leena Viirret kehottaa turvaamaan Forum-teatteriin.5/6: Karisman jäljillä
Sinä olet sinä ja minä olen minä. Yksinkertaista, mutta kuinka olla ottamatta itseensä opetustilanteessa? Hanna Heikinheimo ja opettajatiimi harjoittelevat kohtaamista gestalt-terapian keinoin.6/6: Irti operoolista
Tuleeko opettajan käyttäytyä vapaa-ajallaan esimerkillisesti? Tony Tolosella opettajan rooli jää helposti päälle kotonakin. Opettajatiimi ruotii opettajan rooleja Mika Terävän johdolla.