Riston luontokoulu: opettajan opas

Tälle sivulle on koottu vinkkejä, kuinka voit hyödyntää Riston luontokoulun materiaaleja opetuksessa. Kerro myös mielellään omat vinkkisi kommentoimalla artikkelia.

Retkeile sivustolla

Risto SalovaaraRiston luontokoulussa esitellään suomalaisen luonnon lajeja niiden elinympäristöissään. Luontokoulussa on lyhyitä videoita, paljon lähikuvaa eikä ollenkaan puhetta. Ylen luontotoimittaja Risto Salovaara poimii parhaat palat jakoon vuosien mittaan karttuneesta kuvanauha-arkistostaan.

Videoiden katseluun on eri lähestymistapoja. Voit tutkia niitä lajeittain valitsemalla ensin kategorian tai voit lähteä ikäänkuin retkelle katsomaan, mitä lajeja löytyy, kun valitset tietyn elinympäristön.

Lajien kategoriat

Elinympäristöt

Lisäksi voit tarkkailla luonnossa eri vuodenaikoina tapahtuvia muutoksia. Riston luontolinkeistä löydät lisää videoita, joita voit hyödyntää opetuksessa.

Tunnista lajeja pelaamalla

Opettele tunnistamaan lajeja pelaamallaRiston luontokoulun pelin avulla voit testata, kuinka hyvin tunnistat suomalaisen luonnon lajeja. Pelissä on kaksi vaikeustasoa. Kysymykset pohjautuvat kuviin, videoihin ja ääniklippeihin.


Opi näkemään yksityiskohtia piirtämällä

Jussi-eno opettaa piirtämäänLajintunnistusta voi opetella myös piirtämällä. Erilaisia piirustustekniikoita voi harjoitella vaikkapa seuraavien Jussi-enon piirustuskoulun videoiden avulla:Liiku luonnossa kameran kanssa

Liiku luonnossa kameran kanssaVie oppilaat luontoon kameroiden kanssa. Voitte kerätä omia luontohavaintojanne ylös ottamalla kuvia kasveista, eläinten jäljistä ja erilaisista elinympäristöistä. Hyödyntäkää netin valmiita ilmaistyökaluja valokuva- ja videogallerioiden tekemiseen.


Ihmettele ja kysy

Radio Suomen Luontoiltaan voi lähettää kysymyksiäRadio Suomen Luontoillan asiantuntijat vastaavat kuuntelijoiden kysymyksiin kerran kuussa. Kysymyksiä kuvan kera voi lähettää myös netin kautta.


Tee oma luontouutinen

Mun uutisiin voi lähettää omia videoitaValjasta oppilaat luontoreporttereiksi tarkkailemaan lähiympäristöä ja vuodenaikojen vaihtelua. Mun uutiset -sivustolla julkaistaan koululaisten omia uutisia, joista näytetään myös viiden minuutin kooste YLE Teemalla lauantaisin. Näe oma uutisesi tv:ssä!