Ruotsalaisuuden päivä – svenska dagen 6.11.

Ruotsalaisuuden päivää on vietetty aina vuodesta 1907 saakka. Sen tarkoituksena on vahvistaa ruotsinkielisen kansanosan yhteenkuuluvuuden tunnetta. Suomi kuului kauan Ruotsin valtakuntaan ja ruotsi oli silloin suomalaistenkin hallintokieli. Ruotsalaisuuden juhlapäiväksi valittiin marraskuun kuudes, Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolfin kuolinpäivä. Ruotsalaisuuden päivä on vakiintunut liputuspäivä.

Nykyään ruotsin kieli on itsenäisen Suomen toinen virallinen kieli. Sitä puhuu äidinkielenään noin 300 000 suomalaista, joilla on perustuslakiin kuuluva oikeus hoitaa asioitaan omalla kielellään esim. virastoissa. Myös jokainen suomenkielinen koululainen opiskelee ruotsin kieltä koulussa – samoin kuin ruotsinkielinen suomea. Eniten ruotsia puhutaan Uudellamaalla, Turun ympäristössä, Ahvenanmaalla ja Pohjanmaalla.

Mm. Johan Ludvig Runeberg, Sakari Topelius ja Tove Jansson olivat suomenruotsalaisia kirjailijoita. Heidän tekstinsä, niin runot, sadut kuin kertomuksetkin ovat jääneet elämään lukuisten suomalaisten mieliin. Hyvää ruotsalaisuuden päivää – vaikkapa näiden kirjailijoiden seurassa!

Svenska för nybörjare: