Suomen ilmasto muuttuu

Ilmastonmuutos tuntuu myös Suomessa ja Suomen luonnossa. Lämpötilan nousu vaikuttaa mm. lintujen muuttoaikatauluun ja eläinten lisääntymiseen. Kasvukausi pitenee ja luonnon kiertokulku muuttaa rytmiään. Selkeimmin muutokset näkyvät todennäköisesti Lapissa.

Miten suomalainen luonto reagoi muutoksiin? Sopeutuvatko kasvit ja eläimet? Miten ihminen vaikuttaa muutoksen nopeuteen?

Sarja on tarkoitettu biologian ja maantiedon opetukseen luokille 7-9 sekä lukioon.
Osa 1/2. Sopeutuvatko eläimet?
Ilmastonmuutos on vähitellen alkanut vaikuttaa Suomenkin luontoon. Lintujen muutto aikaistuu. Eläinten poikaset syntyvät erilaiseen maailmaan kuin niiden vanhemmat. Seuraukset voivat olla yllättäviä. Toisaalta jotkin lajit hyötyvät. Maa- ja metsätalouskin saa varmasti osansa. Mutta sopeutuvatko lajit muutokseen? Kuinka me vaikutamme muutoksen nopeuteen?

Osa 2/2. Muutos pohjoisessa
Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat edenneet nopeimmin arktisilla alueilla. Suomessakin seuraukset näkyvät todennäköisesti selvimmin Lapissa. Kuinka käy lumitalvien, kun talvi lyhenee ja lämpenee? Kuinka Lapin herkkä luonto reagoi muutokseen? Lisääntyvätkö äärimmäiset sääilmiöt kuten myrskyt ja rankkasateet?

Toimittaja: Risto Salovaara