Taidetta lumesta

Kevään pikkupakkanen on oiva keli lumenveistoon. Lumi on monipuolinen materiaali, jota on helppo työstää, siksi veistäminen onnistuu pienimmiltäkin koululaisilta. Toisaalta lumesta voi tehdä myös vaativia taideteoksia. Lumenveisto sopii niin kuvaamataito- kuin liikuntatunneillekin, sillä taiteilun tiimellyksessä tulee varmasti hiki.

Lumenveiston voi aloittaa talven aikana valmiiksi kovettuneista lumikasoista. Veistosaihion voi tehdä myös itse polkemalla lunta muotin sisään. Muotin saa helposti kasattua vanerista tai vaikkapa lieriöksi taivutetusta muovilevystä. Muotin voi poistaa heti polkemisen jälkeen, mutta lumen pitäisi antaa kovettua pakkasessa noin viikon verran ennen veistämistä, neuvoo viisinkertainen lumenveiston joukkuekilpailun Suomen mestari Veijo Oinonen.


Opettaja.tv kyseli lumenveistokilpailun lomassa Oinoselta vinkkejä lumitaiteen tekoon. Katso videolta keinot lumen työstämiseen kotoakin löytyvillä välineillä:Lumiukon jälkeen yleisin lumiveistos lienee liukumäki. Katso Veijon niksit todella liukkaan mäen tekemiseen:Veijo Oinonen näyttää, kuinka valmiisiin veistoksiin ja lumilinnoihin voi lisätä koristeita muottien avulla:
Laura Honkimäki