Tiede ja teknologia

Sarja innostaa astumaan tieteen ja teknologian ihmeelliseen maailmaan. Samalla se antaa vinkkejä, kuinka vaikeaksi koettua aihetta voi opettaa sekä ala- että yläkoulussa.

Toimittaja: Nina Kujansivu
Sarjan jaksot

Osa 1: Laboratoriosta luontopolulle

Jakso johdattaa opettajat ja oppilaat ylös ja ulos luokasta. Ohjelmassa haastetaan laboratorion kokeet luonnossa tapahtuvalla opetuksella.


Osa 2: Tiede hyötykäyttöön
”Miksi meidän pitää opetella nämä? Eihän näitä tarvitse mihinkään” on tuttu kysymys oppilailta. Jakso vastaa ihmettelyyn ja vie oppilaat katsomaan käytännössä, mitä hyötyä tieteestä ja teknologiasta on työelämässä.


Osa 3: Itse olet keksijä
Pelle Peloton on hauska hahmo Aku Ankassa, mutta jokaisella on mahdollisuus omaan hetkeen pelottomana keksijänä. Jakso purkaa keksimisen ja innovaation vapaata prosessia oppilaiden itse rakentamien lelujen kautta ja näyttää, kuinka opettaja voi johdattaa oppilaita syvemmälle luovuuden lonkeroihin.


Osa 4: Rakennetaan vekotin
Jaksossa opitaan ratkaisemaan ongelmia ja rakennetaan laitteita, jotka liikkuvat, piippaavat tai välkkyvät. Rajana on ainoastaan mielikuvitus. Teknologia arkisten laitteiden takana tulee tutuksi, kun pääsee itse tekemään.


Osa 5: Kotifyysikon luonnonilmiöt
Vesilasi, tuikku ja tulitikut – mitä tulee mieleen? Kotifyysikko ei muuta tarvitse tutkiakseen luonnonilmiöitä. Jakso näyttää, että hyvä opetus ei ole kiinni välineistä eikä luokkatiloista vaan pelottomuudesta ja avoimesta mielestä. Käsillä tekeminen on mahdollista niukalla budjetillakin!