Mistä aloittaa neulontaharrastus?

Kuva: Jenni Virtanen

Kiinnostaako neulominen? Harrastuksen pariin pääset joko itseksesi tai ryhmässä. Vai olisiko virtuaaliryhmä tai neulontablogi sinun juttusi? Verkosta löydät myös valtavan määrän ohjeita, vinkkejä ja muiden neulojien taidonnäytteitä.

Yksin vai yhteisössä?

”Emmä osaa” on usein mainittu syy neulontaharrastuksen aloittamisen lykkäämiselle. Taidon puute ei kuitenkaan ole suurin este. Niin arvostettavaa kuin neulominen onkin, sen voi typistää langan kieputteluksi puikkojen avulla. Joka on oppinut solmimaan kengännauhansa, oppii myös yhtä vaivalloisen neulomisen taidon. Rusetin pyöräyttämisen käsitimme sosiaalisessa vuorovaikutuksessa, ja yhteisön tuki voi olla vastaus myös niille, jotka kaulahuivin mielivät tehdä. Mistä tuollaisen neulontapiirin sitten löytää?

Kilauta kaverille

Ensiksikin kannattaa haaveilla ääneen tuttavien ja sukulaisten kanssa keskustellessa omasta harrastepiiristä, jossa joku voisi opettaa puikkojen ja langan yhteispeliä. Isomummu voi ilahtua suuresti, kun lapsenlapsenlapsi pyytää apua. Yhteistä aikaa voi viettää myös sellaisen työkaverin kanssa, joka ei aivan tuttu ole. Neulominen täyttää oivallisesti vaivaannuttavia hiljaisuuksia, jotka katoavat, kun toiseen tutustuu paremmin.


Kuva: Jenni Virtanen

Liity harrasteryhmään

Joskus lähipiirissä ei kerta kaikkiaan ole käsitöihin hurahtanutta. Silloin kannattaa etsiskellä harrastekerhoja internetistä. Paikalliset kansalaisopistot järjestävät erilaisia kursseja kaikenlaisten käsitöiden harrastajille tai vaikka vain kokoontumisia yhteisen hyväntekeväisyystilkkupeiton tekijöille. Esimerkiksi Jyväskylässä kudotaan tänä vuonna yhdessä pitkäaikaissairaille villasukkia. Vanhoilta kunnon Martoiltakin kannattaa kysyä oman alueen toiminnasta. Lankakaupoilla on usein viikottaisia kokoontumisia, joissa saa apua.

Neulontaohjeita ja yhteisöjä verkossa

Neulontayhteisöihin voi osallistua myös etänä. Ensimmäiset askeleet voi käydä sisäistämässä Käspaikassa, jossa perustekniikat on esitetty kuvin, audioin, tekstein ja videoin. Käspaikassa on myös kattavat käsityösanakirjat, joiden avulla voi tutustua vieraskielisiinkin sivustoihin. Esimerkiksi maailmanlaajuinen neulonta- ja virkkuuyhteisö Ravelry tarjoaa kaikkea ohjeista vertaistukeen ja kaupasta omiin muistiinpanosivuihin; etsi muun muassa Finnish Knit Blogs. Myös verkkolehti Knittyn sivuilla kannattaa käydä sen täydellisen villapaidan löytämisen toivossa. Ilmaisia ohjeita löytyy niin ikään suomalaisesta verkkolehti Ullasta. Monet kaupallisetkin toimijat tarjoavat ilmaisia ohjeita sivuillaan. Inspiraatiota voi hakea myös tuhansista suomenkielisistä neuleblogeista, joista moni on ilmoitettu blogilista.fi-palveluun. Tutustu linkkilistaan - voit myös ehdottaa omaa neuleyhteisö- tai -ohjelinkkiä kommentoimalla!Teksti: Jenni Virtanen