Pekingin olympiakisat 2008, Ammunta

Hirvi antoi kaikkensa - huikea ammuntaura päättyi!

päivitetty 17.08.2008 klo 11.09

Kuva: YLE

Kuudensissa olympiakisoissa kilpaillut, kahdeksan vuoden takainen olympiahopeamitalisti Juha Hirvi, 48, päätti mittavan ja menestyksekkään ammuntauransa lajin kuninkuusluokan, täysottelun 12. sijaan Pekingin ampumaradalla.

Hirvi roikkui pitkään 50 metrin pienoiskiväärin 3x40 laukauksen peruskilpailussa kahdeksan finalistin joukossa. Vasta polviasennon viimeinen kymmenen laukauksen sarja pudotti suomalaisen tulosluettelossa kuudennelta sijalta 12:nneksi.

Loppukilpailupaikkaan Hirvi olisi tarvinnut kolme pistettä enemmän. - Varhaisemmassa vaiheessa minulla oli onnea, joten lopun epäonni ei harmita yhtään. Viimeisessä oli pari, kolme laakia, jotka olisivat voineet olla hyvinkin kymppejä. Se on tässä lajissa välillä vain niin julman pienestä kiinni.

Kotkan Ampumaseuraa edustavan urheilijan peruskilpailu tuotti hyvät pisteet 1168 (397+385+386).

- Ajattelen kisaa kokonaisuutena, en pelkästään viimeisen kymmenen laukauksen kannalta. Tein kuitenkin ylivoimaisesti vuoden parhaan kisani, Hirvi painotti.

- Minulla oli kaikki pelissä koko ajan, laarin pohjia myöten. Rankkaa oli, nyt ei ole voimia jäljellä enää yhtään, liikuttuneen ja samalla voipuneen oloinen juhlakalu tunnusti.

"Kisan aikana kävi mielessä monta asiaa"

Kiinan pääkaupunkiin lähdettäessä Juha Hirvi ei vielä tunteillut ajatuksella, että kyseessä olisivat hänen viimeiset kisansa.

Sunnuntaina 17. elokuuta ajatukset olivat pienoiskiväärin täysottelu-urakan jäljiltä kuitenkin toisenlaiset. Kokenut sotaratsu joutui pakostakin vetämään välillä henkeä tunnepiikkien aaltoillessa ylös ja alas.

- Tämä päivä on erilainen… Kisan aikanakin jo monta asiaa kävi mielessä, haikean oloinen Hirvi sai sanotuksi nieleskelyn lomassa.

Viime vuonna Hirvellä oli roimasti vaikeuksia aseensa kanssa. Kovan perustyön kautta hän taisteli ja sinnitteli itsensä Pekingin olympiakisojen pienoiskiväärin makuukisassa hienosti seitsemänneksi ja vielä täysottelussakin 12:nneksi.

- Meillä oli oikeastaan kaikilla (kivääriampujilla) vaikeuksia viime vuonna. Tänä vuonna saimme patruunat ja aseet kuntoon. Silti olisi ollut parempi, jos olisimme saaneet pikkuisen aikaisemmin asiat kuntoon, niin olisi vähän tottunut ampumaan näitä kovia tuloksia.

- Täällä on kuitenkin vaikea parantaa tulostasoa niin paljon kerrallaan. Vaikkei tätä ajattelekaan ampuessa, mutta on kuitenkin sellainen tunne, että paljonko niitä pisteitä tulee. Hienolta tuntui, kun pystyi vielä näyttämään, että osataan sitä vieläkin.

- Olen oikeasti ihan valmis lopettamaan. Ei ole mitään jäljellä. Kaikki voimat on annettu. Keväällä oli jo sellainen tunne, ettei jaksanut vetää kilpailuissa täysillä. Jostain sain kaivettua ne viimeiset rippeet täällä. Sain ammuttua kuitenkin sellaiset tulokset, että kehtaa lähteä kotiin, huokasi Hirvi.

Hirvi tyrkyllä kivääriryhmän valmentajaksi

Hirvi saattaa hyvinkin olla mukana neljän vuoden päästä Lontoon olympiakisoissa - silloin tosin valmentajan roolissa.

- Neuvotteluja on käyty, toivottavasti minut nähdään Suomen valmentaja. Olen neuvotellut muidenkin maiden kanssa, mutta mieluiten olisin Suomen maajoukkueen valmentajana. Olen aika suomalainen, kivääriampujien monivuotinen tukipilari huomautti.

- Uskon, että joulukuussa nähdään leirillä, vaikka itselläni ei olisikaan pyssyä mukana.

Hirvi suhtautuu kivääriryhmän tulevaisuuteen valoisasti. Johtotähti on tietysti hänen manttelinperijänsä, tuore olympiapronssimitalisti Henri Häkkinen.

- Henri on jo valmis ampuja, täällä oli lisäksi mukana kaksi hyvää naista Hanna (Etula) ja Marjo (Yli-Kiikka). Nuori Tiina Törmälä on lähestulkoon yhtä hyvää luokkaa. Miesten puolella on myös tulossa hyviä, nuoria miehiä.

- Jos minut valitaan valmentajaksi, niin en voi mitenkään epäonnistua tällaisella porukalla, kun valmiiksi on jo yksi maailman huippu ryhmässä, Hirvi hehkutti.

YLE - Timo Uusitalo - Peking

Ajankohtaisia urheiluaiheita