Argentiina Messin johdolla kultaan Linnunpesän helteessä

päivitetty 23.08.2008 klo 09.47

Kuvassa Lionel Messi juhlii Argentiina juhlii toista peräkkäistä olympiakultaa
Kuva: EPA

Argentiina voitti miesten jalkapallon loppuottelussa Nigerian 1-0. Angel Di Maria viimeisteli Argentiinalle voittomaalin Lionel Messin syötöstä.

Olympiajalkapallon loppuottelun asetelma oli herkullinen ottelun alla. 80 vuoteen ei mikään joukkue ollut onnistunut puolustamaan olympiakultaansa. Ateenan mestarilla Argentiinalla oli siihen mahdollisuus. Toisena osapuolena ottelussa esiintynyt Nigeria taas voitti ensimmäisenä afrikkalaisena joukkueena Atlantan kisoissa v.1996. Tuossa Atlanta turnauksessa Nigeria voitti juuri Argentiinan.

32 pelattua ottelua ja niissä 75 maalia. Tämä on alhaisin lukema vuosikymmeniin olympiakisojen jalkapallossa. Molemmat finaalin joukkueet olivat onnistuneet maalinteossa ennen loppuottelua 10 kertaa 5:ssä ottelussa. Odotettavissa oli siis paljon maaleja ja hienoja tilanteita.

Olosuhteet kisojen pääareenalla Linnunpesässä pelatussa ottelussa olivat helteiset. Ottelu alkoi paikallista aikaa tasan kello 12, näin peli käytiin auringon ollessa korkeimmillaan. Lämpötila kentällä nousi pelin aikana ylimmillään 42 asteeseen. Tämän takia ottelu keskeytettiin molempien puoliaikojen keskivaiheilla pariksi minuutiksi. Tauon aikana pelaajia kehotettiin juomaan kuivumisen estämiseksi.

Ensimmäisellä puoliajalla Nigeria antoi Argentiinan pitää palloa, panostaen itse vastahyökkäyksiin. Kaksi taitavaa joukkuetta pyrki aktiivisesti ratkaisupaikkoihin, mutta tulosta ei vielä ensimmäisellä puoliajalla syntynyt. Argentiinan hyökkäykset kulkivat tutusti Lionel Messin ja Riquelmen kautta. Peli oli vauhdikasta ja hienoja tilanteita luotiin molempien maalien tuntumaan. Puoliajan paras tilanne tuli Nigerian Isaacille, jonka puskun Argentiinan maalivahti Romero esti. Kuumuus näytti aktiivisen alun jälkeen vaikuttavan joukkueiden liikkeeseen, joten peliin tuli lievä suvantovaihe.

Toinen puoliaika toi ratkaisun

Joukkueet lähtivät toiselle puoliajalle selvästi ottamaan olympiakullan joukkueelleen. Heti puoliajan alusta saakka kumpikin joukkue pyrki ratkaisuihin hyökkäyspäässä. Pelin ensimmäinen merkintä tuli kuitenkin Nigerian varoituksesta ottelun 51.minuutilla.

Ottelun 58. minuutilla peli sai täysin uuden suunnan. Argentiina viimeisteli ottelun ratkaisevaksi jääneen maalin. Messin loistavasta esityöstä Angel Di Maria nosti hienosti Nigerian maalivahti Vanzekinin yli. Maalin jälkeen pelin vauhti lisääntyi rutkasti. Kumpikin joukkue vyörytti vuoronperään hyökkäyksiä. Nigeria nousi molempia laitoja tehokkaasti, mutta joukkueen viimeistely ontui. Argentiinan rangaistusalueella joukkue pisti pallon milloin päin Romeroa, milloin ohi maalin. Pelin viimeiset 15 minuuttia Argentiina pyrki lähinnä viivyttämään peliä, Nigerian yrittäessä epätoivoisesti tasoittaa peliä.

Argentiina ansaitsi ottelussa voittonsa tarkemmalla viimeistelyllään. Joukkue onnistui saamaan kaikki 9 laukaustaan maalia kohti. Nigerialla vastaavat luvut olivat 11 laukausta, joista 5 maalia kohti. Näin argentiinalaiset pystyivät uusimaan olympiakultansa.

Nigeria onnistui pelissä saamaan melko hyvin kuriin Argentiinan taitavat hyökkäykset. He ottivat Messiä kahdella miehellä, mutta tämäkään ei riittänyt, vaan peli ratkesi lopulta Messin hienoon maaliin johtaneeseen syöttöön.

Javier Mascherano on ainoa pelaaja, joka oli mukana myös Ateenassa kultaa voittaneessa valkosinisessä ryhmässä.

Pronssimitalit vei Brasilia, joka voitti pronssiottelussa Belgian 3-0 perjantaina.